Τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας εξαιτίας προβλημάτων άμεσης ρευστότητας αντιμετωπίζουν ήδη, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τρεις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και τέσσερις-πέντε φαρμακαποθήκες.
Τα φέσια από τα κρατικά νοσοκομεία, η μείωση των πιστώσεων από τους προμηθευτές και η δυσκολία εξεύρεσης δανεισμού από τις τράπεζες οδηγούν σε ασφυξία επιχειρήσεις του κλάδου παρότι εδώ και καιρό θεωρείται «αμυντικός».
Η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου αναμένεται ως μάννα εξ ουρανού, αλλά ήδη η έλλειψη κεφαλαίου κίνησης είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί μερίδιο αγοράς από μικρούς παίκτες το οποίο κέρδισαν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και επομένως δύσκολα μπορεί να ανακτηθεί στο εξής.
Ενταση του ανταγωνισμού αναμένεται ακόμη και στον χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες. Μεγάλοι όμιλοι, όπως το Ιατρικό Κέντρο και το Ιασώ, μείωσαν τιμολόγια και κάνουν μεγαλύτερα ανοίγματα στα ταμεία πιέζοντας μικρομεσαίας δυναμικότητας κλινικές. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν βέβαιο ότι εντός του 2010 δύο-τρεις μικρομεσαίας δυναμικότητας κλινικές στην Αθήνα θα πουληθούν υπό την πίεση των εξελίξεων.