Με λίστα και μειωμένες τιμές τα φάρμακα
Εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την 1η Μαΐου 2010 και επανατιμολόγηση 6.000 σκευασμάτων
Με λίστα φαρμάκων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την 1η Μαΐου 2010, επανατιμολόγηση 6.000 σκευασμάτων και μείωση της τιμής 89 ακριβών φαρμάκων επιχειρείται η εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2010. Τα νέα μέτρα, που αφορούν ειδικά τις αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μειώσεις τιμών κατά 30% των πρωτότυπων φαρμάκων και κατά 40% των αντιγράφων. Πηγές του υπουργείου Οικονομίας έχουν υπολογίσει ότι το «μαύρο χρήμα» που κυκλοφορεί στη φαρμακευτική αγορά υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση κάνει στροφή 180 μοιρών, επαναφέροντας τη «λίστα» με νομοθετική ρύθμιση την οποία θα προωθήσει ως το τέλος του τρέχοντος έτους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αντίστοιχη δαπάνη. Σύμφωνα με στοιχεία, η κατάργηση της λίστας φαρμάκων, από την προηγούμενη κυβέρνηση, επέφερε αύξηση της συνταγογράφησης και κατ΄ επέκταση της δαπάνης κατά 15%.
Ο δε ετήσιος ρυθμός αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία είναι της τάξεως του 20%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2005 η φαρμακευτική δαπάνη άγγιζε τα 5,5 δισ. ευρώ και το 2008 υπερέβη τα 8 δισ. ευρώ. Παράλληλα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα «παγώσει» τις τιμές σε 470 σκευάσματα για τα οποία έχει ζητηθεί να ανατιμηθούν, θα προχωρήσει στην αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων, στην προώθηση ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία, στην καθιέρωση ηλεκτρονικών μειοδοτικών διαγωνισμών σε σχέση με το φάρμακο και στη νοσοκομειακή συσκευασία στα φάρμακα, καθώς και στη διάθεση των ακριβών φαρμάκων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Παρουσιάζοντας χθες δέσμη μέτρων για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, οι υπουργοί Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη , Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος κατήγγειλαν την προηγούμενη κυβέρνηση για την πολιτική που ακολούθησε σε αυτόν τον τομέα. «Υπήρχε ασυδοσία γύρω από τον τομέα του φαρμάκου και αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε από την κατάργηση της λίστας φαρμάκων, την παλινωδία ως προς την τιμολόγησή τους και φυσικά από την απουσία οποιασδήποτε εποπτείας και ελέγχου» , τόνισε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
Τα μέτρα που ανακοίνωσαν έχουν ως ακολούθως:
▅ «Πάγωμα» της τιμής των φαρμακευτικών σκευασμάτων για τα οποία έχει ζητηθεί αύξηση.
▅ Επανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων που ανέρχονται περίπου σε 6.000. Οι νέες τιμές θα ανακοινωθούν στο πρώτο δελτίο τιμών του 2010.
▅ Αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων. Για τα αντίγραφα θα υιοθετηθεί το πλαίσιο τιμολόγησης των πρωτοτύπων. Δηλαδή θα τιμολογούνται βάσει του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών των 26 κρατώνμελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σήμερα τα αντίγραφα τιμολογούνται στο 80% των πρωτότυπων φαρμάκων.
▅ Μείωση της τιμής 89 ακριβών φαρμάκων από την 1η Ιανουαρίου του 2010. Το ποσοστό της μείωσης θα προσδιοριστεί με αγορανομική διάταξη, ύστερα από διάλογο που θα πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
▅ Αμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία, στα φαρμακεία και στα ιατρεία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν ετησίως το 70% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. «Κάθε συζήτηση που σχετίζεται με το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας είναι αδιανόητο να μη συμπεριλαμβάνει στα προαπαιτούμενά της τον εξορθολογισμό των δαπανών που αφορούν το φάρμακο» τόνισε.
Οπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, η ετήσια δαπάνη των φορέων κοινωνικής ασφάλισης- εξαιρουμένου του Οίκου Ναύτου- σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι 4,5 δισ. ευρώ. «Με μια προσπάθεια προσέγγισης τι από τα νοσήλια που δίνει κάθε Ταμείο για τον ασφαλισμένο του αφορά το φάρμακο, φθάνουμε στα 5 δισ. ευρώ. Ο υπολογισμός αυτός έχει γίνει με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ» είπε.
O υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε επίσης ότι την 1η Μαίου του 2010 ξεκινά ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης. «Η διαδικασία αυτή θα εξασφαλίζει στο εκατό τοις εκατό την έγκυρη στατιστική, ποιος συνταγογραφεί, τι ακριβώς φάρμακο και σε ποιο φαρμακείο εκτελείται η συγκεκριμένη συνταγή» δήλωσε. Από τη δράση αυτή το ΙΚΑ προϋπολογίζει συγκράτηση δαπανών 250 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται και ο ΟΓΑ. Οι υπόλοιποι ασφαλιστικοί φορείς θα ενταχθούν σε αντίστοιχο πρόγραμμα της εταιρείας του Δημοσίου ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ). Για μέτρα που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων κάνουν λόγο ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές παρεμβάσεις σχετικά με τις φαρμακευτικές δαπάνες. Σύμφωνα με τον Περισσό, ο κύριος στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι «το παραπέρα χτύπημα του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και η ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της Υγείας- Πρόνοιας». Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα εντάσσονται στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και προειδοποιεί: « Αν ο σκοπός της εξαγγελίας για το φάρμακο είναι η εξοικονόμηση πόρων και ο περιορισμός της δυνατότητας των ασφαλισμένων στα φάρμακα που χρειάζονται, τότε θα μας βρει απέναντι και κάθετα αντίθετους».
Μειωμένες οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά
Εξαιρετική συγκυρία για να προχωρήσει η γενική ανατιμολόγηση των φαρμάκων είναι η σημερινή- όπως έλεγαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομίας-, διότι λόγω της οικονομικής κρίσης οι τιμές τους στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν σημειώσει σημαντική μείωση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αγορά της Βρετανίας είναι πλέον από τις πιο φθηνές- σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη και η φθηνότερη στην Ευρώπη των «15». Εως πριν από έναν χρόνο η βρετανική φαρμακευτική αγορά ήταν ίσως η ακριβότερη της Ευρώπης. Ετσι, η γενική ανατιμολόγηση, με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών, θα προκαλέσει – σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων του υπουργείου Οικονομίας- γενική μείωση των πρωτότυπων φαρμάκων περίπου κατά 30%.
Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι, ενώ στην Ελλάδα κυκλοφορεί ο μεγαλύτερος αριθμός αντίγραφων φαρμάκων ανά δραστική ουσία, το μερίδιό τους στην αγορά είναι μόλις 15%. Οι τιμές τους εξάλλου είναι από τις πιο υψηλές στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας είναι το ποσοστό αυτό να διαμορφωθεί στο 30% και οι τιμές των αντιγράφων να αντιστοιχούν στο 50% της τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων (σήμερα αντιστοιχούν στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων). Η μείωση της τιμής που θα επιτευχθεί αγγίζει το 40%. Πάντως ανέφεραν ότι οι τιμές των φαρμάκων «φουσκώνουν» από τις πάσης φύσεως προμήθειες (γιατροί, ιατρικοί επισκέπτες κ.ά.). Η «φούσκα» αυτή- εκτιμούν- ισούται με το 45% της τιμής κάθε φαρμάκου.
Σε ό,τι αφορά το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, δεν πρόκειται να εκδοθεί πριν από τον Φεβρουάριο του 2010. Εως τότε μπαίνουν στον «πάγο» οι τιμές 470 φαρμακευτικών σκευασμάτων για τα οποία οι εταιρείες έχουν ζητήσει να αυξηθούν.
Αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο στον χώρο του φαρμάκου, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων για τον περιορισμό της σπατάλης στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών και στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών στα νοσοκομεία.