Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ :«Πάρτε τα εμβόλια πίσω»

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ |

Τρέχει και δεν… φθάνει η υπουργόςΥγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην προσπάθειά της να ακυρώσει το μεγαλύτερο μέρος της υπερβολικής- όπως η ίδια τη χαρακτηρίζει- παραγγελίας των πανδημικών εμβολίων. Τις τελευταίες ημέρες, η «μάχη» δίδεται για την ακύρωση της παραγγελίας περίπου 12,3 εκατ. δόσεων εμβολίων και την εξοικονόμηση περίπου 80 εκατ. ευρώ. Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ζητούν «πίσω» από φαρμακευτική εταιρεία περίπου 10 εκατ. ευρώ. Το ποσόν αυτό είχε δοθεί στην εταιρεία από την προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με την παραγγελία 3 εκατ. δόσεων εμβολίου. Ωστόσο το προϊόν ουδέποτε ενεκρίθη από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

«Επαναξιολογήσαμε την υπερβολικήπαραγγελία εμβολίων της προηγούμενηςκυβέρνησης με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες, την επάρκειαεμβολίων, τις επιστημονικές εξελίξεις. Σ΄ αυτό το πλαίσιο η χώραμας δεν παραλαμβάνει πλέον εμβόλιακαι ακυρώνει το υπόλοιπο των παραγγελιών με ιδιαίτερα σημαντικόοικονομικό όφελος,που θα αξιοποιηθείγια τις μεγάλες ανάγκες της Υγείας», δηλώνει προς «Το Βήμα» η υπουργός Υγείας.

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν πολύ πιθανόν να επιστραφεί από τη φαρμακευτική εταιρεία, το εμβόλιο της οποίας δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, η προκαταβολή που δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Σε αυτή την περίπτωσημπορεί να έχουμε το πιο γερόπάτημα και να πάρουμε πίσω να χρήματα που έχουμε προκαταβάλει, διότι η εταιρεία δεν έστειλε τις ποσότητεςτων εμβολίων στους χρόνους που έπρεπε σύμφωνα με τη σύμβαση.Υπάρχουν λόγοι υπερημερίας» αναφέρουν.

Σημειωτέον ότι από την αρχική παραγγελία των 16 εκατ. πανδημικών εμβολίων η Ελλάδα έχει παραλάβει 3.636.700 δόσεις, από τις οποίες έχει διαθέσει μόλις 363.161. Εξακολουθούν, δηλαδή, να παραμένουν στις «αποθήκες» 3,2 εκατ. δόσεις. Στις 16 Δεκεμβρίου 2009 η Ελλάδα ενημέρωσε τις εταιρείες ότι δεν παραλαμβάνει άλλα εμβόλια και στις 30 του ίδιου μήνα κατήγγειλε τις συμβάσεις.

Πάντως η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα η οποία προχώρησε σε διαδικασίες ακύρωσης των παραγγελιών της για το πανδημικό εμβόλιο. Η ζήτηση για το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Γαλλία έχει ήδη ζητήσει από τη Νovartis ακύρωση παραγγελίας 7 εκατ. δόσεων του εμβολίου, περίπου τη μισή από τη συνολική παραγγελία της (16 εκατ. δόσεις). Μάλιστα οι γαλλικές Αρχές είχαν δηλώσει ότι σκοπεύουν να ακυρώσουν 50 εκατ. από τις 94 εκατ. δόσεις που είχαν παραγγείλει, συνολικά από τέσσερις εταιρείες.

Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης ήλθε ύστερα από παρόμοιες κινήσεις της Ολλανδίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ελβετίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ξένων πρακτορείων ειδήσεων, η Ολλανδία βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες χώρες για να πουλήσει το πλεόνασμα των 19 εκατ. εμβολίων. Η Γερμανία, εκτός από την ακύρωση των παραγγελιών, προτίθεται να προχωρήσει και σε συμφωνία για μείωση ως και 30% της τιμής αγοράς. Σύμφωνα με δηλώσεις του γερμανού υπουργού Υγείας (12 Ιανουαρίου), η Glaxo προτίθεται να μειώσει τις παραγγελίες του εμβολίου Ρandemrix. Ετσι η χώρα θα εξοικονομήσει 133,3 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή που οι περισσότερες χώρες προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα πανδημικά εμβόλια, στην πόλη του Μεξικού οι Αρχές ξεκίνησαν εμβολιασμό του πληθυσμού στο μετρό, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν περισσότερους ανθρώπους. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περισσότερες από 265 εκατ. δόσεις πανδημικού εμβολίου έχουν διανεμηθεί για την προστασία από τον ιό της νέας γρίπης, εκ των οποίων 175 εκατ. έχουν χορηγηθεί. Η GlaxoSmithΚline ΑG έχει αποστείλει περίπου 130 εκατ. δόσεις πανδημικού εμβολίου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, αξίας 973 εκατ. ευρώ.