Μειώνονται 20% οι τιμές 6.500 φαρμάκων

Πάνω από €1 δισ. θα είναι το όφελος των Ταμείων- Κατά €100 ετησίως θα μειωθεί και η συμμετοχή κάθε ασφαλισμένου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ

Κατά 20% μεσοσταθμικά θα μειωθούν οι τιμές των 6.500 φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά- αρχής γενομένης από το τέλος Φεβρουαρίου-, ενώ το όφελος των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ.

Χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και, αντί του μέσου όρου των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27», η τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα θα αντιστοιχεί στον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης.

Οπως εξήγησε η κυρία Κατσέλη,  «η επιλογή του προτύπου αυτού έγινε: α) για να υπάρχει ένα σταθερό σύστημα αναφοράς και η τιμολόγηση να γίνεται βάσει αντικειμενικών κανόνων, β) για να μην υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή λόγω διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και γ) για να υπάρξει μια ομαλή και σταδιακή διαδικασία προσαρμογής των ίδιων επιχειρήσεων». Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχει ανάγκη «εξορθολογισμού και εξομάλυνσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει την τιμολόγηση» και πρόσθεσε ότι «η χώρα μας μέχρι και σήμερα είναι μία από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης σε επίπεδο τιμών φαρμάκων, όντας παράλληλα η τρίτη πιο ακριβή χώρα στον κόσμο στα γενόσημα φάρμακα», καθώς και ότι εξ αυτού του λόγου- μαζί με την υπερσυνταγογράφηση και την κατάργηση της λίστας- η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύθηκε το 2009 σε 6,6 δισ. ευρώ.

Η μείωση των τιμών των φαρμάκων θα γίνει σε δύο δόσεις: η πρώτη στο τέλος του Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνεται στο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα εκδοθεί και η δεύτερη τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο. Η ίδια εκτιμά ότι θα ανακουφιστούν σημαντικά οι δαπάνες υγείας του έλληνα ασφαλισμένου και του καταναλωτή, ενώ παράλληλα μειώνεται η συμμετοχή του κάθε ασφαλισμένου περίπου κατά 100 ευρώ ετησίως. Παράλληλα επιτυγχάνεται μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,25%.

Χθες η κυρία Κατσέλη, λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου, συναντήθηκε με όλους τους θεσμικούς φορείς της φαρμακευτικής αγοράς (φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακαποθήκες και φαρμακοποιούς) και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά οι συναντήσεις έγιναν σε «εποικοδομητικό κλίμα».

Επίσης στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και με στόχο την ακριβέστερη παρακολούθηση της αγοράς φαρμάκων δημιουργήθηκε η μοναδική στην Ευρώπη πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων φαρμάκων, από το σύνολο χωρών της ΕΕ. Για να γίνει ομαλά η μετάβαση στο καθεστώς των νέων τιμών και για να μην υπάρξει πρόβλημα με το υπάρχον απόθεμα φαρμάκων στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες, προβλέπεται μεταβατική περίοδος προσαρμογής δύο μηνών, κατά την οποία τα φάρμακα θα πωλούνται παράλληλα και με τις δύο τιμές.

Αναφορικά με τα γενόσημα, όπως ανέφερε, αλλάζει ο τρόπος καθορισμού της τιμής τους. Από το 80% της τιμής του πρωτοτύπου που πωλούνται σήμερα, τα νέα γενόσημα που πρόκειται να κυκλοφορή σουν θα πωλούνται στο 70% της τιμής του πρωτοτύπου- σε όσα γενόσημα ήδη κυκλοφορούν οι τιμές θα μειωθούν κατά το ποσοστό της μείωσης των αντίστοιχων πρωτοτύπων και επιπλέον 10%. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει για τα νοσοκομειακά, τα ορφανά και τα κοινόχρηστα φάρμακα.

Η υπουργός Οικονομίας είπε ότι εξετάστηκαν συνολικά τέσσερα σενάρια- το ένα εξ αυτών είναι αυτό που προκρίθηκε. Το σενάριο που προέβλεπε τον καθορισμό των τιμών με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνοτέρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27» προκαλούσε μείωση τιμών κατά 32% των πρωτοτύπων και 55% των γενοσήμων και η κυρία Κατσέλη άφησε να εννοηθεί ότι απορρίφθηκε διότι δεν ήταν ρεαλιστικό- ανέφερε χαρακτηριστικά τα ότι δεν ήταν «εύκολα εφαρμόσιμο», υπήρχαν προβλήματα συναλλαγματικών ισοτιμιών, υπήρχαν χώρες με πολύ διαφορετικό ΑΕΠ και θα δημιουργούσε στρεβλώσεις στην αγορά του φαρμάκου.

Επίκεινται ακόμη κυβερνητικές αποφάσεις για την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την καθιέρωση λίστας βάσει κριτηρίων και τη χορήγηση αναπτυξιακών κινήτρων στον χώρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.