Μείωση της τιμής, αλλά όχι δωρεάν εμβόλια κατά του Η1Ν1 από την εταιρεία Novartis

Ζυρίχη

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis δεν σχεδιάζει να δωρήσει εμβόλια κατά της νέας γρίπης σε φτωχές χώρες, αλλά είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση της τιμής τους, αποκαλύπτει ο βρετανικός Τύπος.

Ο γενικός διευθυντής της Novartis Ντάνιελ Βασέλα διευκρίνισε πως «για να έχουμε βιώσιμη παραγωγή του εμβολίου πρέπει να δημιουργήσουμε οικονομικά κίνητρα» σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times.

Σημαντικός αριθμός αποθεμάτων του εμβολίου εναντίον της γρίπης των χοίρων έχει ήδη κρατηθεί για λογαριασμό αρκετών κυβερνήσεων, υπογράμμισε ο Βασέλα.

Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως «περισσότερες από 30 κυβερνήσεις έχουν ζητήσει από τη Novartis να τις προμηθεύσει με τα συστατικά παρασκευής του εμβολίου».

Η Novartis έχει ήδη λάβει από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας 289 εκατομμύρια δολάρια για τις κλινικές δοκιμές και την παραγωγή του εμβολίου.

Πολύμηνη παρακολούθηση

Ειδικοί απευθύνουν έκκληση για επισταμένη παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) τους επόμενους μήνες στο νότιο ημισφαίριο, καθώς αυτό μπορεί να δώσει απάντηση σε ερωτήματα που απασχολούσαν εδώ και δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, επιστήμονες από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ επανεξέτασαν τη βιβλιογραφία για τις τρεις πιο πρόσφατες πανδημίες -την ισπανική γρίπη (1918-1919), την ασιατική γρίπη (1957) και τη γρίπη του Χονγκ Κονγκ (1968)-, καθώς και τις διαφωνίες των επιστημόνων για τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών την τελευταία δεκαετία.

«Παρότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για την κατανόηση των ιών της γρίπης, βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: για παράδειγμα, ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη μετάδοση μεταξύ των ειδών, τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και μέσω των συναθροίσεων. Ποιοί παράγοντες έχουν παίξει ρόλο στις προηγούμενες πανδημίες και που θα έχουν καθοριστική σημασία στην εμφάνιση νέων πανδημικών ιών» έγραψαν.

Με επικεφαλής τον Γιοσιχίρο Καουαόκα του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου για τις Μολυσματικές Ασθένειες του πανεπιστημίου του Τόκιο, η επιστημονική ομάδα επισημαίνει με ποιον τρόπο η αρχικά ήπια μορφή της ισπανικής γρίπης μετεξελίχθηκε σε δύο θανατηφόρα κύματα πανδημίας.

Επομένως, παρακολουθώντας την εξέλιξη του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να εντοπίσουμε ποιές επακόλουθες γενετικές αλλαγές πρέπει να υπάρχουν, ώστε ο ιός να γίνει πιο ανθεκτικός ή ακόμη να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.