Μείον 1 δισ. από τις τσέπες μας

 

Των Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΠ. ΣΤΑΜΟΥ

 

Σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπολογίζονται τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν, μόνον εφέτος, οι εργαζόμενοι του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι με τη μηδενική εισοδηματική πολιτική.

 Στο ποσόν αυτό ανέρχεται η απώλεια των εισοδημάτων τους που επέβαλε η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους.

Η νέα εξίσωση των δημιουργικών μαθηματικών που ανακάλυψε η κυβέρνηση είναι: μηδέν συν μηδέν ισούται με μείον ένα δισ. ευρώ (0+0 = – 1 δισ.).

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο -ο οποίος ουδέποτε εφαρμόστηκε- προέβλεπε αύξηση των δαπανών μόνον για μισθούς της κεντρικής διοίκησης κατά 900 εκατ. ευρώ (6,8%) σε σύγκριση με τις αντίστοιχες δαπάνες του 2008. Στο κονδύλι αυτό αντιστοιχούσε αύξηση των μισθών του Δημοσίου κατά 3-3,5%.

Ομως, καθώς η εισοδηματική πολιτική που ανακοινώθηκε προβλέπει μηδενικές αυξήσεις, οι δαπάνες για μισθούς θα επιβαρυνθούν, σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, μόνον κατά 91 εκατ. ευρώ (όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το έκτακτο βοήθημα των 500 ευρώ για μισθούς μέχρι 1.500 ευρώ και 300 ευρώ για μισθούς μέχρι 1.700 ευρώ). Επιπλέον, θα αυξηθούν από τη μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού, την εισοδηματική πολιτική του 2008 που μεταφέρεται στο 2009 κ.ά. Τελικά θα υπάρξει μια αύξηση της δαπάνης της κεντρικής διοίκησης για μισθούς και το έκτακτο βοήθημα κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ και θα εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο προϋπολογισμός προέβλεπε αύξηση του κονδυλίου για συντάξεις της κεντρικής διοίκησης σε σύγκριση με το 2008 κατά 730 εκατ. ευρώ (13,7%). Στο ποσό αυτό αντιστοιχούσε αύξηση των συντάξεων κατά 3,5-4%.

Αλλά η μηδενική αύξηση των συντάξεων που ανακοινώθηκε και η παροχή μόνον έκτακτου βοηθήματος των 500 και 300 ευρώ για συντάξεις μέχρι 800 και 1.100 ευρώ αντίστοιχα, θα επιβαρύνει το σχετικό κονδύλι (σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου) μόνον κατά 76 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, θα επιβαρύνει το κονδύλι η αύξηση των συνταξιούχων. Και τελικά θα υπάρξει εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ, ποσό που θα στερηθούν οι συνταξιούχοι.

Επιπλέον, εξοικονόμηση θα υπάρξει από τις μηδενικές αυξήσεις σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου κ.ά.

Και τελικά οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα στερηθούν περίπου ένα δισ. ευρώ ή και περισσότερα.

Αλλά, και στο θέμα της εξομοίωσης ανδρών-γυναικών όσον αφορά τους όρους συνταξιοδότησης η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει το μέρος των εργαζόμενων γυναικών.

Χαλαρά με τις γυναίκες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαθανασίου μελετά παρόμοια απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που εκδόθηκε για την Ιταλία. Εκείνο που φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να καθυστερήσει την εφαρμογή της απόφασης και όχι να κάνει επιεικέστερους τους όρους της εξομοίωσης. Εχει παρατηρηθεί, π.χ., ότι ενώ το Δικαστήριο επέβαλε στην Ιταλία να συμμορφωθεί με την απόφαση εντός τριμήνου (όπως και την Ελλάδα) οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν άρχισαν τον Οκτώβριο και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, δηλαδή επί πέντε μήνες. «Ολα κυλούν χαλαρά», ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Και στον ιδιωτικό

Ο κίνδυνος να επεκταθεί η μηδενική εισοδηματική πολιτική του Δημοσίου και στον ιδιωτικό τομέα είναι υπαρκτός. Η απόφαση της χαλυβουργίας Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη να στείλει εξώδικο στους εργαζομένους και να καταφύγει στον Οργανισμό Διαιτησίας για να μη δώσει τη φετινή αύξηση 5,5% που είχε συμφωνήσει, είναι μόνον η αρχή. Και αν η χαλυβουργία προσπάθησε να τηρήσει τους τύπους λόγω του μεγέθους και της θέσης της στην οικονομική ζωή της χώρας, δεν φαίνεται ότι θα πράξουν το ίδιο και οι άλλες επιχειρήσεις, μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες, που κινούνται πάντα με τη λογικής της αρπαχτής.

Και για μία ακόμη φορά άρχισε να διαχέεται η αντίληψη ότι «με πληθωρισμό 1,5% και αυξήσεις 6%, αυξάνει το εργατικό κόστος ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος στην Ελλάδα σε σχέση με τα ομοειδή άλλων χωρών και πάει περίπατο η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Δίνουν και παίρνουν επίσης οι αναφορές κυβερνητικών παραγόντων -πάντα στο παρασκήνιο- για το υψηλό έλλειμμα εξωτερικών πληρωμών της χώρας, που έφτασε στο 14% του ΑΕΠ, γεγονός που επισήμανε, λένε, και η Κομισιόν.

Επίσημη απάντηση από την κυβέρνηση στην αντεπίθεση των εργοδοτών -που δεν θέλουν να τιμήσουν ούτε την υπογραφή τους- δεν υπάρχει προς το παρόν. Δεν υπάρχει ούτε από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων. Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης απέφυγε προχθές να πάρει θέση, έθεσε όμως με άλλο τρόπο το ψευδεπίγραφο «ζήτημα της ανταγωνιστικότητας», ζητώντας να μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών από το 25% σήμερα στο 12,5%. Η αναμενόμενη -και από τον ίδιο- απόρριψη της πρότασης από την κυβέρνηση ίσως προϊδεάζει για την υποβολή επικουρικού αιτήματος για πάγωμα των αμοιβών και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. *