“Μαϊμού” ανάπηροι, “μαϊμού” υποσχέσεις

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

 

Περίπου 30% όσων έχουν δηλωθεί ως άτομα με ειδικές ανάγκες χαίρουν άκρας υγείας!

Σε γεφύρι της Αρτας έχει μετατρέψει την περιβόητη κάρτα αναπηρίας το υπουργείο Υγείας, που ολημερίς την εξαγγέλλει και ολονυχτίς την… γκρεμίζει. Η «κάρτα λειτουργικότητας», όπως έχει ονομασθεί, έχει μπει στο χρονοντούλαπο, ενώ θα έπρεπε ήδη να δίνεται.

Το νέο σύστημα υποτίθεται ότι θα κατέγραφε ηλεκτρονικά όλους τους ενδιαφερόμενους, θα τους αξιολογούσε ιατρικά εκ νέου και ταυτόχρονα θα ξεκαθάριζε τους «μαϊμού-αναπήρους». Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει (αν και οι οργανώσεις αναπήρων το θεωρούν υπερβολή) ότι περίπου το 30% όσων έχουν δηλωθεί ως άτομα με ειδικές ανάγκες, χαίρουν άκρας υγείας.

*Οι επιθεωρητές του υπουργείου έχουν, ωστόσο, καταγράψει περιοχές που εμφανίζουν περίεργα υψηλά ποσοστά σε ορισμένες αναπηρίες.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο τελευταίο τους πόρισμα, «παρατηρήθηκε ότι σε ορισμένες περιφέρειες ο αριθμός των δικαιούχων οικονομικής ενίσχυσης ορισμένων προγραμμάτων, όπως τυφλών, κωφών, βαριάς αναπηρίας κ.λπ. είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με τον πληθυσμό».

*Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, πρωταθλητές… σε αναπηρίες είναι: το Ηράκλειο με 22% αναπηρικές συντάξεις, τα Χανιά με 21%, η Κομοτηνή με 18%.

Υψηλά ποσοστά εμφανίζουν επίσης η Καρδίτσα με 18,7% και τα Γιάννενα με 17%.

Σε φυσιολογικό πλαίσιο κινούνται: η Αθήνα με 10%, η Χαλκίδα επίσης με 10%, ο Πειραιάς με 9%, ενώ στο όριο βρίσκεται η Τρίπολη με 13%.

Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των αναπηρικών συντάξεων παγκοσμίως είναι από 10 έως 14%. Οι υπόλοιπες αφορούν γήρας ή χηρεία.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι ανάπηροι δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν τα στοιχεία τους και να επαναξιολογηθούν καθώς το αρχικό σχέδιο ματαιώνεται. Προβλεπόταν η κατάργηση των ποσοστών αναπηρίας και η δημιουργία τεσσάρων κατηγοριών, έλεγχος από νέες ιατρικές επιτροπές και ειδική εκπαίδευση των γιατρών.

Η προσωρινή λύση

*Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλου, εκπροσώπων του υπουργείου Απασχόλησης και του ΙΚΑ, εκδηλώθηκε ξεκάθαρα η αγωνία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να φανεί ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Είχε προηγηθεί -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- επίπληξη του πρωθυπουργού ότι «δεν γίνεται έργο στον τομέα αυτό».

*Τελικώς η λύση που επελέγη για να βγάλει το υπουργείο Υγείας από τη δύσκολη θέση είναι να αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων του ΙΚΑ, που περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 19.000 άτομα με μόνιμη αναπηρία. Στα άτομα αυτά θα δοθεί και η «κάρτα λειτουργικότητας», η οποία θα εκτυπωθεί άρον άρον μέσα στο επόμενο διάστημα.

*Αναμένεται να ζητηθεί η ανάλογη βάση δεδομένων ατόμων με μόνιμη αναπηρία και από τα άλλα ταμεία, αν και προς το παρόν είναι άγνωστο τι θα εξυπηρετεί η κάρτα, καθώς η δημόσια διοίκηση δεν έχει προετοιμασθεί για τη διευκόλυνση των αναπήρων.

*Ο πρόεδρος όμως της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης είναι σαφής: «Εμείς είμαστε υπέρ της κάρτας, αλλά χωρίς εκπτώσεις και περιορισμούς. Η κάρτα πρέπει να εφαρμοστεί με το νέο σύστημα αξιολόγησης, γιατί αν γίνει επαναξιολόγηση με το παλαιό σύστημα, δηλαδή με τα ποσοστά αναπηρίας, θα υπάρξουν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Η κάρτα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά ταυτότητας και να συνδυαστεί με το νέο σύστημα αξιολόγησης των τεσσάρων κατηγοριών. Πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση με νέες επιτροπές και την παρουσία εκπροσώπων των συλλογικών φορέων και το σύστημα να έχει διαφάνεια».

*Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι δεν προωθείται άμεσα το σύστημα που είχε προαναγγελθεί, καθότι αποφασίσθηκε ότι πρέπει να γίνει ομαλά η μετάβαση στις νέες συνθήκες και ισχυρίζεται ότι υπάρχουν αντιστάσεις από τους γιατρούς.

*Σε ό,τι αφορά τους «αναπήρους-μαϊμού» ο Γ. Βαρδινογιάννης δεν αρνείται ότι το φαινόμενο υφίσταται, εξηγεί όμως: «Μαϊμού είναι αυτοί που δεν έχουν καμία αναπηρία. Στην Ελλάδα έχουμε μπερδέψει το να μην έχεις καθόλου με το να έχεις μικρό πρόβλημα».

*Σήμερα 200.000 ανάπηροι διαθέτουν κάρτα διευκόλυνσης για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ 170.000 λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας.

 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 21/01/2007

 

Copyright © 2006 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.