Του Κωστή Κεκελιάδη
Την Παρασκευή τα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) συναντήθηκαν με την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συζήτησης ήταν η ολοκλήρωση της προκήρυξης των 1.000 θέσεων ειδικευμένων και άλλων 300 ειδικευόμενων γιατρών, η άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων εφημεριών του 2009, η εκταμίευση του κονδυλίου των εφημεριών του 2010, προσαυξημένου κατά 100 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να εφαρμοστούν τα προγράμματα που έχουν εκπονήσει τα επιστημονικά συμβούλια στα νοσοκομεία, η μη αλλαγή της αυτοτελούς φορολόγησης εφημεριών, καθώς και το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης.
Από τα παραπάνω θέματα οι νοσοκομειακοί γιατροί απέσπασαν δέσμευση της υπουργού σε ό,τι αφορά μόνον τις προσλήψεις, καθώς η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα βγει η προκήρυξη των 1.000 θέσεων ειδικευμένων, ενώ 193 θέσεις ειδικευόμενων έχουν σταλεί προς έγκριση στο ΚΕΣΥ.
Όπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ, «τα μέτρα της κυβέρνησης αποδιαρθρώνουν το κοινωνικό κράτος και τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, πλήττοντας το σκληρό πυρήνα τους, που είναι η εφημέρευση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, υπηρεσίες που αρνείται να παράσχει ο ιδιωτικός τομέας ή τις παρέχει σε εξωφρενικά υψηλές τιμές».
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Η νέα εκτελεστική γραμματεία της ΟΕΝΓΕ εξελέγη την περασμένη Πέμπτη μετά τις εκλογές του 7ου συνεδρίου της ομοσπονδίας, στις οποίες πρώτη ήρθε η παράταξη Μέτωπο, που συγκροτήθηκε από γιατρούς κινούμενους στο χώρο του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ (Δ. Βαρνάβας, Σάκης Παπαδόπουλος), δεύτερη η ΠΑΣΚ (Β. Λαοπόδης, Θ. Παντελής), τρίτη η ΔΗΚΝΙ (Στ. Τσούκαλος, Β. Θεοδωρόπουλος), τέταρτη η ΑΡΣΙ (Θ. Ζδούκος, Ο. Κοσμοπούλου) και πέμπτη η ΔΗΠΑΚ του ΚΚΕ (Ν. Μπουντούρογλου). Για την εκλογή του προεδρείου της Ε.Γ. έχει οριστεί συνάντηση την 1η Μαρτίου.
Εκρηκτική η κατάσταση στο «Ιπποκράτειο»
Η καθυστέρηση των προσλήψεων γιατρών και η περικοπή των κονδυλίων για τις εφημερίες στα νοσοκομεία φτιάχνουν το εύφλεκτο μίγμα. Με τέτοια υλικά η ανασφάλεια των προέδρων στα νοσοκομεία από την παρατεταμένη περίοδο αναμονής για τις αλλαγές στις διοικήσεις λειτουργεί σαν πυροκροτητής.
Την περασμένη εβδομάδα η έκρηξη λίγο έλειψε να σημειωθεί στο «Ιπποκράτειο», όταν ο διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Παντελιάδης έθεσε στους γιατρούς το πρόβλημα της υπέρβασης του προϋπολογισμού του προγράμματος εφημεριών.
Μέσα στο γεμάτο αμφιθέατρο του νοσοκομείου όσοι γιατροί τοποθετήθηκαν δήλωσαν με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν αναιρώντας την υπογραφή τους από δεδουλευμένα, καλώντας το διοικητή να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη οποιασδήποτε περικοπής των εφημεριών κάτω από τα όρια ασφαλείας, δεδομένου ότι το επιστημονικό συμβούλιο αρνήθηκε να υπογράψει «ψαλιδισμένο» πρόγραμμα.
Ο διοικητής επέμενε λέγοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος στάσης πληρωμών, θεωρώντας δεδομένο ότι τέτοιας έκτασης υπέρβαση (κατά 20%) του κονδυλίου θα απορριφθεί από τον αρμόδιο πάρεδρο κατά την ελεγκτική διαδικασία και θα σημειωθούν καθυστερήσεις.
Το πρόβλημα φαίνεται ότι δημιουργείται από την πρόσφατη απόφαση του υφυπουργείου Οικονομικών οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το 2010 να διατίθενται αυστηρά με βάση του 12μόριο, γεγονός που δεν επιτρέπει μεταφορά ελλειμμάτων από μήνα σε μήνα.
Οι εργαζόμενοι καταλόγισαν στον κ. Παντελιάδη «αδικαιολόγητη σπουδή να αναδείξει το θέμα» και αποφάσισαν ότι σε περίπτωση μη πληρωμής των εφημεριών θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας εντός του Μαρτίου, καθώς και στην κατάθεση προγραμμάτων 48ωρης εφημέρευσης ανά γιατρό με βάση τις αποφάσεις της ομοσπονδίας. Για την επανεκτίμηση της κατάστασης έχει προγραμματιστεί νέα συνέλευση στο νοσοκομείο τις επόμενες ημέρες.
ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ Τρεις ώρες για μία ακτινογραφία
Μέχρι και τρεις ώρες αναγκάστηκαν να περιμένουν, για να βγάλουν μία ακτινογραφία, όσοι είχαν την ατυχία να επισκεφθούν τα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» την περασμένη εβδομάδα. Από τα τρία ακτινολογικά μηχανήματα του ιδρύματος τα δύο έχουν υπερβεί κατά πολύ τον προγραμματισμένο χρόνο λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά βλάβες και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται με πολύωρες καθυστερήσεις.
Όπως δήλωσε στη «Θ» ο διευθυντής του ακτινολογικού τμήματος Γιώργος Μιχαηλίδης, πριν από δύο χρόνια εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια για την αγορά ενός ακτινολογικού, αλλά το μηχάνημα δεν έχει παραδοθεί ακόμη στο νοσοκομείο.
Αναλαμβάνουν οι διοικητές περιφερειών
Πέρασαν τις εξετάσεις από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι διοικητές και υποδιοικητές των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) και αναλαμβάνουν καθήκοντα. Στην Μακεδονία και τη Θράκη, στην 4η ΥΠΕ (πρώην α’ ΠΕΣΥ) ορίστηκε διοικητής ο Άρης Μπουσουλέγκας με υποδιοικητές την Αλεξάνδρα Δημητριάδου και τον Βασίλη Χατζηαποστόλου και στην 3η ΥΠΕ (πρώην β’ ΠΕΣΥ) διοικητής τοποθετείται ο Χρήστος Ζηλίδης με υποδιοικητές τον Παναγιώτη Νάννο και τον Βασίλη Τσινασλανίδη.
Ο Άρης Μπουσουλέγκας είχε διατελέσει γενικός διευθυντής στην πρώτη περίοδο συγκρότησης των ΠΕΣΥ, από τον Οκτώβριο του 2000 μέχρι το Μάρτιο του 2001, οπότε παραιτήθηκε.
Τα διοικητικά συμβούλια των υγειονομικών περιφερειών καταργήθηκαν επί υπουργίας Ν. Κακλαμάνη, οπότε επανήλθε το καθεστώς των δ.σ. στα νοσοκομεία, όπου τώρα αναμένεται να οριστούν νέοι πρόεδροι. Αν και το Νοέμβριο είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας ότι θα υπάρξουν αλλαγές, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί (τουλάχιστον από το υπουργείο Υγείας) κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλαγής των διοικήσεων.