«Mαχαίρι» στις δαπάνες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και δήμων επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση για να περιορίσει τα τεράστια ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί.
Χθες το θέμα συζητήθηκε στη Διυπουργική Επιτροπή Φορέων της γενικής κυβέρνησης παρουσία των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου, Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου, Απασχόλησης κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν εντός του 2010 τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μόνο από τον τομέα της υγείας, ενώ άλλα 500 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορεί να περικοπούν από τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου.
Πάντως μέσα στο 2009 από τον περιορισμό της σπατάλης στον κλάδο της υγείας θα εξοικονομηθούν περί τα 75 εκατ. ευρώ από 500 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, όπως αυτός είχε οριοθετηθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Κι αυτό γιατί όπως σημείωσε κυβερνητικός παράγοντας στο περιθώριο της Διυπουργικής, στον κλάδο οι χρόνιες αγκυλώσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.
Αναφέρθηκε δε σε παλαιότερα ενδεικτικά περιστατικά (για την προμήθεια ενός μόνο μηχανήματος εντοπίστηκαν επτά επίπεδα συναλλαγής που ανέβασαν το τελικό κόστος, σε αποθήκη βρέθηκαν 300 στεντ που χρησιμοποιούνται στην αγγειοπλαστική καρδιάς τα οποία είχαν λήξει και ήταν άχρηστα) και σημείωσε ότι υπολογίζεται πως περί τα 40.000 άτομα ζουν από τα «μαύρα ταμεία» της υγείας.
Πιο αναλυτικά η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναδιάρθρωση στον χώρο των δαπανών της υγείας με στόχο τον έλεγχο των επιμέρους δαπανών των νοσοκομείων σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά και γενικώς στις προμήθειες.
Εξάλλου κατά τη διάρκεια της Διυπουργικής επιβεβαιώθηκε πως η εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος και η εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων σε όλους τους ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νοσοκομεία, θα ολοκληρωθεί εντός του 2009 και του 2010 αντίστοιχα.
Παράλληλα θα δημιουργηθεί κεντρική αρχή και ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα σε όλα τα υπουργεία που εποπτεύουν τους παραπάνω φορείς, ώστε να υπάρχει διαρκής και αξιόπιστος έλεγχος τόσο των δαπανών που πραγματοποιούνται όσο και των επιχειρησιακών προγραμμάτων που είναι υποχρεωμένα πλέον να καταθέτουν.
Μετά την ολοκλήρωση της Διυπουργικής έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:
Εως τώρα 103 δημόσια νοσοκομεία ή το 80% του συνόλου έχουν εφαρμόσει το διπλογραφικό σύστημα και έχουν συντάξει οικονομικές καταστάσεις για το 2008. Επίσης, 20 από τα 103 συνέταξαν τις καταστάσεις αυτές σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (διεθνή λογιστικά πρότυπα) .
Κώστας Τσαχάκης