Μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Προβληματισμό για τη δημόσια υγεία προκαλούν τα αλλεπάλληλα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης, που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες μέρες σε τουρίστες στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Oμαδική δηλητηρίαση έπαθαν 24 άτομα (όλοι τους Σέρβοι τουρίστες), που διέμεναν σε ξενοδοχείο στο νομό Θεσσαλονίκης. Με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, οι 22 ενήλικες και τα δύο παιδιά διακομίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης.

Διακοπές – μαρτύριο έκαναν, όμως, και περίπου 40 τουρίστες, Ρώσοι και Σέρβοι, στη Χαλκιδική, οι οποίοι κατέληξαν επίσης στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση, προερχόμενη πιθανότατα από μόλυνση τροφής με παθογόνους μικροοργανισμούς. Oπως ανέφεραν οι ίδιοι στους θεράποντες γιατρούς, εμφάνισαν ομαδικά τα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, μάλλον ύστερα από κατανάλωση κακής ποιότητας τροφής στο κατάλυμα όπου διέμεναν.

Σαλμονέλα (;)

«Oι τουρίστες προσέρχονταν για πολλές μέρες ο ένας μετά τον άλλο στο νοσοκομείο και ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένοι. Μας είπαν ότι κατά την παραμονή τους σε ξενοδοχειακές μονάδες εμφάνισαν συμπτώματα διάρροιας, κοιλόπονου και εμετού. Oπως διαπιστώθηκε, τα περιστατικά οφείλονταν σε τροφική δηλητηρίαση από το μικρόβιο της σαλμονέλας», επισήμανε στον «Α» γιατρός του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων.

Τα αυξημένα περιστατικά έχουν θορυβήσει τον ιατρικό κόσμο. Πολλοί κάνουν λόγο για κακής ποιότητας φαγητό, το οποίο παρέχεται σε αλλοδαπούς παραθεριστές και συμπεριλαμβάνεται σε φτηνά «πακέτα» διακοπών, μαζί με τη διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες. «Τους τουρίστες κάποιοι τους ταΐζουν σκουπίδια. Δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες συνειδητοποιημένοι. Oρισμένοι ρίχνουν την ποιότητα του φαγητού, προκειμένου να αυξήσουν το κέρδος τους, ακόμη και βλάπτοντας την υγεία των πελατών τους», λένε γιατροί που έχουν παρακολουθήσει τουρίστες που δηλητηριάστηκαν.

Ελεγχοι και δειγματοληψίες

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αντινομάρχη Υγείας Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Τζόλλα, μετά την ομαδική δηλητηρίαση των τουριστών που διέμεναν σε ξενοδοχείο του νομού Θεσσαλονίκης, έγινε υγειονομικός έλεγχος στις εγκαταστάσεις της μονάδας και ελήφθησαν δείγματα τροφίμου. «Πρόκειται για ένα τυχαίο, αλλά πολύ σοβαρό περιστατικό. Η ομαδική τροφική δηλητηρίαση οφειλόταν στο μικρόβιο της σαλμονέλας. Πήραμε δείγμα προϊόντος που καταναλώθηκε από τους τουρίστες στον μπουφέ του ξενοδοχείου. Μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουμε τα αποτελέσματα από το Εργαστήριο Κτηνιατρικής του ΑΠΘ που διενεργεί τις αναλύσεις στο δείγμα. Πάντως, οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου ήταν καλές από άποψη καθαριότητας και υγιεινής», τόνισε ο κ. Τζόλλας.

O ίδιος υπογράμμισε ότι «είναι ευθύνη των καταστηματαρχών, ξενοδόχων, εστιατόρων κ.λπ. να διατηρούν τα τρόφιμα, είτε αυτά είναι κρύα ή ζεστά, σε σωστή θερμοκρασία, ώστε να λιγοστεύουν οι πιθανότητες μόλυνσής τους, αλλά και να φροντίζουν να χρησιμοποιούν κατάλληλα σκεύη στην παρασκευή και αποθήκευση τροφίμων. Από τους ελέγχους μας προκύπτει ότι υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθαρά, ακάθαρτα, αλλά και… σχετικά καθαρά».