Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρδιακών νοσημάτων για γυναίκες καπνίστριες

Σοβαρή «υποψηφιότητα» για εκδήλωση καρδιαγγειακών επεισοδίων έχουν οι γυναίκες καπνίστριες που, παρά τα όσα πίστευαν έως σήμερα, φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακά νοσήματα έναντι των ανδρών.

Διεθνές Συμπόσιο

Οπως ανέφερε χθες ο καθηγητής Καρδιολογίας, διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας κ. Παύλος Τούτουζας, με αφορμή το 13ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρυνσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, «ο μύθος ότι οι γυναίκες δεν υποφέρουν από καρδιακά νοσήματα καταρρίπτεται παταγωδώς τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες».

Η βασική διαφορά έναντι των ανδρών είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας που οι γυναίκες πρωτοεμφανίζουν συμπτώματα είναι κατά 10 χρόνια μεγαλύτερος (55 έτη για τους άνδρες και 65 έτη για τις γυναίκες), ενώ επιπλέον εμφανίζουν μεγαλύτερη «ευπάθεια». Ετσι, όσες καπνίζουν εμφανίζουν μεγαλύτερη θνητότητα σε σχέση με τους άνδρες και έχουν λιγότερες πιθανότητες καλής εξέλιξης της υγείας τους έπειτα από ένα οξύ στεφανιαίο επεισόδιο. Ο κ. Τούτουζας, ερωτώμενος για το θέμα του εμβολιασμού έναντι της νέας γρίπης, τόνισε ότι θα πρέπει οι ασθενείς να ακολουθούν τις οδηγίες των καθ’ ύλην αρμοδίων επιστημόνων και φορέων. Στο ίδιο ερώτημα ο διευθυντής του Α΄ Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας «Αγιος Παντελεήμων» κ. Ευάγγελος Παπαστεριάδης τόνισε ότι θα πρέπει οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα να κάνουν το εμβόλιο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον ρόλο της χρήσης ασπιρίνης στην Καρδιολογία. Οπως είπε, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η ασπιρίνη είναι απαραίτητη σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο, αμφισβητείται, ωστόσο, το όφελός της σε άτομα που δεν έχουν ακόμα εμφανίσει καρδιαγγειακό νόσημα. Αντίθετα, όπως είπε, μεγάλο και αδιαμφισβήτητο όφελος για την πρωτογενή πρόληψη έχει η διακοπή του καπνίσματος, η καθημερινή άσκηση, η μεσογειακή διατροφή και η σωστή ρύθμιση της υπέρτασης και του σακχαρώδους διαβήτη.