Site icon www.ygeianet.gr

“Μαχαίρι” στα Βαρέα

Περικοπές που μπορούν να φθάσουν και το 50% σχεδιάζει η κυβέρνηση στην περιβόητη νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, προχωρώντας σε αποχαρακτηρισμούς επαγγελμάτων και αλλαγή των προϋποθέσεων ένταξης, αφήνοντας εκτός χιλιάδες εργαζόμενους. Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Φ. Πάλλης – Πετραλιά με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά την σημερινή συνάντηση της υπουργού με την Επιτροπή που θα καταρτίσει τη λίστα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός του αριθμού των εργαζόμενων κατά 300.000 με 350.000 (σήμερα υπολογίζονται σε 750.000) και κατά συνέπεια η ανατροπή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των συντάξιμων αποδοχών.
Χθες αποφασίστηκε η παράταση της λειτουργίας της Επιτροπής (μέχρι τέλος Αυγούστου) προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχετικό πόρισμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή, εκμεταλλευόμενη και την αποχώρηση των εκπροσώπων των συνδικάτων, προσανατολίζεται στην “εξαίρεση” από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα μέχρι και 250 από τις 537 ειδικότητες που σήμερα υπάγονται σε αυτό το καθεστώς και οι συνέπειες κατά κανόνα θα αφορούν τους νέους ασφαλισμένους.
Όσα επαγγέλματα, ή κλάδοι εργαζομένων εξαιρεθούν από τη σχετική λίστα θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο: α) αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 έτη, β) απώλεια του σχετικού επιδόματος (φθάνει μέχρι τα 250 ευρώ) και γ) μείωση των συντάξιμων αποδοχών μέχρι και 14%.

Επιμονή σε διαδικασίες εξπρές

* Να σημειωθεί ότι όσον αφορά τη διαδικασία της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων (από τα 155 ταμεία θα μείνουν 13) η υπουργός Απασχόλησης, υποστήριξε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξε, ότι “δεν πρόκειται να χάσουμε ούτε μια μέρα από το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει στο νόμο. Ολα θα είναι έτοιμα την 1η Οκτωβρίου.”. Η δήλωση της κ.υπουργού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, αλλά και των εργαζόμενων στα ταμεία που επιμένουν ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι διάτρητη νομικά, ενώ προκαλούνται σοβαρότατα προβλήματα σε όλα τα ταμεία, οργανωτικής (καθυστέρηση απονομής συντάξεων) και οικονομικής φύσεως “που καθιστούν ανεφάρμοστη τη διαδικασία των “εξπρές ενοποιήσεων”.
Σχολιάζοντας τη συνάντηση της κ.Πετραλιά με τον πρωθυπουργό ο Δ.Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής τόνισε ότι “η κυβέρνηση επιμένει να προωθήσει νέες περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων με τις αλλαγές που προωθεί στον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Ταυτόχρονα επιμένει στην εφαρμογή του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου, παρά την καθολική αντίδραση των εργαζομένων και επιστημονικών φορέων και παρά τις μαζικές προσφυγές που ήδη έχουν κατατεθεί στην ελληνική δικαιοσύνη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω των σοβαρών προβλημάτων συνταγματικότητάς του. Η επιβολή από την κυβέρνηση να επιβάλει με το έτσι θέλω του αντιασφαλιστικού της νόμου στην κοινωνία στερεί από αυτόν κάθε ίχνος δημοκρατικής νομιμοποίησης και δημιουργεί ουσιαστικά τις προϋποθέσεις για την ανατροπή του”.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Exit mobile version