Με γκρίνια η πρεµιέρα των ολοήµερων νοσοκοµείων

Ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά πρώτης ανάγκης καταγγέλλουν οι γιατροί

ρεπορταζ: Μάρθα Καϊτανίδη

Πρεµιέρα µετ’ εµποδίων έκανε χθες η ολοήµερη λειτουργία των νοσοκοµείων. Οι γιατροί τηρούν στάση αναµονής για να κρίνουν την αποτελεσµατικότητα του νέου θεσµού και παράλληλα καταγγέλλουν ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά πρώτης ανάγκης.

Εντονες είναι οι αντιδράσεις και για το γεγονός πως στην πλειονότητά τους οι ασθενείς – όπως και στα απογευµατινά ιατρεία – καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους την ιατρική επίσκεψη, που φτάνει έως και τα 90 ευρώ για τους καθηγητές του ΕΣΥ.

Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει, ωστόσο, πως η ένταξη των νοσοκοµείων στην ολοήµερη λειτουργία γίνεται σταδιακά και αναµένεται να ολοκληρωθεί το αµέσως επόµενο διάστηµα, υπογραµµίζοντας πως οµάδα ειδικών «εφηµερεύει» στο υπουργείο έτσι ώστε να συνδράµει στην επίλυση προβληµάτων που πιθανόν να ανακύψουν τόσο µε τους πολίτες όσο και µε τους εργαζόµενους των νοσοκοµείων.

Στο µεταξύ, «τσουχτερή» είναι η αµοιβή των γιατρών στα ολοήµερα ιατρεία των νοσοκοµείων καθώς ο λογαριασµός βαραίνει άµεσα τους ασφαλισµένους, που θα µπορούν στη συνέχεια να απευθύνονται στον ασφαλιστικό τους φορέα για να λάβουν αποζηµίωση, εφόσον προβλέπεται σχετική κάλυψη.

Ακάλυπτοι από το ΙΚΑ
Ετσι, για παράδειγµα, το µεγαλύτερο ασφαλιστικό ταµείο της χώρας, το ΙΚΑ, αφήνει ακάλυπτους τους ασθενείς, δεδοµένου πως δεν προβλέπεται ποσοστό κάλυψης της αµοιβής.

Ειδικότερα,τουπουργείο Υγείας έχει συνάψει προγραµµατική σύµβαση µόνο µε το Ταµείο των δηµοσίων υπαλλήλων (ΟΠΑ∆), µε τους ασφαλισµένους να πληρώνουν µειωµένο – κατά 20 ευρώ – λογαριασµό. Ωστόσο, στόχος του υπουργείου είναι να υπογραφούν άµεσα αντίστοιχες συµφωνίες και µε τα υπόλοιπα Ταµεία ώστε να καλύπτεται τµήµα της αµοιβής.

Επιφυλακτικοί δηλώνουν, από την πλευρά τους, οι νοσοκοµειακοί γιατροί σε ό,τι αφορά την επιτυχία του µέτρου, κάνοντας λόγο για σοβαρά κενά σε προσωπικό αλλά και «εκπτώσεις» στα αναλώσιµα υλικά, γεγονός που καθιστά αρκετά νοσοκοµεία ανέτοιµα για την ολοήµερη λειτουργία τους. Είναι ενδεικτικό πως από τα 25 νοσοκοµεία που εντάχθηκαν στο πρόγραµµα ήδη σηµειώθηκε η πρώτη απώλεια, όταν το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο στο Ηράκλειο Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) έκλεισε χθες τις πόρτες του – µετά τις 2 το µεσηµέρι – στους απογευµατινούς ασθενείς. «∆εν υπήρξε ενηµέρωση, µε αποτέλεσµα να µην έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την ολοήµερη λειτουργία», είπε στα «ΝΕΑ» ο Μανόλης Αχλαδιανάκης, πρόεδρος των εργαζοµένων, προσθέτοντας πως το νοσοκοµείο µετρά 250 κενές θέσεις νοσηλευτών και τραυµατιοφορέων.

Κενές αποθήκες από υλικά πρώτης ανάγκης καταγγέλλουν, από την πλευρά τους, οιχειρουργοί στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Λάρισας. Σε σχετικό έγγραφό τους αναφέρουν πως το τελευταίο διάστηµα διαπιστώνονται ελλείψεις ακόµη και σε αντιδραστήρια για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων ρουτίνας (π.χ. γενική αίµατος) αλλά και εκπτώσεις στην ποιότητα ευτελών υλικών, όπως είναι τα χειρουργικά γάντια που τρυπούν.

Αντίθετα, «άριστα» πήρε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το νοσοκοµείο «Γ. Γεννηµατάς» που δέχτηκε χθες 160 απογευµατινούς ασθενείς.