Στο Λονδίνο
Στο Λονδίνο, παρά τον βροχερό και ψυχρό καιρό, περισσότεροι από 15.000 ευρωπαίοι πολίτες συμμετείχαν στην πρώτη διαδήλωση ενόψει της συνόδου του G20. Στην πορεία κυριάρχησε το σύνθημα “πρώτα ο λαός”, ενώ τα πανό των διαδηλωτών ανέγραφαν “Εργασία, δικαιοσύνη και κλίμα”. Στη διαδήλωση που ξεκίνησε από το Χάιντ Παρκ συμμετείχαν πάνω από 150 εργατικά συνδικάτα και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Τα μέτρα ασφάλειας είναι δρακόντεια στη βρετανική πρωτεύουσα και τις προσεχείς ημέρες αναμένεται οι διαδηλώσεις να έχουν ακόμη πιο μαζικό χαρακτήρα, αφού οι εργαζόμενοι στη Βρετανία δοκιμάζονται έντονα και ήδη έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων δηλώνουν ότι οι διαμαρτυρίες θα είναι ειρηνικές, ενώ ο Μπρένταν Μπάρμπερ της βρετανικής συνομοσπονδίας TUC δήλωσε ότι εάν υπάρξουν άλλες ομάδες που θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα, δεν θέλει να τις δει κοντά στις δικές τους εκδηλώσεις.
Στη Γερμανία
Εξίσου πολυπληθείς ήταν και οι διαδηλώσεις που έγιναν σε Βερολίνο και Φραγκφούρτη, η οποία θεωρείται η “τραπεζική πρωτεύουσα” της Γερμανίας, για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη Γερμανία και άλλες χώρες. “Δεν θα πληρώσουμε για την κρίση σας”, ήταν το κεντρικό σύνθημα των γερμανών διαδηλώσεων, των οποίων αιχμή του δόρατος ήταν το δίκτυο κατά της παγκοσμιοποίησης Attac, ενώ έλαβαν μέρος συνδικάτα, περιβαλλοντικές οργανώσεις και το Αριστερό Κόμμα. Οι διαδηλωτές καλούν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους τονίζοντας ότι τα βάρη της κρίσης πρέπει να τα σηκώσουν οι τράπεζες, που την προκάλεσαν, και όχι να αφεθούν οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί να υποφέρουν εξαιτίας της ύφεσης.
Διέρρευσε το πόρισμα
Στο μεταξύ διέρρευσε, στον Τύπο, το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος των ηγετών της G20 και, όπως φαίνεται από το περιεχόμενό του, οι πολίτες δεν έχουν σε πολλά να ελπίζουν για τα δύο προσεχή χρόνια. Όπως αναφέρεται στη ιστοσελίδα των “Φαϊνάσιαλ Τάιμς” στο κοινό ανακοινωθέν θα προβλέπεται ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το τέλος του 2010 και υπό προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι η ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου, η αύξηση των δημόσιων δαπανών, και η εξασφάλιση επιπλέον πόρων για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. “Η υπάρχουσα δημοσιονομική επεκτατικότητα θα αυξήσει τις παγκόσμιες εκροές τουλάχιστον κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες και θα δημιουργήσει περισσότερες από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των 24 σημείων. Παράλληλα οι ηγέτες της G20 τονίζουν: “Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη τώρα, να αντισταθούμε στον προστατευτισμό και να αναμορφώσουμε τις αγορές και τους θεσμούς μας για το μέλλον” και δεσμεύονται “να τακτοποιήσουν στρατηγικές εξόδου από τις αναγκαίες επεκτατικές πολιτικές, εργαζόμενες από κοινού για να αποτραπούν ακούσιες συνέπειες επί των άλλων”. Τέλος αμοιβές στελεχών και μπόνους συναρτώνται και την ανάλογη απόδοση, την ουσιαστική ανάπτυξη και την αποφυγή της έκθεσης σε υπερβολικό κίνδυνο, αναφέρεται στο κείμενο, ενώ για το χρυσό θα ζητηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να καταθέσει προτάσεις για να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από τις συμφωνημένες πωλήσεις χρυσού στη βοήθεια και στήριξη των φτωχών χωρών.