«Λουκέτο» σε μονάδες νοσοκομείων

Λόγω έλλειψης γιατρών και φαρμάκων

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας τμημάτων νοσοκομείων λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και ελλείψεις φαρμάκων και υλικών -ακόμα και φθηνών- όπως γάζες, σύριγγες και λευκοπλάστ, συνθέτουν το τελευταίο διάστημα, το σκηνικό των δημόσιων νοσοκομείων. Η μερική αναστολή λειτουργίας των νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο -αν και αφορά δύο νοσοκομεία που ως αμιγώς πανεπιστημιακά έχουν ιδιαιτερότητες σχετικές με τη χρηματοδότησή τους- καταδεικνύει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη δημόσια περίθαλψη, είτε λόγω των άμεσων περικοπών των κονδυλίων είτε της αδυναμίας επαρκούς ανανέωσης του προσωπικού που φεύγει από το ΕΣΥ.

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά: Πριν από περίπου 20 ημέρες ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία της νεφρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ρόδου, με απόφαση του διοικητή του, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Η κλινική είχε μείνει με μόνον έναν ειδικό γιατρό (τον διευθυντή του τμήματος), από τα μέσα Οκτωβρίου. Παρά το γεγονός ότι είχαν «τρέξει» οι διαδικασίες από πλευράς νοσοκομείου και υπουργείου Υγείας για τον διορισμό νέου γιατρού, «σκάλωσε» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στον περιορισμό του «πέντε προς ένα» που ισχύει για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Αρχές Μαρτίου άλλη μία μονάδα «έκλεινε», η ενδιάμεση μονάδα νεογνών του νοσοκομείου Χανίων, που επίσης έμεινε χωρίς προσωπικό. Πριν από περίπου ένα μήνα, η διευθύντρια του εργαστηρίου κλινικής μικροβιολογίας του «Αττικόν» αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση προς τις κλινικές, τα εξωτερικά ιατρεία και τα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) να περιορίσουν στα απολύτως αναγκαία τα κλινικά δείγματα που αποστέλλονται κατά την απογευματινή και βραδινή βάρδια, οι οποίες όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «αναγκαστικά καλύπτονται από προσωπικό που, επειδή δεν είναι μόνιμο, δεν είναι αρκούντως εκπαιδευμένο».

Και υλικά

Παράλληλα, εντείνονται οι σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα και μη υγειονομικά υλικά, λόγω του «εμπάργκο» των προμηθευτών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «Θριάσιου», οι γιατροί του οποίου βρίσκονται ένα βήμα πριν εισηγηθούν την αναστολή της λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων, καθώς βασικά και απαραίτητα υλικά για την καθημερινή λειτουργία του Αναισθησιολογικού και του Χειρουργικού Τμήματος βρίσκονταν είτε σε ανεπάρκεια είτε σε πλήρη έλλειψη. Οπως καταγράφονται και σε έγγραφο που απέστειλε προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τμήματος, οι ελλείψεις αφορούν μεταξύ άλλων σύριγγες, ράμματα, γάντια, λευκοπλάστ, βελόνες, γάζες, καθετήρες, τραχειοσωλήνες κ.ά. Στα περισσότερα νοσοκομεία οι «εντολές» από τις διοικήσεις είναι χαρακτηριστικές: «χρησιμοποιείτε υλικά με φειδώ», ενώ καθημερινό φαινόμενο είναι πια η «ανταλλαγή» υλικών μεταξύ κλινικών και τμημάτων νοσοκομείων.

«Πρόκειται για μία απελπιστική κατάσταση που θα επιδεινωθεί με το πέρασμα των μηνών όσο θα εξαντλούνται τα κονδύλια», εκτίμησε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, κ. Δημήτρης Βαρνάβας. Οπως τόνισε, το πρόβλημα αφορά τόσο τα υγειονομικά υλικά όσο και τα φάρμακα, λόγω των έντονων πιέσεων που ασκούνται από την κεντρική διοίκηση για μείωση των δαπανών. Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί εφέτος από το υπουργείο Υγείας είναι η μείωση δαπανών των νοσοκομείων κατά 250 εκατομμύρια ευρώ για υλικά και κατά 150 εκατ. ευρώ για φάρμακα. Μάλιστα, στο πλαίσιο της περικοπής της φαρμακευτικής δαπάνης, ένα νέο «κόλπο» εφαρμόζεται από όλο και περισσότερα νοσοκομεία. Οπως περιέγραψε ο κ. Βαρνάβας, ακριβά φάρμακα που χρησιμοποιούνται εντός των μονάδων υγείας, «γράφονται» στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων προκειμένου αυτοί να τα προμηθευτούν από ιδιωτικά φαρμακεία και να τα φέρουν στο νοσοκομείο για να χρησιμοποιηθούν… Με τον τρόπο αυτό τα νοσοκομεία εμφανίζουν μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά ουσιαστικά «μετακυλίουν» το οικονομικό βάρος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, «εμπάργκο» προς τα νοσοκομεία, λόγω των χρεών πραγματοποιούν και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, την πρόσφατη απόφαση της ROCHE να μην παρέχει φάρμακα στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ, «μιμήθηκε» η φαρμακευτική LEO, και «μερικώς» η Sanofi Αventis (συνεχίζει να προμηθεύει τα νοσοκομεία με τα πρωτότυπα φάρμακα).