«Λουκέτο» στα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο τα δημόσια νοσοκομεία.

Γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς, νέες προσλήψεις και αύξηση των δαπανών για την Υγεία. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) ζητεί ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε χθες να μετάσχει στην παραπάνω απεργία, αλλά να κλείσει το απεργιακό «μέτωπο» που είχε ανοίξει τις τελευταίες εβδομάδες για τη συλλογική σύμβαση του κλάδου.

Το γενικό συμβούλιό της εκτίμησε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο στη Βουλή δεν είναι αυτό που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά μπορεί – υπό προϋποθέσεις – να καλύψει τις θέσεις των γιατρών.

Το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ θα συνεδριάσει εκ νέου στις 4 Μαρτίου, προκειμένου να τοποθετηθεί επί του ψηφισθέντος νομοσχεδίου. Οι εφημερίες γίνονται χωρίς σημαντικά προβλήματα, καθώς οι γιατροί εκδίδουν καταστάσεις εφημερευόντων, καθ υπέρβαση του ωραρίου, έπειτα από εντολή των διοικήσεων.

Την ίδια ώρα, προβλήματα ομαλής προμήθειας σε αναλώσιμο και λοιπό υγειονομικό υλικό αντιμετωπίζουν μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) προχωρεί από χθες σε απόσυρση παρακαταθηκών εργαλείων από τα νοσοκομεία ΚΑΤ, Ευαγγελισμός, Ασκληπιείο Βούλας και Κρατικό Αθήνας.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων καλύπτουν τις ανάγκες, προμηθευόμενες υλικό από εταιρείες οι οποίες δεν συμμετέχουν στην κινητοποίηση ή δανείζονται από άλλα νοσοκομεία.

Σοβαρά προβλήματα δεν υπήρξαν, ενώ στο ΚΑΤ πραγματοποιήθηκαν χθες και τακτικά χειρουργεία.

Στο μεταξύ, σε κλείσιμο της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου, λόγω έλλειψης προσωπικού, προχώρησε η διοίκηση του Θριασίου. Η κλινική έμεινε με μόνο έναν διευθυντή γιατρό, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει τους ασθενείς, οι οποίοι κάλυπταν τα 19 κρεβάτια και πέντε έως επτά ράντζα ανά εφημερία. Λόγω έλλειψης ιατρικού δυναμικού, η διοίκηση υποχρεώθηκε να αναστείλει τη λειτουργία της και να μετακινήσει το νοσηλευτικό προσωπικό σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επέρριψε χθες ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στις αρχές του χρόνου -σημειώνει- είχε δεσμευτεί στη Βουλή ότι θα προχωρούσε σε πρόσληψη των τεσσάρων επιμελητών γιατρών που απαιτούνται για να λειτουργήσει η κλινική. Καμία πρόσληψη, όμως, δεν έχει γίνει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ