Μαχαίρι με… χέρι στα εισοδήματα

Ψαλίδι» στις πρόσθετες αμοιβές (υπερωρίες, συμμετοχή σε επιτροπές – ομάδες εργασίας και οδοιπορικά) των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομίας εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2010.

Σε μία περίοδο που οι κρατικές δαπάνες εμφανίζουν σημαντικές υπερβάσεις, στο πρώτο εξάμηνο σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφεται αύξηση 20% έναντι ετήσιου στόχου για ενίσχυση 9%, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρό της τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

 Αρχικά μέσω της εισοδηματικής της πολιτικής «πάγωσε» τις αποδοχές τους για το τρέχον έτος και τώρα προχωρά σε επανεξέταση των πρόσθετων αμοιβών και δίνει εντολή στους εποπτευόμενους φορείς -υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ΝΠΔΔ κ.ά.- να «περιοριστούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα».

Για το θέμα χθες στάλθηκε σχετική εγκύκλιος από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας κ. Νίκο Λέγκα προς τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και προς τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα οποία επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό, ενώ προηγήθηκε ανάλογη εγκύκλιος προς υπουργεία, νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και ανεξάρτητες αρχές.

Σε αυτές δίνονται σαφείς οδηγίες για τα έξοδα που θα πρέπει να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2010.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας προωθεί τη δημιουργία μίας κεντρικής υπηρεσίας από την οποία θα περνάει η μισθοδοσία όλων των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου, μεταξύ των άλλων, να καταστεί δυνατή η σύγκριση πρόσθετων αμοιβών ή επιδομάτων που λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι με ομοειδή τυπικά προσόντα οι οποίοι εργάζονται σε διαφορετικούς φορείς του Δημοσίου.

Μετατάξεις
Ηδη έχει βγει στον «αέρα» η πρώτη προκήρυξη για μετατάξεις υπαλλήλων προκειμένου να επανδρωθεί η νέα υπηρεσία.

Πιο αναλυτικά, στη χθεσινή εγκύκλιο προς τα ΝΠΔΔ για τις λειτουργικές δαπάνες υπογραμμίζεται πως το συνολικό ύψος για τις δαπάνες αυτές θα πρέπει να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και πάντως όχι υψηλότερα από το ύψος των αντίστοιχων πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2009.

«Οι δαπάνες για υπερωρίες, επιτροπές, ομάδες εργασίας και μετακινήσεις θα πρέπει να περιοριστούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα αφού εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή λόγω της σημαντικής αυξητικής τάσης τους και των αποκλίσεων που εμφανίζονται κάθε χρόνο μεταξύ των διαμορφωθεισών πιστώσεων και των τελικών πληρωμών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως για τους εργαζομένους στα υπουργεία και την τοπική αυτοδιοίκηση οι αρμόδιες υπηρεσίες θα στείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναλυτικές καταστάσεις (έντυπο ΠΚΕ) στις οποίες θα αναγράφεται ο αριθμός των υπαλλήλων που μετακινούνται, ο αριθμός των ημερών μετακίνησης ανά υπάλληλο, ο αριθμός υπαλλήλων που θα απασχοληθούν υπερωριακά, οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης ανά υπάλληλο, η διάρκεια και τέλος η συνολική δαπάνη.

Γίνεται αντιληπτό ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περικοπούν υπερωρίες και οι αμοιβές για μετακινήσεις.

Επιπλέον, στην εγκύκλιο σημειώνεται πως η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2010 θα προωθηθεί κυρίως μέσω της ορθολογικής διαχείρισης των δαπανών του προϋπολογισμού και της αξιολόγησης της παραγωγικότητας κάθε δράσης.

Στη συνέχεια όμως δίνονται «νεφελώδεις» συστάσεις για την αξιολόγηση και περικοπή δαπανών:

«Δαπάνες που κρίνονται ως χαμηλής προτεραιότητας θα πρέπει να περικόπτονται και να διατίθενται σε νέες δραστηριότητες που κρίνονται πιο αποδοτικές. Κάθε ενέργεια που προκαλεί δαπάνη θα πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη και να διακρίνεται από αξιοπιστία και διαφάνεια».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ