Αυξημένη κατά 303% η φαρμακευτική δαπάνη από το 2000 έως το 2007. Τεράστιες οι ελλείψεις στα νοσοκομεία. Μέσα σε 5 χρόνια η αναζήτηση εντατικής κόστισε τη ζωή 10.000 ασθενών
17/9/2008
Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην Υγεία. Τα χρέη των νοσοκομείων έχουν εκτιναχθεί στα 4,4 δισ. ευρώ, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη έχει αυξηθεί κατά τρεις φορές! Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας είναι τεράστιες και 10.000 Ελληνες έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία πενταετία, σε αναζήτηση μονάδας εντατικής θεραπείας.
Τα στοιχεία αυτά παρέθεσαν χθες ο πολιτικός εκπρόσωπος του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Φλωρίδης και τα στελέχη του τομέα κ. Μανώλης Σκουλάκης και Ηλίας Καρανίκας.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ είπαν ότι τα προβλήματα δεν οφείλονται σε έλλειψη πολιτικής από τη ΝΔ. Πολιτική -είπαν- υπάρχει και είναι η συνειδητή απαξίωση του ΕΣΥ προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.
«Το ΕΣΥ δεν είναι υπό κατάρρευση. Εχει καταρρεύσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουλάκης. Ο κ. Φλωρίδης κατήγγειλε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι δεν λαμβάνει μέτρα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, χαρακτηρίζοντας «αόρατο» τον υπουργό κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ο κ. Σκουλάκης παρέθεσε σειρά στοιχείων, από τα οποία προκύπτουν μείζονα προβλήματα στη διοίκηση του ΕΣΥ. Για να γίνει σύγκριση, ανέφερε ότι την τετραετία 2000-2004 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) τα νοσοκομεία είχαν χρέη ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
Τα χρέη αυτά ρυθμίστηκαν το 2004 και την τετραετία που ακολούθησε δημιουργήθηκε νέο «άνοιγμα» ύψους 4,4 δισ. ευρώ. Ο αριθμός αυτός δείχνει διπλάσιο ρυθμό αύξησης των χρεών την τετραετία της ΝΔ.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ απέδωσαν την κατάσταση στην επιλογή διοικητών στα νοσοκομεία χωρίς καμία προκήρυξη και αξιολόγηση και με μοναδικό κριτήριο την κομματική ιδιότητα. Η κυβέρνηση -τόνισαν- επανέφερε την εντοπιότητα στους διοικητές των νοσοκομείων, μετατρέποντάς τα σε «θερμοκήπια» πελατειακών σχέσεων, κομματικών εξυπηρετήσεων και αδιαφανών διαδικασιών.
Κατήγγειλαν ότι επί τέσσερα χρόνια δεν εφαρμόζεται ο νόμος για τις προμήθειες. Στο ίδιο διάστημα έχουν «εκτιναχθεί» οι εξωσυμβατικές προμήθειες, με απευθείας αναθέσεις και παρατάσεις συμβάσεων.
Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία έχει αυξηθεί κατά 303% από το 2000 έως το 2007. Στο τέλος του περασμένου χρόνου, η ετήσια κατανάλωση φαρμάκων στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 7,8 δισ. ευρώ, ποσό που θα φτάσει τα 8,8 δισ. στο τέλος του 2008.
Η έκρηξη της δαπάνης, σημείωσε ο κ. Σκουλάκης, οφείλεται στην κατάργηση της «λίστας» από την κυβέρνηση: «Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχουμε θετική ή αρνητική λίστα για τα φάρμακα», σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Κατήγγειλε δε ότι η κυβέρνηση επέδειξε ολιγωρία στην καταβολή μεγάλων ποσών από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα Ταμεία. Πρόκειται για την επιστροφή ποσοστού 4% επί των φαρμάκων που διαθέτουν σε κάθε Ταμείο, το οποίο θεσμοθετήθηκε μετά την κατάργηση της «λίστας», αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Από τη μη εφαρμογή του τα Ταμεία έχουν χάσει 160 έως 170 εκατομμύρια ευρώ.
Αναφερόμενος στις ελλείψεις, ο κ. Καρανίκας είπε ότι το νοσοκομείο της Κω είναι χωρίς παιδίατρο, ενώ το ακτινολογικό του ΙΚΑ στο ίδιο νησί δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης εμφανιστή. Από το νοσοκομείο Παίδων -εξήγησε- αποχώρησαν πέρυσι 18 γιατροί και προσλήφθηκαν οκτώ.
Στο νοσοκομείο της Λαμίας, ο διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας καλείται να εφημερεύει τα Σαββατοκύριακα, λόγω έλλειψης γιατρών. Στο ίδιο νοσοκομείο, ο διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής εφημερεύει έξι φορές τον μήνα, ενώ από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, λειτουργούν οι τρεις.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ