Του Δημήτρη ΒΑΡΝΑΒΑ Το 1792 το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε μια μνημειώδη απόφαση, της οποίας η διατύπωση ήταν οι εξής πέντε λέξεις:
“το δουλεμπόριο πρέπει να καταργηθεί”. Τελευταία στιγμή ο Σκωτσέζος πολιτικός Χένρι Ντάντας πρόσθεσε μια ακόμη λέξη και η τελική απόφαση έγινε ως εξής: “το δουλεμπόριο πρέπει σταδιακά να καταργηθεί”. Αυτή η προσθήκη μιας λέξης παρέτεινε το δουλεμπόριο για άλλα 15 χρόνια, μέχρι το 1807.
Διακόσια χρόνια αργότερα, εν έτει 2007, ο Έλλην πολιτικός Δ. Αβραμόπουλος εισάγει στο ελληνικό κοινοβούλιο τροπολογία που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την τροπολογία του Σκωτσέζου και η πλήρης διατύπωση έχει ως εξής:
το δουλοκτητικό σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομειακών γιατρών παρατείνεται σταδιακά επ΄ αόριστον με διαρκείς ανά εξάμηνο ανανεώσεις. Απ΄ όλη την αντιπολίτευση την τροπολογία Αβραμόπουλου προσυπέγραψε μόνον το “Κόμμα της Εργατικής Τάξης”, το οποίο κάνοντας λάστιχο τη λογική διατείνεται ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί πρέπει να εργάζονται ανελαστικά 100 ώρες την εβδομάδα διότι, εάν εργαστούν 48 ώρες κινδυνεύουν να υποστούν… ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων!
Το δουλεμπόριο έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συσσώρευση κεφαλαίου, τώρα όμως οι απόγονοι των δούλων στρέφονται δικαστικά εναντίον του βρετανικού δημοσίου, διεκδικώντας αποζημιώσεις.
Η δουλοκτητική εφημέρευση των νοσοκομειακών γιατρών επισωρεύει επίσης ανήθικο πλουτισμό στο ελληνικό δημόσιο. Η υπερωρία των γιατρών πληρώνεται υποπολλαπλάσια αυτής των άλλων εργαζομένων και βοηθά τις λουσάτες ιδιωτικές κλινικές που ουδέποτε εφημερεύουν να μένουν καθαρές, τακτοποιημένες και πολυτελείς, εισπράττοντας εξωφρενικά νοσήλια.
Η ανήθικη ελληνική πολιτεία όχι μόνο ανέχεται, αλλά και εξωθεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς στα φακελάκια. Ουσιαστικά τους χρησιμοποιεί ως μεσάζοντες, ώστε να κλέβει από τις τσέπες των πολιτών αυτά που ώφειλε να δίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όσοι λοιπόν έχουμε αρνηθεί πεισματικά το ρόλο μεσάζοντα, όσοι έχουμε οργιστεί από τη παρατεινόμενη δουλοκτησία, όσοι βάζουμε την αξιοπρέπειά μας ψηλά στη λίστα επιλογών, αποφασίσαμε ότι καλό μεν θα ήταν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις οι απόγονοί μας, πολύ καλύτερο να διεκδικήσουμε οι ίδιοι την αποτίναξη των απαράδεκτων νόμων που λειτουργούν όπως οι αλυσίδες στο κάτεργο.
Ευτυχώς είμαστε πολλοί. Για τούτο και προσφεύγουμε άμεσα, ώστε να ακυρώσουμε την τροπολογία Αβραμόπουλου. * Ο Δημ. Βαρνάβας είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)