Μείωση των κρουσμάτων του ιού του Νείλου

Ζωγια Κουταλιανου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αποδεσμεύθηκαν χθες οι πρώτες ποσότητες αίματος από την Κ. Μακεδονία οι οποίες είχαν μπει σε καραντίνα προς αποφυγή ενδεχόμενης μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μεταγγίσεων. Την ίδια στιγμή πτωτικός εμφανίζεται ο ρυθμός των εργαστηριακώς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, κάνοντας τους ειδικούς να ελπίζουν σε υποχώρηση του φαινομένου.

Από τα νοσοκομεία Γιαννιτσών, Βέροιας και Κιλκίς προέρχονται οι πρώτες 350 φιάλες αίματος που αποδεσμεύθηκαν, καθώς βρέθηκαν αρνητικές στον ιό του Δ. Νείλου στο Κέντρο Μοριακού Ελέγχου Αίματος του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Χθες αναμενόταν η αποδέσμευση άλλων 150 μονάδων αίματος και πάλι από την Κ. Μακεδονία, ενώ στο ΑΧΕΠΑ αναμένονται επιπλέον 2.000 αντιδραστήρια για μοριακό έλεγχο. «Πλέον ο έλεγχος του αίματος, αλλά και των αιμοδοτών, έχει μπει σε διαδικασία ρουτίνας» τόνισε στην «Κ» ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, κ. Γ. Βεργούλας.

Ωστόσο, πρόβλημα στην επάρκεια αίματος φαίνεται πως αντιμετώπισαν νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, σύμφωνα με συνδικαλιστές γιατρούς, καθώς αποκλείονται προληπτικά από την αιμοδοσία για μακρύ χρονικό διάστημα αιμοδότες από ύποπτες περιοχές. «Η δυνατότητα μοριακού ελέγχου του αίματος πρέπει να υπάρχει παγίως» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ημαθίας, κ. Ι. Βογιατζής.

 

Η ανάλυση κουνουπιών

«Μολονότι αυτό δεν αλλάζει κάτι σε επίπεδο μέτρων δημόσιας υγείας, έχει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον», είπε στην «Κ» η υπεύθυνη του Α΄ Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του ΑΠΘ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας κ. Α. Παπά.

Στο μεταξύ, μείωση εμφανίζουν τα εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Σαββατοκύριακο διαγνώστηκαν μόνον επτά επιπλέον κρούσματα, εκ των οποίων τα τέσσερα δεν παρουσίασαν λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος.Σε κάθε περίπτωση, όπως έδειξε η ανάλυση κουνουπιών, οι επιστήμονες έχουν να κάνουν με ένα καινούργιο στέλεχος του ιού του Δ. Νείλου, τον «τύπο 2», που για πρώτη φορά δρα εκτός αφρικανικής ηπείρου.