ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 20 Απριλίου 2010 |
|
Σε «αναστολή» της λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας προχωρούν από σήμερα γιατροί και διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου με αφορμή, τόσο το θέμα της περικοπής των δαπανών για τις εφημερίες όσο και τα γενικότερα οξυμένα προβλήματα του ΕΣΥ. Οι ελπίδες στρέφονται πλέον στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας που καλείται, αφενός να επανεξετάσει την απόφασή της για οριζόντια μείωση των πιστώσεων για τις εφημερίες και αφετέρου να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων που θα βγάλουν από το τέλμα το σύστημα υγείας, που απαξιώνεται συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες.Στο μέσο της αντιπαράθεσης γιατρών και υπουργείου Υγείας θα βρεθούν για μια ακόμη φορά οι πολίτες που θα αναζητήσουν σήμερα υπηρεσίες υγείας στο ΠΝΛ και θα βρούνε την πύλη του «κλειστή» αφού οι κλινικές δεν θα δέχονται περιστατικά, εξέλιξη για την οποία έχουν ενημερωθεί οι εισαγγελικές αρχές όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Κων. Μαλίζος. Οι όποιες ελπίδες να αποφευχθεί η σημερινή – και πρωτοφανής για τα χρονικά του ΠΝΛ – κινητοποίηση, εξανεμίσθηκαν χθες στη συνάντηση αντιπροσωπείας μελών ΔΕΠ, γιατρών, βουλευτών αλλά και εκπροσώπων φορέων της Λάρισας στη συνάντηση με τη νέα διοίκηση της 5ης ΥΠΕ (παρουσία και της νέας διοίκησης του ΠΝΛ που ακόμη δεν ανέλαβε) καθώς η συνάντηση αποδείχθηκε άκαρπη.
Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Π. Τομάρας σε συνέντευξη Τύπου, χθες το μεσημέρι, παρέπεμψε στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των περικοπών, υπενθυμίζοντας ότι έχει εγκριθεί η πίστωση για όλες τις εφημερίες μέχρι και τις 31 Μαρτίου. Σημειώνεται πως οι ασθενείς ταλαιπωρούνται για περισσότερο από έναν μήνα πλέον με αφορμή και την επίσχεση εργασίας των γιατρών του ίδιου νοσοκομείου, με την αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων.
Οι γιατροί του ΠΝΛ με χθεσινή τους συνέλευση επιβεβαίωσαν την απόφασή τους για τη σημερινή κινητοποίηση αλλά αίσθηση αναμένεται να προκαλέσει ωστόσο η απόφαση συνέλευσης των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) οι οποίοι αφού σημειώνουν πως «τα νοσοκομεία δεν δικαιούνται να τα κλείνουν οι γιατροί», δηλώνουν πως «αδυνατούμε να καλύψουμε» τη σημερινή εφημερία (σ.σ. του ΠΝΛ), πως δεν θα καταρτίσουν «προγράμματα εφημέρευσης για τον Μάιο» για να επανέλθουν τέλος στο γνωστό αίτημά τους, των εναλλάξ εφημεριών των δυο νοσοκομείων.
ΣΥΣΚΕΨΗ
Η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΝΛ και φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα με τη νέα διοίκηση της 5ης ΥΠΕ δεν είχε κάποια θετική εξέλιξη με δεδομένο ότι ο κ. Τομάρας, που ζήτησε προθεσμία έως τη Δευτέρα προκειμένου να συναντηθεί με την υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παρέπεμψε στο υπουργείο Υγείας. Αργότερα και σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Τομάρας, πλαισιωμένος από τον υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ Αθαν. Τσάτσο, επανέλαβε ότι η απόφαση περί μείωσης 25 – 30% των πιστώσεων για τις εφημερίες προκύπτει από τη γενικότερη οικονομική κρίση, προσθέτοντας ότι έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις για εξόφληση των εφημεριών μέχρι και τις 31 Μαρτίου. Για να τονίσει ακόμη πως «οι νόμοι προβλέπουν την ασφαλή λειτουργία ενός νοσοκομείου». Παρεμπιπτόντως ο κ. Τομάρας σημείωσε την απόφαση να επιστρέψουν στα νοσοκομεία όσες νοσηλεύτριες έχουν μετακινηθεί σε άλλες θέσεις ενώ τόνισε ότι στην ορκωμοσία των νέων διοικητών πιθανότατα να παραστεί ο γεν. γραμματέας του υπ. Υγείας κ. Πολύζος.
Με αφορμή τη σύσκεψη ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του ΠΝΛ Κων. Μπαργιώτας, σε δήλωσή του σημείωσε πως «τους προσφέραμε τη λύση αλλά δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή μας να λειτουργήσει το νοσοκομείο με ασφαλή προγράμματα εφημεριών». Το «πρόβλημα της υποχρηματόδηστης του ΕΣΥ» επισήμανε με δήλωσή του και ο πρόεδρος του ΙΣΛ Ντ. Γιαννακόπουλος που παρευρέθηκε στη σύσκεψη τονίζοντας ότι «απειλείται με κλείσιμο η μεγαλύτερη νοσοκομειακή μονάδα της περιοχής» προβλέποντας ότι «θα προκληθεί μια αλυσιδωτή δίνη, από τη διαχρονική αποδόμηση του ΕΣΥ». Στην ίδια σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η διοίκηση της Ιατρικής Σχολής, μέλη ΔΕΠ, γιατροί, ο δήμαρχος Τυρνάβου Χρ. Κιτσίδης, εκπρόσωποι των νοσηλευτών, του ΣΥΝ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνταξιουχικών οργανώσεων και εκπρόσωποι συλλόγων της Λάρισας ενώ δεν παρευρέθηκαν γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου. Με αφορμή τη συνάντηση ο νομαρχιακός σύμβουλος Χρήστος Χαλκιάς ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του νομαρχιακού συμβουλίου Λάρισας προκειμένου να εξετασθεί η κατάσταση των νοσοκομείων του νομού και του ΕΣΥ γενικότερα.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ
Σημειώνεται πως η κινητοποίηση των γιατρών αναμένεται να απασχολήσει και σύσκεψη με τη συμμετοχή διευθυντών κλινικών που συγκαλεί σήμερα το πρωί ο υποδιοικητής του ΠΝΛ Βασ. Γαλατιανός.
ΑΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ
Ο βουλευτής Λάρισας του ΛΑΟΣ Αστ. Ροντούλης σε δήλωσή του χθες, μετά και τη σύσκεψη στην 5ης ΥΠΕ όπου παρευρέθηκε, σε δήλωσή του στα ΜΜΕ μεταξύ άλλων πως «μετά από 72 ημέρες επίσχεσης, οι γιατροί κλείνουν το ΠΝΛ το οποίο δεν θα δέχεται ασθενείς αλλά με υπαιτιότητα του υπ. Υγείας» τονίζοντας ότι «με ευθύνη του υπουργείου εκκρεμεί από το 2003 ο οργανισμός του νοσοκομείου για να φθάσουμε σήμερα στο εφημεριακό κραχ αφού η Πολιτεία δεν προχωρά επίσης σε ένα εφημεριακό πρότυπο. Χρειάζονται επίσης προσλήψεις προσωπικού για να πάψουν οι πολίτες να πληρώνουν το μάρμαρο, γιατί οι πολίτες θα πάρουν τα παλούκια…» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
ΔΗΛΩΣΗ
ΔΙΩΤΗ
Με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, σε δήλωσή της αναφέρει τα εξής: «Οι διαχρονικές επιλογές των ηγεσιών του υπουργείου Υγείας και μόνο κατ’ όνομα «κοινωνικής αλληλεγγύης», ώθησαν τους εξαντλημένους πλέον από τις υπερωρίες γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας στα άκρα. Δεν είναι αξιοπερίεργο που οι πολυήμερες επισχέσεις εργασίας μετατράπηκαν σε κλείσιμο του ιδρύματος την Τρίτη, ημέρα εφημερίας του.
Δυστυχώς, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και οι γιατροί του δεν είναι οι μόνοι που πλήττονται σήμερα εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων που υπάρχουν αλλά και του νέου προγράμματος εφημεριών. Από τις επισχέσεις εργασίας για απλήρωτες εφημερίες προκαλείται πλήρης παράλυση στα δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας. Επιπλέον, από τις 2000 προσλήψεις γιατρών που έπρεπε να έχουν γίνει μέχρι τον Ιούλιο του 2009, δεν έχει γίνει ούτε μία. Με την πρωτοφανή μείωση των πιστώσεων για τις εφημερίες του 2010, πλήττεται όχι τόσο το εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών, όσο ο «σκληρός πυρήνας» του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που είναι η επείγουσα περίθαλψη. Το ΕΣΥ εγκαταλείπεται και απαξιώνεται χωρίς πόρους, χωρίς επαρκείς υποδομές και εξοπλισμό, με δραματικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Μόνη υπεύθυνη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση. Καλούμε τώρα την ηγεσία του ΥΥΚΑ να δώσει λύση στα συσσωρευμένα προβλήματα και εκφράζουμε ακόμη μια φορά τη θέση μας για αξιοπρεπείς όρους εργασίας και ένα ποιοτικό και δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας –πρόνοιας για όλους όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα».
ΓΙΑΤΡΟΙ
ΠΝΛ
Σε χθεσινή τους συνέλευση οι γιατροί του ΠΝΛ έλαβαν απόφαση την οποία αναφέρονται τα εξής: «Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας έτοιμο από το 1997, άρχισε τη λειτουργία του με πολύ μεγάλη καθυστέρηση το 1999 και τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Ανέλαβε από την αρχή τον ρόλο του τριτοβάθμιου νοσηλευτικού κέντρου της Κεντρικής Ελλάδας λειτουργώντας χάρη στην προσφορά, την αυτοθυσία πολλές φορές, του ιατρικού, του νοσηλευτικού και όλου του προσωπικού. Αναπτύχθηκε με αναχρονιστικό σχεδιασμό, αλλά χάρις στις προσπάθειες των γιατρών και της τοπικής κοινωνίας που το αγκάλιασε, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος υγειονομικός σχηματισμός και ο μεγαλύτερος «εργοδότης» της Θεσσαλίας. Το ΠΓΝΛ μέσα στα δέκα χρόνια λειτουργίας του έχει αναπτύξει κλινικές και εργαστήρια που σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν υπηρεσίες που δεν ήταν διαθέσιμες στη Θεσσαλία. Δυστυχώς, οι μέρες της ανάπτυξης φαίνεται να έχουν παρέλθει με περισσότερα από τα μισά κρεβάτια της ΜΕΘ κλειστά και χειρουργικές αίθουσες που παραμένουν αναξιοποίητες ενώ οι λίστες αναμονής με εκατοντάδες ασθενείς διογκώνονται. Τα τελευταία χρόνια μια σειρά προβλήματα επιδεινώνονται χωρίς να φαίνεται από πουθενά διάθεση αντιμετώπισής τους.
Κλινικές και εργαστήρια λειτουργούν με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλείας. Η αναθεώρηση του οργανισμού του νοσοκομείου που εκκρεμεί από το 2003 αποτελεί τροχοπέδη καθώς με βάση τον απαρχαιωμένο οργανισμό δεν μπορούν να γίνουν περισσότερες προσλήψεις. Δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης των χειρουργικών αιθουσών με αποτέλεσμα τεράστιες λίστες αναμονής και μετανάστευση των ασθενών στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό εργάζεται πάνω και έξω από τα διεθνή και ελληνικά όρια ασφαλείας, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του και πολύ περισσότερο για την επέκταση ή ανάπτυξη των τμημάτων.
Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η πλήρης ανάπτυξη της ΜΕΘ αλλά και η οργάνωση και λειτουργία ΜΑΦ στο νοσοκομείο, η αύξηση των αιθουσών χειρουργείου και η πρόσληψη αναισθησιολόγων. Η αντιμετώπιση των ογκολογικών περιστατικών αποτελεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα καθώς οι υποδομές στη Θεσσαλία είναι σήμερα υποτυπώδεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια πίεση τόσο στο ογκολογικό τμήμα, στην αιματολογική κλινική όσο και στην μονάδα ακτινοθεραπείας του νοσοκομείου. Πάρα πολλοί καρκινοπαθείς αναγκάζονται να μεταναστεύουν απευθυνόμενοι σε δημόσιες ή ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες εκτός Θεσσαλίας καθώς είναι αδύνατη η αντιμετώπισή τους τοπικά. Η αυθαίρετη, χωρίς προηγούμενο διάλογο περικοπή των εφημεριών απειλεί με κατεδάφιση το ήδη εύθραυστο λειτουργικό πλαίσιο του ΠΓΝΛ. Κλινικές και εργαστήρια θα αναγκαστούν να αναστείλουν ή να περικόψουν λειτουργίες ζωτικές για τη λειτουργία του νοσοκομείου και τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλία.
Μέσα στο ζοφερό κλίμα των ημερών, στα πρόθυρα του ΔΝΤ, δεν κινητοποιούμαστε για τη διατήρηση προνομίων. Είναι γνωστές άλλωστε οι ισχνές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών. Ζητούμε οικονομίες με μελέτη, μεταρρυθμίσεις που να οδηγούν σε ορθολογικότερη, οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων. Θέλουμε να εξασφαλισθεί ο δημόσιος, δωρεάν χαρακτήρας της Υγείας στη χώρα μας πριν σαρωθεί από τις περικοπές που βρίσκονται επί θύρας με το πρόσχημα των ελλειμμάτων που κανείς ποτέ δεν προσπάθησε και δεν προσπαθεί να εκλογικεύσει. Από την πρώτη στιγμή, αφού αναλύσαμε και αναδιαρθρώσαμε το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αντιπροτείναμε στις προϊστάμενες αρχές ένα ρεαλιστικό σχέδιο, όχι με γνώμονα τη διατήρηση των αποδοχών μας αλλά την περιφρούρηση της ασφαλούς λειτουργίας του Πανεπιστημιακού. Ταυτόχρονα υποδείξαμε τη μοναδική ρεαλιστική οδό για μια βιώσιμη λύση του εφημεριακού: Την πλήρη καταγραφή και αναδιάρθρωση του εφημεριακού χάρτη, στα διεθνή πρότυπα με συγκεκριμένα κριτήρια και προτεραιότητες. Δεν εισακουστήκαμε δυστυχώς.
Η προσπάθεια αυταρχικής επιβολής των νέων προγραμμάτων συνάντησε τη μαζική αντίδραση των γιατρών. Μετά από πέντε εβδομάδες κινητοποιήσεων, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση των διοικούντων για να βρεθεί λύση, φτάσαμε σήμερα σε πλήρες αδιέξοδο. Οι πολίτες της Θεσσαλίας βρίσκονται παγιδευμένοι, χωρίς πρόσβαση στη Δημόσια Υγεία, καθώς όλα σχεδόν τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό καθεστώς κινητοποιήσεων ενώ το ΠΓΝΛ λειτουργεί πλέον χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς, οδηγώντας μας αναπόφευκτα στη διακοπή της λειτουργίας του για λόγους ασφαλείας και περιφρούρησης της Δημόσιας Υγείας. Ζητούμε την τελευταία έστω στιγμή, και μπροστά στην κατάρρευση του Δημοσίου συστήματος Υγείας:
Άμεση, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο εφημεριακό. Πλήρη αναδιάρθρωση εφημεριών μέσα στο πλαίσιο της 5ης ΥΠΕ, αν όχι Πανελλαδικά. Προώθηση και επιτάχυνση των προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού. Έναρξη λειτουργίας των συμβουλίων κρίσης για τις εκκρεμούσες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. «Επαναπατρισμό» όλων των μάχιμων νοσηλευτών που μετακινήθηκαν από το ΠΓΝΛ με αποσπάσεις σε μη παραγωγικές θέσεις. Επιτάχυνση των αναγκαίων αλλαγών για τη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί και πρέπει να γίνει ανταποδοτικό, χωρίς σπατάλη αλλά και ανθρώπινο για όσους χρειάζονται τις υπηρεσίες του αλλά και για όσους δουλεύουν σ’ αυτό. Μπορεί και πρέπει να επιβιώσει και να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Στην περίοδο των ισχνών αγελάδων που έρχεται είναι περισσότερο απαραίτητο παρά ποτέ.
Μετά και την άκαρπη συνάντηση με την ηγεσία της 5ης ΥΠΕ η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου υιοθέτησε την απόφαση των διευθυντών και προχωρεί στην πλήρη αναστολή των λειτουργιών του νοσοκομείου από αύριο Τρίτη 20-4-10. Πάγια θέση του συλλόγου είναι ότι δεν είναι ασφαλής η λειτουργία του νοσοκομείου υπό τις παρούσες συνθήκες γεγονός που κοινοποιήσαμε από ημερών τόσο στις προϊστάμενες αρχές όσο και στον αρμόδιο εισαγγελέα. Καλούμε την ηγεσία της 5ης ΥΠΕ η οποία συνεχίζει να αδιαφορεί να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς το ΕΚΑΒ και τους υπόλοιπους υγειονομικούς σχηματισμούς, όπως έχει υποχρέωση από το νόμο, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών που από αύριο αδυνατούμε εκ των πραγμάτων να περιθάλψουμε».
ΕΙΝΚΥΛ
Συνέλευση πραγματοποίησαν χθες και οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και σε ανακοίνωση της Ενωσής τους (ΕΙΝΚΥΛ) αναφέρονται τα εξής: «Οι γιατροί του ΓΝ Λάρισας και των ΚΥ στη σημερινή τους Γενική Συνέλευση συζήτησαν την έκρυθμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Υγεία με κορυφαίο ζήτημα, στην παρούσα φάση, αυτό των εφημεριών και αποφάσισαν τα παρακάτω:
Τα Νοσοκομεία του Νομού εδώ και μήνες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις (επίσχεση εργασίας) λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων και των περικοπών στα κονδύλια των προγραμμάτων εφημέρευσης. Η κυβέρνηση, την ώρα που κωφεύει απέναντι στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών και τις ανάγκες για παροχή υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό, προωθεί την περαιτέρω απαξίωση, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας. Οι υποσχέσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού παραμένουν στα χαρτιά, παρά τις αυξανόμενες ελλείψεις, που αντιμετωπίζονται μερικώς και προσωρινά, με ελαστικές και προσωρινές μορφές απασχόλησης (επικουρικοί γιατροί, γιατροί με μπλοκάκι, ολιγόμηνες συμβάσεις απασχόλησης). Η έννοια του ασθενή στα Δημόσια Νοσοκομεία αντικαθίσταται από την έννοια του πελάτη που καλείται ο ίδιος να πληρώσει (απογευματινά ιατρεία, εργαστηριακές εξετάσεις, παραπομπές στον ιδιωτικό τομέα, φακελάκι).
Υπ’ αυτή την κατάσταση και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, το Νοσοκομείο μας έχει περιέλθει σε πλήρη αδυναμία περαιτέρω λειτουργίας. Ξενοδοχειακές υποδομές, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, επίπεδο νοσηλείας βρίσκονται σε τριτοκοσμικό επίπεδο και οι συνθήκες εργασίας του εναπομείναντος προσωπικού αντιστοιχούν σε συνθήκες γαλέρας. Μεταξύ των άλλων το Νοσοκομείο καλείται να εφημερεύει 20 ημέρες το μήνα έναντι 10 του Πανεπιστημιακού με υπερδιπλάσιες δυνατότητες. Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση οργάνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για απόσυρση από την γενική εφημερία της Τρίτης 20 Απριλίου 2010, έχουμε την άποψη ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν δικαιούνται να τα κλείνουν οι γιατροί, το ρόλο αυτό τον έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και οι δορυφόροι τους.
Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι και αδυνατούμε να ανταποκριθούμε σε όποια περίπτωση κάλυψης της αυριανής γενικής εφημερίας, την ώρα που μετά από 2 μέρες συνεχούς εφημέρευσης το Νοσοκομείο μας μετατρέπεται σε βασίλειο του ράντζου. Ούτως ή άλλως το πρόγραμμα εφημεριών Απριλίου είναι έωλο και εκτελείται με προσωπική ευθύνη των γιατρών, χωρίς να έχει εγκριθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο, την Ιατρική Υπηρεσία και το ΔΣ του Νοσοκομείου. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε περικοπή κονδυλίων από τα ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης και θεωρούμε καθαρή κλοπή την μη καταβολή τμήματος των δεδουλευμένων, όπως επιχειρείται για τις πραγματοποιηθείσες εφημερίες Ιανουαρίου και εντεύθεν. Δηλώνουμε ότι δεν προτιθέμεθα να καταρτίσουμε και να εκτελέσουμε προγράμματα εφημέρευσης για το μήνα Μάιο, αν η Διοίκηση της 5ης Υ.ΠΕ. και το Υπουργείο Υγείας δεν προχωρήσουν σε αλλαγή του επαίσχυντου συστήματος εφημέρευσης. Είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα και στο κόσμο το μικρότερο Νοσοκομείο να κάνει διπλάσιες εφημερίες από το μεγάλο και σύγχρονο. Η τουλάχιστον εναλλάξ εφημερία μεταξύ των δύο Νοσοκομείων αποτελεί, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες, ελάχιστο αναγκαίο όρο στοιχειώδους λειτουργίας του συστήματος.
Οι γιατροί του Νοσοκομείου μας αύριο Τρίτη θα βρίσκονται σε συνεχόμενη Συνέλευση για όλο το πρωινό ωράριο. Συνεχίζουμε την επίσχεση εργασίας από το πρωινό ωράριο επ’ αόριστον. Καλούμε το Επιστημονικό Συμβούλιο, την Ιατρική Υπηρεσία και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μας να μην συναινέσουν σε κανενός είδους περικοπή των ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης. Καλούμε τον πληθυσμό και τους φορείς σε συμπαράσταση και αγώνα προάσπισης του Δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα του κοινωνικού αγαθού και δικαιώματος της Υγείας. Όλοι στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ για τις 21 και 22 του Απρίλη».
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Τέλος η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η κυβερνητική οικονομική πολιτική, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, επιφέρει την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση των όρων λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, με την αναστολή προσλήψεων γιατρών – νοσηλευτικού – παραϊατρικού προσωπικού σε μόνιμες θέσεις, με την εφαρμογή περισσότερο ελαστικών σχέσεων εργασίας για τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων (π.χ. εντατικολόγοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών).
Με τη συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική καταστρατηγείται κατάφωρα η συλλογική σύμβαση γιατρών – πολιτείας αλλά και οι σχετικές διατάξεις του ίδιου του νόμου 37511-3-2009, ο οποίος υποτίθεται ότι εξακολουθεί να ισχύει. Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ασυμβίβαστο με τη δωρεάν δημόσια περίθαλψη και πρέπει να ανατραπεί. Δηλώνουμε λοιπόν την αμέριστη συμπαράστασή μας στα δίκαια αιτήματά του συλλόγου γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, διατρανώνοντας μαζί τους το αίτημα για δωρεάν δημόσια και αξιοπρεπή περίθαλψη καθώς και αξιοπρεπείς συνθήκες και αμοιβές των εργαζομένων σ’ όλα τα νοσοκομεία της χώρας».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
|