Με αλλαγές «πέρασε» το φορολογικό ν/σ

IΔIAITEPH σημασία δίνει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και συζητήθηκε για τρίτη φορά στο Yπουργικό Συμβούλιο.

 

«Δεν κάναμε μερεμέτια, πρόκειται για μεταρρύθμιση που αλλάζει εκ βάθρων το φορολογικό σύστημα και φέρει το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «ίσως χρειαστούν διορθώσεις στην πορεία, και θα τις κάνουμε, ώστε να κλείσουμε κάθε “παράθυρο” και αδικία».

Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι εάν και είναι σημαντικό νομοσχέδιο «δεν είναι το τέλος της διαδρομής, καθώς θέλει πολύ δουλειά για να εφαρμοστεί και από αυτό θα κριθούμε».

Αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης λέγοντας ότι «είναι χρέος όλων μας να τηρηθεί, καθώς εγγυάται το μέλλον. Μόνο οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές θα προφυλάξουν τη χώρα να μην βρεθεί εκ νέου σε αδυναμία».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε το καθήκον μας, θα ανταποκριθούμε στις ευθύνες των καιρών και θα οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια στο μέλλον».

Oλοι οι υπουργοί έκαναν παρατηρήσεις που θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο.

Αποφασίστηκε ότι οι αποζημιώσεις των απολύσεων δεν θα φορολογούνται μέχρι τις 50.000 ευρώ, –προβλεπόταν μέχρι τις 30.000– ενώ κάποιοι υπουργοί πρότειναν να είναι αφορολόγητα μέχρι 60.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι δεν μπορούμε να υιοθετούμε απόψεις περί διπλών βιβλίων στα μισθωτήρια που ζητά η Eκκλησία, μπορούμε όμως να συνυπολογίσουμε τα έξοδα των εργαζομένων.

Οι τόκοι των στεγαστικών δανείων ρυθμίζονται έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τα δάνεια που έχουν ληφθεί από το 2002.

Ο υπουργός Eργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος ζήτησε να μην υπάρχει συμψηφισμός του ΦΠΑ όσον αφορά τις ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια, αλλά να πληρώνεται αυτόματα, χωρίς επιβάρυνση των ταμείων.

Σύμφωνα με όσα είπε στο Yπουργικό Συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση είναι ανοικτή μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου και σε προτάσεις της αντιπολίτευσης που θα κριθούν ότι συμβάλλουν στο να γίνει δικαιότερο.