Μείωση της θνησιμότητας έως και 40% από καρκίνο μαστού

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, που θα παρουσιαστεί στην 8η επιστημονική συνάντηση  στις 20-22 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη

 

Της Νικολέτας Μπούκα

Μείωση της θνησιμότητας των Ελληνίδων από καρκίνο του μαστού σε ποσοστό 25% έως 40% μπορεί να επιφέρει ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία. Μάλιστα ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί την επόμενη δεκαετία, εφόσον ποσοστό άνω του 70% των γυναικών συμμετάσχει στα προγράμματα προληπτικού ελέγχου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τόσο η αναλογική (με απλό φιλμ) όσο και η ψηφιακή μαστογραφία είναι εξίσου ικανές να ανιχνεύσουν τον καρκίνο στο μαστό, ενώ η πενταετής επιβίωση των γυναικών στις οποίες έχει εντοπιστεί όγκος κυμαίνεται από 73% έως 98%, ανάλογα με το μέγεθος του όγκου.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας από τους Σ. Διανελλάκη, Μ. Αλεξίου και Γ. Πετράκο και η οποία θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της 8ης επιστημονικής συνάντησης με θέμα “Νέες εξελίξεις στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου”, που διοργανώνει από 20 έως 22 Μαρτίου στο ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλάς” η ΑΆ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του ιού των θηλωμάτων (HPV).
Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση της χρησιμότητας της μαστογραφίας ως μεθόδου πρόληψης και όχι μόνο διάγνωσης. Το υλικό της έρευνας αποτέλεσαν τα αποτελέσματα των μαστογραφιών του αρχείου του τμήματος Μαστογραφίας του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Νοέμβριο 2008. Συνολικά προσήλθαν 1.381 γυναίκες, εκ των οποίων το 85,3% ήταν ηλικίας 40-69 ετών, δηλαδή ανήκαν σε ομάδα-στόχο των προγραμμάτων προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στο 9% των γυναικών που εξετάστηκαν εντοπίστηκε καρκίνος του μαστού. Επιπροσθέτως σύμφωνα με άλλη μελέτη η πενταετής επιβίωση ήταν 98% για τις γυναίκες με όγκους 0-10 χιλιοστά, 95% με 11-15 χιλιοστά, 93% με 16-19 χιλιοστά, 88% με 20-29 χιλιοστά και 73% με όγκους άνω των 30 χιλιοστών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς εκτιμάται ότι ο μέσος όρος διπλασιασμού της νεοπλασματικής μάζας είναι περίπου 260 μέρες, ενώ το μέσο προκλινικό διάστημα ανίχνευσης του όγκου είναι 1,25 έτη για τις γυναίκες 40 ετών και 3,03 έτη για τις γυναίκες 50 ετών. Παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι οι όγκοι σε γυναίκες ηλικίας 40-49 ετών εμφανίζουν μεγαλύτερη τάση ιστολογικής διαφοροποίησης σε σχέση με γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών. Συνεπώς, για να επιτευχθεί μείωση της θνησιμότητας σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, πρέπει ο επανέλεγχος με μαστογραφία να διενεργείται σε τακτικότερο χρονικό διάστημα απΆ ό,τι σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

“Διεθνώς οι γυναίκες χωρίς βεβαρημένο ιστορικό πρέπει να κάνουν την πρώτη μαστογραφία σε ηλικία 35 ετών. Επίσης να κάνουν μαστογραφία κάθε ένα-δύο έτη στην ηλικία των 40-49 ετών και κάθε δύο-τρία έτη από την ηλικία των 50 ετών και άνω”, επισημαίνουν οι ερευνητές.