Με δόσεις το… φάρμακο

 

Στόχος, να «μαζευτούν» οι δημόσιες δαπάνες για φάρμακα και ιατρική περίθαλψη, οι οποίες αυξάνονται πλέον με ανεξέλεγκτους ρυθμούς

Κομμάτι κομμάτι επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να «περάσει» τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το οποίο «κόπηκε» πριν καν συζητηθεί στη Βουλή. Ηδη προωθείται η ηλεκτρονική κάρτα υγείας, η επαναφορά της λίστας φαρμάκων και ο προσδιορισμός οδηγιών για τις ιατρικές πράξεις και εξετάσεις. Κι όλα αυτά σε μια προσπάθεια να «μαζευτούν» οι δημόσιες δαπάνες για φάρμακα και ιατρική περίθαλψη, οι οποίες αυξάνονται πλέον με ανεξέλεγκτο ρυθμό.

Ενας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους «πάγωσε» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν ότι δεν συνοδεύτηκε από αναλυτικά οικονομικά στοιχεία σχετικά με το κόστος των προβλεπόμενων διατάξεων και την αντίστοιχη επιβάρυνση του Προϋπολογισμού.

Επιπλέον, οι υπουργοί Υγείας και Απασχόλησης δεν «τα βρήκαν» στο θέμα της ένταξης του κλάδου Υγείας των ταμείων στο ΕΣΥ, όπως προέβλεπε το νομοσχέδιο της πρωτοβάθμιας.

Αυτό που επιχειρείται τώρα από το επιτελείο του υπουργείου Υγείας είναι η επαναφορά του νομοσχεδίου αλλά αυτή τη φορά σε… δόσεις.

Η αρχή θα γίνει με την ηλεκτρονική κάρτα υγείας, η καθιέρωση της οποίας δρομολογείται σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης – οι συναρμόδιοι υπουργοί ενημέρωσαν σχετικά τον πρωθυπουργό τον περασμένο μήνα.

Πρόκειται για μια ψηφιακή ταυτότητα υγείας, η οποία θα συνοδεύει τον κάθε ασφαλισμένο. Η καθιέρωσή της βέβαια προϋποθέτει ενιαίο σύστημα μηχανοργάνωσης σε όλα τα σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς και ένα πανίσχυρο σύστημα πληροφορικής, μέσω του οποίου θα μπορούν να ελέγχονται τα δεδομένα των καρτών – με στόχο τον έλεγχο της δαπάνης. Στο σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη η ηλεκτρονική κάρτα προβλεπόταν και ως… προπληρωμένη.

Στη φθινοπωρινή ατζέντα του υπουργείου Υγείας είναι και τα λεγόμενα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων και φαρμάκων, τα οποία προβλέπονταν στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Το πρωτόκολλο ιατρικών πράξεων περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες για τις ιατρικές πράξεις και εξετάσεις που απαιτούνται σε κάθε πάθηση. Με το ίδιο πρωτόκολλο θα καθορίζονται οι αμοιβές των ιατρικών πράξεων και η αντίστοιχη κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία. Βασικό λόγο στη σύνταξη και μελλοντική αναθεώρηση του πρωτοκόλλου θα έχει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

Συναφής προς το παραπάνω πρωτόκολλο είναι η ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων. Οι τιμές που ισχύουν σήμερα – και με αυτές αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι από τα ταμεία τους – έχουν πάψει να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού έχουν να αναπροσαρμοστούν από το 1991…

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η πρώτη προσπάθεια ανακοστολόγησης κρίθηκε ασύμφορη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οσο για το πρωτόκολλο φαρμάκων, δεν είναι άλλο από τη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η οποία επανέρχεται δύο μόλις χρόνια μετά την κατάργησή της. Πρόκειται για τη λίστα που καθορίζει ποια φάρμακα καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς φορείς – όσα δεν περιλαμβάνονται χρεώνονται εξ ολοκλήρου στον ασθενή.

Ο λεγόμενος θετικός κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων είχε αρχικά θεσμοθετηθεί το 1998 και έπαψε να ισχύει τον Απρίλιο του 2006. Η κατάργησή του ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τον τομέα της Υγείας. Ωστόσο, αμέσως μετά την κατάργηση της λίστας η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 15% – για να εξομαλυνθεί στη συνέχεια σε ένα ποσοστό της τάξης του 6%. Ετσι αποφασίστηκε άρον άρον η επαναφορά της με το όνομα «Πρωτόκολλο Φαρμάκων».

 

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ