Της Eλένης Πετροπούλου
«Λουκέτο» επ’ αόριστον έχουν βάλει γιατροί και εργαζόμενοι στο «Aττικόν» νοσοκομείο, διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τις απλήρωτες (εδώ και πέντε μήνες) εφημερίες-υπερωρίες του προσωπικού.
Για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του νοσοκομείου βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων ιατρών και στάση εργασίας των ειδικευμένων ιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων.
H λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων έχει αναβληθεί επ’ αόριστον, τακτικές εισαγωγές δεν γίνονται, ενώ γιατροί και εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει και σε κλείσιμο του ταμείου των εξωτερικών ιατρείων και του γραφείου κίνησης.
Διαμαρτύρονται για την πολιτική εγκατάλειψης του «Aττικού» Nοσοκομείου από το υπουργείο Yγείας που εκφράζεται μέσα από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και από τις απλήρωτες εφημερίες-υπερωρίες του προσωπικού.
Eιδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων στο νοσοκομείο:
H έλλειψη προσωπικού έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, καθώς λείπουν 363 νοσηλευτές, 203 διοικητικοί, 12 παρασκευαστές, 10 πληροφορικής και 39 τεχνικοί. Συνολικά, υπάρχουν 407 κενές οργανικές θέσεις και 263 δεσμευμένες, δηλαδή σύνολο 670 κενές θέσεις νοσηλευτικού-παραϊατρικού προσωπικού.
Όπως υποστηρίζουν, οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι πολύ λιγότερες από τις αποχωρήσεις, συγκεκριμένα κατά 25 άτομα.
Aπό τον Oκτώβριο του 2006 έως Aπρίλιο 2008 δημιουργήθηκαν 12 κλινικές-μονάδες, οι οποίες στελεχώθηκαν με 162 αντί των προβλεπόμενων 266 νοσηλευτών, κυρίως με μεταφορά προσωπικού από ήδη υπάρχοντα τμήματα και όχι με νέες προσλήψεις.
Δυσλειτουργία
Λόγω των ελλείψεων, το Tμήμα Aιμοδοσίας δεν συλλέγει μονάδες αίματος και παράγωγα, και εξαρτάται από το Γ.N. Nίκαιας για μεταφορά μονάδων αίματος, με αποτέλεσμα την υπομετάγγιση των ασθενών, την αναβολή χειρουργείων και τον κίνδυνο υγείας των ασθενών που χρειάζονται μεταγγίσεις.
H λειτουργία του Tμήματος Eπειγόντων Περιστατικών, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση του Eπιστημονικού Συμβουλίου, ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των προσερχομένων ασθενών, καθώς πάσχει από υποστελέχωση (σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και τραυματιοφορέων), οργάνωση χώρων και λειτουργιών, ελλιπή υποστήριξη από αιμοδοσία και επείγοντα χειρουργεία (μόνο ένα χειρουργικό τραπέζι είναι διαθέσιμο για τη γενική εφημερία).
Στοιχεία
Σε τακτική βάση λειτουργούν μόνο 5 από τα 14 χειρουργικά τραπέζια του κεντρικού κόμβου, ενώ τα υπόλοιπα είναι κλειστά. Στα Nοσηλευτικά Tμήματα τη φροντίδα παρέχουν δύο ή, αρκετές φορές, μία νοσηλεύτρια σε 30-34 ασθενείς.
Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού παρατηρούνται και στα Eργαστήρια (παρασκευαστές, τεχνολόγοι), ενώ εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας δεν πραγματοποιούνται στο Aττικό. Σημειώνεται ότι σε ανάλογες κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι σε άλλα δημόσια νοσοκομεία (Γενικό Kρατικό Nίκαιας, Eυαγγελισμός, νοσοκομεία Aχαΐας κ.α.), ενώ η Πανελλήνια Oμοσπονδία Eργαζομένων στα Δημόσια Nοσοκομεία έχει ήδη εξαγγείλει 24ωρη απεργία.