Υπολογίζεται ότι σήμερα το 80% των ανθρώπων έχει παρουσιάσει κάποια στιγμή στη ζωή του μια κρίση κεφαλαλγίας, η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Για να γίνει αυτό, όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής του Κρατικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Κλημεντίνη Καραγεωργίου, πρέπει να διαγνωστεί ο τύπος της κεφαλαλγίας από την οποία πάσχει το άτομο (π.χ. ημικρανία, κεφαλαλγία τάσεως, αθροιστική κεφαλαλγία, χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία).
Στο ημερολόγιο θα καταγράφονται καθημερινά στοιχεία, όπως το ωράριο του ύπνου, η διατροφή και οι ώρες των γευμάτων, ο καιρός και οι μεταβολές τους, η εργασία και η κοινωνική δραστηριότητα, η σωματική άσκηση και η λήψη φαρμάκων.
Ο ειδικός γιατρός θα μπορεί, διαβάζοντας το ημερολόγιο, να διακρίνει τους παράγοντες που προκαλούν πόνο στο κεφάλι και να επισημάνει στον πάσχοντα τι θα πρέπει να αποφεύγει, προκειμένου να προλάβει την επόμενη κρίση. Ετσι, μπορούν να προληφθούν τουλάχιστον 7 στις 10 κρίσεις!
Προειδοποιητικά σημάδια για κρίση ημικρανίας είναι η κακή διάθεση, η υπνηλία, η έντονη πείνα και δίψα, καθώς και πρώιμα συμπτώματα, όπως οι διαταραχές της όρασης.
Η κ. Καραγεωργίου τόνισε ότι όλοι όσοι πάσχουν από ημικρανίες πρέπει να επισκεφθούν γιατρό και να μην παίρνουν παυσίπονα με δική τους πρωτοβουλία, καθώς «οι περισσότεροι καταναλώνουν τα παυσίπονα σαν καραμέλες, χωρίς να συμβουλευτούν γιατρό, με αποτέλεσμα να εθίζεται σε αυτά ο οργανισμός τους και να μην αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στη ρίζα του».
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για την Κεφαλαλγία, όπως έχει οριστεί η 12η Σεπτεμβρίου. Αύριο και μεθαύριο, θα λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης του κοινού για την κεφαλαλγία στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Κοραή).