Μάχη για την παρασκευή εμβολίου για τη γρίπη των πτηνών

Στην καθημερινή μάχη που δίνει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την παρασκευή εμβολίου για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών πριν αυτή μεταλλαχτεί και μεταδοθεί στον άνθρωπο αναφέρθηκε η κ. Γιαμαρέλου, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες ενόψει του 1ου Διεθνούς Σεμιναρίου για τη γρίπη των πτηνών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Παρακευή.

 Όπως τόνισε, το κύριο πρόβλημα είναι ότι η επιστημονική κοινότητα δε γνωρίζει ποιο στέλεχος του ιού θα προκαλέσει πανδημία. Βέβαια, οι τεχνικές έχουν επιταχυνθεί και τα εμβόλια μπορούν να παρασκευασθούν μέσα σε δυο εβδομάδες με ένα μήνα από το ξέσπασμα της πανδημίας, όμως στο διάστημα αυτό θα έχουν χαθεί χιλιάδες πληθυσμού. Ακόμη, επεσήμανε ότι η γρίπη είναι πιο βαριά στα παιδιά, με τη θνησιμότητα να φτάνει το 100%, καθώς τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει καθόλου αντισώματα στον ιό της γρίπης από προηγούμενες φορές. Όσον αφορά την εποχιακή γρίπη, τόνισε ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου (νοσηλευτικό προσωπικό, παιδιά, ηλικιωμένοι) πρέπει να εμβολιάζονται, κάτι που δε συμβαίνει, αφού μόλις το 10% του νοσηλευτικού προσωπικού έχει εμβολιαστεί, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει για το 2007 ότι θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 50% του προσωπικού και το 100% το 2010. Υποστήριξε ότι τα υπάρχοντα φάρμακα (πχ. Tamiflu) είναι δραστικά ακόμη και στα πιο ανθεκτικά στελέχη του ιού, ενώ οι στατίνες, που χορηγούνται σε όσους έχουν χοληστερίνη, μπορούν να μειώσουν τους θανάτους λόγω της αντιφλεγμονώδους αντίδρασης.

Ο δρ Τσιόδρας ανέφερε ότι αν και η μετάδοση της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι πιθανή, στην Ινδονησία παρουσιάστηκε πρόσφατα ενδοοικογενειακό κρούσμα, όπου ένας ασθενής κόλλησε συγγενή του μέσω πολύ στενής επαφής.

Ο κ. Κυριάκης επεσήμανε ότι οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιου περιστατικού μειώνονται, καθώς την άνοιξη τα αποδημητικά πουλιά δεν περνούν από τη χώρα μας, ενώ υποστήριξε ότι οι κτηνιατρικές – υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού στα οικόσιτα και βιομηχανικά πτηνά αλλά και στον άνθρωπο.

Μένη ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ