ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ποσοστό ετοιμότητας που αγγίζει το 70% – 80%

Ποσοστό ετοιμότητας που αγγίζει το 70% – 80% για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών έχουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας. Ωστόσο, παρά το υψηλό ποσοστό ετοιμότητας, το οποίο φαίνεται ότι ξεπερνά τον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης, υστερούν στην εκπαίδευση του προσωπικού.

 

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα “Σώστε ζωές: Κάντε τα νοσοκομεία ασφαλή σε έκτακτες ανάγκες”, την οποία διοργάνωσε η νομαρχία Θεσσαλονίκης, με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
“Τα νοσοκομεία σε όλη την Βόρεια Ελλάδα έχουν καταρτίσει το δικό τους επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε έκτακτη ανάγκη, ενώ περίπου 2 – 3 φορές το χρόνο γίνονται και ασκήσεις ετοιμότητας. Σε καμία περίπτωση δεν βαδίζουμε με το “βλέποντας και κάνοντας”. Υπάρχει ετοιμότητα που αγγίζει το 70% – 80%. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν πιο εντατικές ασκήσεις ετοιμότητας στα περιφερειακά νοσοκομεία”, τόνισε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος, καθηγητής Χρήστος Παντελιάδης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι τα επιχειρησιακά σχέδια που υπάρχουν σήμερα είναι τα εξής: “Φιλοκτήτης” για αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών, “Περσέας” για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στα νοσοκομεία, “¶ρτεμις” για τη γρίπη των πτηνών και “Σώστρατος” για τους σεισμούς.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Κοκολάκης επισήμανε ότι εδώ και χρόνια έχει συσταθεί μία επιτροπή και στις δύο ΥΠΕ της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να εξετάσει τα σχέδια όλων των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. “Από κει και πέρα, όμως, τα σχέδια είναι ανεφάρμοστα, αν δεν είναι εκπαιδευμένοι και οι άνθρωποι. Συνεπώς, εξαρτάται από τις διοικήσεις και τους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας των νοσοκομείων το κατά πόσο θα εξασκηθούν στο να μπορούν να δουν τι πραγματικά θα κάνουν”, εξήγησε ο κ. Κοκολάκης.

Το ΕΚΑΒ
Ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπούτλης επισήμανε ότι το ΕΚΑΒ είναι σε διαρκή ετοιμότητα, ώστε να παρέμβει οποιαδήποτε στιγμή και πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη καταστροφή σε μια καταστροφή είναι οι ασυντόνιστοι εθελοντές. “Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και το έχουμε αποδείξει με τις περιπτώσεις του Γιάκοβλεφ και του Λουδία. Σημασία, όμως, έχει και οι υποστηρικτικές δομές, δηλαδή τα νοσοκομεία, να είναι σε ετοιμότητα. Η καλύτερη λύση θα ήταν κάθε νοσοκομείο να αναλάβει μία περιοχή για τη διαχείριση μιας κρίσης. Για παράδειγμα, το “ΑΧΕΠΑ” θα μπορούσε να έχει υπό την επίβλεψή του τις 40 Εκκλησιές και την Τούμπα. Χρειάζεται σχεδιασμός για το θέμα αυτό, διαφορετικά θα καθυστερήσει η ιατρική παρέμβαση”, είπε ο κ. Μπούτλης.
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας του ΥΜΑΘ Νίκος Κορτσάρης ανακοίνωσε ότι μέσα στον Μάιο θα πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα νοσοκομεία, προκειμένου να ελέγξει το βαθμό ετοιμότητάς τους.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ