Βενιζέλος Β.
Στα 40 – 50 δισ. ευρώ τουλάχιστον εκτιμάται το ύψος της παραοικονομίας στην Υγεία στη χώρα μας για τη δεκαετία 2000 – 2009, ενώ μόνο για το 2009 εκτιμάται στα 4,8 δισ. ευρώ τουλάχιστον ή στο 2% του ΑΕΠ της χώρας.
Αυτά τα στοιχεία παρουσίασε το Σάββατο 5 Ιουνίου ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λυκ. Λιαρόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα με θέμα “Η πολιτική της φαρμακευτικής περίθαλψης σε συνθήκες οικονομικής κρίσης”, που διοργάνωσαν στην Αθήνα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).
Ο Λυκ. Λιαρόπουλος υπενθύμισε ακόμη ότι οι αδήλωτες δαπάνες των νοικοκυριών για την υγεία, δηλαδή “φακελάκια”, αμοιβές ιδιωτών γιατρών χωρίς αποδείξεις κ.ά., έφθασαν το 2005 τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική έρευνα του εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο καθηγητής υποστήριξε ακόμη ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές, καθώς “με αυτό το ΕΣΥ η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει εκ του ασφαλούς” και ζήτησε επανασχεδιασμό και ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, με νέο τριετή σχεδιασμό, τόσο για την πλευρά της προσφοράς όσο και για την πλευρά της ζήτησης, δηλαδή της κοινωνικής ασφάλισης. Για τον Λυκ. Λιαρόπουλο, όρος επιβίωσης για το ΕΣΥ είναι η μείωση του συνολικού κόστους κατά 2% του ΑΕΠ ή κατά 4 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε ακόμη ότι “ο αναδιανεμητικός ρόλος της δημοσίας Υγείας απαιτεί συλλογική χρηματοδότηση μέσω της φορολογίας”.