Του Βαγγελη Mανδραβελη
Εκτός από τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματικότητά της, η πολιτεία πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει και μια σύγκρουση στο εσωτερικό της, σχετικά με το ποιος αναπτύσσει τις υποδομές και τις εφαρμογές εκσυγχρονισμού του κράτους. Και στη σύγκρουση αυτή, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση (Η. Σ.) έγινε το πρώτο πεδίο μάχης μεταξύ «κρατικιστών» και «οπαδών της αγοράς».
Η πρώτη πλευρά υποστηρίζει ότι, όλα τα προηγούμενα χρόνια, η αγορά έχει δείξει τις δυνάμεις της παραδίδοντας ένα συνονθύλευμα έργων πληροφορικής, αρκετά εκ των οποίων δεν λειτουργούν, άλλα δεν έχουν παραδοθεί κ. ο. κ. Η άλλη πλευρά υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δουλειά του Δημοσίου να αναπτύσσει εργαλεία κι εφαρμογές. Στην πράξη, όμως, η σύγκρουση αφορά στον έλεγχο των κονδυλίων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαίσιου Αναφοράς, που αν και περιορισμένα έναντι του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ανέρχονται στο –όχι ευκαταφρόνητο… – ποσό των 2 δισ. ευρώ.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι το έργο όπου θα κριθεί η πρώτη μάχη μεταξύ των δύο πλευρών. Η εαρινή απαίτηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να λειτουργήσει τον Οκτώβριο έδωσε την ευκαιρία για αντιπαράθεση στις δύο πλευρές. Η Ανώνυμη Εταιρεία «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΚτΠ Α. Ε.), που εκ του ρόλου της ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο, «σκόνταψε» για άλλη μια φορά στο θεσμικό πλαίσιο και στις κλασικές κόντρες των υποψηφίων αναδόχων. Ο σχετικός διαγωνισμός κατέληξε στη Δικαιοσύνη, μετά τα ασφαλιστικά μέτρα διαγωνιζόμενου (Altec) ο οποίος στο τέλος τα απέσυρε. Το έργο έχει κατακυρωθεί σε μια μικρή εταιρεία (Ionis Development) και η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί στις επόμενες ημέρες.
Πριν από λίγες ημέρες, όμως, εμφανίσθηκε στην ΚτΠ Α. Ε. μια εφαρμογή Η. Σ., η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στις 15 Οκτωβρίου στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Η εφαρμογή επισήμως εμφανίζεται ότι έχει αναπτυχθεί από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΗΔΙΚΑ) Α. Ε., που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ), αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να έχει αναπτυχθεί από πανεπιστημιακούς και ερευνητές του ΕΜΠ.
Oποια εφαρμογή κι αν επιλεγεί τελικά –και παρά τις διαβεβαιώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου ότι στις 15 Οκτωβρίου η Η. Σ. θα βρίσκεται σε λειτουργία–, το σίγουρο είναι ότι υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη μπροστά μας προτού η χώρα αποκτήσει ηλεκτρονικές συνταγές. Το έργο που συζητείται όλη αυτή τη περίοδο αφορά ένα πιλοτικό έργο στον ΟΑΕΕ και θα απαιτηθούν έξι μήνες δοκιμής προτού η ίδια εφαρμογή προσφέρει πλήρη κάλυψη στον ΟΑΕΕ, στα υπόλοιπα Tαμεία και στο σύνολο της χώρας.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η ηγεσία της ΓΓΚΑ κινείται από κεκτημένη ταχύτητα και με βασικό γνώμονα την ικανοποίηση της απαίτησης του Μεγάρου Μαξίμου για μια γρήγορη νίκη κατά της «γάγγραινας» της συνταγογράφησης. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι εφ’ όσον η Η. Σ. αναληφθεί από την ΗΔΙΚΑ, το αποτέλεσμα ενδεχομένως να είναι περιορισμένο, όπως περιορισμένο ήταν το έργο τα τελευταία 30 χρόνια, είτε λειτουργούσε ως δημόσια υπηρεσία είτε ως ανώνυμη εταιρεία. «Κάποιος πρέπει να έχει την ευθύνη για την εξέλιξη της εφαρμογής και αυτός με τη λύση που δίνεται θα είναι ένας δημόσιος φορέας, όπου η ευθύνη εύκολα διαχέεται», λέει άνθρωπος κοντά στο έργο της Η. Σ. Μένει, όμως, όλα αυτά να αποδειχθούν στην πράξη.