Της Δήμητρας ΜΑΝΙΦΑΒΑ
“Βόμβα” στα θεμέλια του συστήματος υγείας, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκραγεί, αποτελεί σύμφωνα με τις φαρμακοβιομηχανίες το υπέρογκο χρέος των δημόσιων νοσοκομείων προς αυτές, που υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ποιες θα είναι οι συνέπειες της “έκρηξης”; Να σταματήσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν τις φαρμακευτικές εταιρείες με κεφάλαια κίνησης -ενδεχόμενο πιο ορατό από κάθε άλλη φορά στο πλαίσιο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης- και αυτές πλέον να μην μπορούν ούτε να εισάγουν αλλά ούτε να παράγουν φάρμακα.
Τον κώδωνα του κινδύνου για το “πάγωμα” της αγοράς φαρμάκων έκρουσε χθες η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το προεδρείο της παρουσία εκπροσώπων τόσο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) όσο και των εισαγωγέων φαρμάκων.
Το ύψος των χρεών των νοσοκομείων προς τις φαρμακοβιομηχανίες υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ προς ελληνικές παραγωγικές μονάδες, σχεδόν όσο ο ετήσιος τζίρος τους, ο οποίος ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Αν και οι φαρμακοβιόμηχανοι τόνισαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν την προμήθεια των νοσοκομείων με φάρμακα, καθώς αυτά αποτελούν κοινωνικό αγαθό, άφησαν να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει εκ των πραγμάτων.
“Οι εισαγωγές φαρμάκων γίνονται με πίστωση 60 ημερών. Η πληρωμή από τα νοσοκομεία γίνεται μετά από 700 ημέρες. Αυτό και μόνο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην αγορά” επεσήμανε η κ. Λιναρδάκη από την εταιρεία “Γερολυμάτος”.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θ. Κωλέττης έκανε λόγο για έλλειμμα συγκρότησης σταθερής φαρμακευτικής πολιτικής, ενώ το μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΦ Δ. Δέμος ζήτησε από το κράτος να προχωρήσει σε άμεση ρύθμιση των χρεών, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι φαρμακευτικές εταιρείες θα αναγκαστούν να πωλούν τα φάρμακα με αντικαταβολή.
Σημειώνεται ότι κάποιες φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν ήδη προβεί στην κατάθεση αγωγών, ώστε να τους καταβληθούν οι οφειλές, οι οποίες μετά την πενταετία παραγράφονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τα χρέη των πανεπιστημιακών νοσοκομείων ανέρχονται σε 391,5 εκατ. ευρώ (16,6% επί των συνολικών οφειλών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες), ενώ ο μέσος χρόνος εξόφλησης των τιμολογίων ανέρχεται σε 25,8 μήνες, δηλαδή εκρρεμούν από το Μάιο του 2006.
Τα χρέη των ψυχιατρικών νοσοκομείων ανέρχονται στα 28,9 εκατ. ευρώ και εκκρεμούν κατά μέσο όρο από τον Νοέμβριο του 2004, ενώ το 66,8% αυτών προέρχονται από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν συνολικές οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρείες ύψους 57,3 εκατ. ευρώ και η μέση καθυστέρηση αποπληρωμής ανέρχεται στους 20,8 μήνες. Οφειλές συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ έχουν και το “Ερρίκος Ντυνάν” και το “Ωνάσειο”.
Τα νοσοκομεία με τα μεγαλύτερα χρέη προς το σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι τα ακόλουθα (πρόκειται για εκτιμήσεις για το ύψος των χρεών την 1.9.2008 με βάση στοιχεία του ΣΦΕΕ για το ύψος των οφειλών στις 30.6.2008):
1) Ευαγγελισμός: 110 εκατ. ευρώ.
2) Λαϊκό: 105 εκατ. ευρώ.
3) Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”: 100 εκατ. ευρώ.
4) Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας: 84 εκατ. ευρώ.
5) Αττικό: 74 εκατ. ευρώ.
6) Κεντρικό Φαρμακείο ΙΚΑ: 72 εκατ. ευρώ.
7) Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: 70 εκατ. ευρώ.
8) Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: 68 εκατ. ευρώ.
9) Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου: 70 εκατ. ευρώ.
10) Θεαγένειο: 60 εκατ. ευρώ.