«Με απείλησαν γιατί έθιξα τα συμφέροντα εταιρειών – γιατρών»

Η διευθύντρια Φαρμακευτικού του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης μιλάει στα «ΝΕΑ»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Στο μάτι φαρμακευτικών εταιρειών και μεμονωμένων γιατρών μπήκε η διευθύντρια του Φαρμακευτικού Τμήματος στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, η οποία κατήγγειλε ότι δέχτηκε απειλές, επειδή εφάρμοσε την πολιτική της διοίκησης του νοσοκομείου για πάταξη των παράνομων συνταγογραφήσεων.

Στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ από το 2003 εφαρμόζεται πρόγραμμα περικοπής δαπανών σε φάρμακα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ηλεκτρονικές παραγγελίες, πρωτόκολλο για τη χορήγηση φαρμάκων μεγάλης αξίας, καθώς και χρήση γενοσήμων (generics) δηλαδή φαρμάκων με ίδια δράση, τα οποία όμως κοστίζουν φτηνότερα. Με τον τρόπο αυτό το νοσοκομείο εξοικονόμησε περίπου 15 εκατ. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ μείωσε τις αντίστοιχες δαπάνες κατά 24%, τη στιγμή που σε πανελλαδικό επίπεδο υπήρχε αύξηση 190%. «Εμείς ουσιαστικά δεν κάναμε τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόσουμε την κείμενη νομοθεσία. Επιπλέον, ζητούσαμε από τις φαρμακευτικές εταιρείες να μας δώσουν τα φτηνότερα φάρμακα και κάποιες ανταποκρίνονταν. Προφανώς, όμως, θίξαμε τα συμφέροντα ορισμένων φαρμακευτικών εταιρειών και γιατρών που σχετίζονται με εταιρείες», δήλωσε στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια του Φαρμακευτικού Τμήματος Αλίκη Τσακάλου.

Η ίδια, εξάλλου, και στο παρελθόν έχει καταγγείλει περιστατικά εικονικών εισαγωγών στα νοσοκομεία, προκειμένου να δικαιολογείται η χορήγηση ακριβών φαρμάκων, αλλά και παράνομες συνταγογραφήσεις, που της ζήτησαν να εγκρίνει. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση παραγγελίας φαρμάκου αξίας 35.000 ευρώ για ασθενή που φερόταν ως καρκινοπαθής, η οποία έγινε παρότι η ιστοχημική εξέταση βγήκε αρνητική. Όπως εξήγησε στα «ΝΕΑ» η κ. Τσακάλου, για το θέμα έχει ενημερώσει και εγγράφως τόσο την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου όσο και τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει αυστηρές κυρώσεις για τις παράνομες συνταγογραφήσεις, που στοιχίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαπραγμάτευση τιμής
Σύμφωνα, πάντως, με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ Δημήτρη Γάκη, η αντιδράσεις των γιατρών και των φαρμακευτικών εταιρειών στο πρόγραμμα που εφάρμοσε το νοσοκομείο ήταν πολύ περιορισμένες. «Το πρόγραμμα που εφαρμόσαμε περιελάμβανε επίσης διαπραγμάτευση της τιμής των φαρμάκων, κάτι που δέχτηκαν και σοβαρές εταιρείες. Βέβαια, υπήρχαν αντιδράσεις από αρκετές εταιρείες και μόνο από πολύ μικρό αριθμό γιατρών του νοσοκομείου», είπε στα «ΝΕΑ».