Μειώθηκε στο 90% η δαπάνη φαρμάκων

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ

Εκπτώσεις που ξεπερνούν το 90% επί της αρχικά προβλεπόμενης τιμής πέτυχε το υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια της πρώτης, για τον μήνα Νοέμβριο, ηλεκτρονικής δημοπρασίας που διενεργήθηκε για την αγορά νοσοκομειακών φαρμάκων, εξοικονομώντας πάνω από 9 εκάτ. ευρώ!

Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 26, συνολικά, ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών, αφορούσε όχι σε συσκευασμένα φάρμακα, αλλά σε δραστικές ουσίες, χωρίς εμπορική ονομασία, ενώ μία εκ των δύο μάλιστα ήταν και γενόσημο.

Πιο συγκεκριμένα η πρώτη αγορά αφορά στην προμήθεια σιπροφλοξαξίνης (CIPROFLOXACIN), ενός δηλαδή αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται ευρέως από το νοσοκομεία του ΕΣΥ και το οποίο παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε προβλεφθεί ότι θα δημιουργήσει δαπάνη στο ελληνικό κράτος περί τα 5,2 εκατ. ευρώ, τελικά κόστισε μόλις 420.000 ευρώ! Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, λοιπόν, για την ουσία CIPROFLOXACIN των 400MG/200ML INJ SOL, από 24,60 ευρώ που είναι η νοσοκομειακή τιμή της (βάσει του τελευταίου δελτίου τιμών του ΥΥΚΑ), το κράτος θα δώσει τελικά 1,35 ευρώ, μείωση που μεταφράζεται δηλαδή σε έκπτωση της τάξης του 94,5%.

Ανάλογη εξοικονόμηση χρημάτων υπήρξε, όμως, και από την ουσία CIPROFLOXACIN των 200MG/100ML INJ SOL, αφού από 12,94 ευρώ, εν τέλει η τιμή που έκλεισε στο διαγωνισμό ήταν 1,20 ευρώ (μείωση 90,72%), αλλά και από την OMEPRAZOL CAPS 20 MG που από 0,48 τελικά αγοράστηκε 0,029 ευρώ (μείωση 93,88%).

Έτσι, οι επιτευχθείσες τιμές που προέκυψαν από την Ηλεκτρονική Δημοπρασία, κατέληξαν τελικώς σε δαπάνη μόνο 616.505,00 ευρώ, εξοικονομώντας για το Δημόσιο 9.320.097,79 ευρώ ή με άλλα λόγια δημιουργώντας συνολικό όφελος της τάξης 93,8 % του αρχικού προϋπολογισμού.

Η αντίστοιχη έκπτωση που είχε επιτευχθεί κατά την πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία, τον περασμένο Ιούλιο, για την αγορά σιπροφλοξαξίνης, σημειώνεται, ήταν της τάξης του 85%.

Προβληματισμένοι οι γιατροί

Προβληματισμένοι δηλώνουν πάντως από την πλευρά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι μάλιστα διά στόματος του προέδρου της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) υπογράμμισαν ότι: «Ασφαλώς νιώθουμε ικανοποίηση όταν μειώνονται οι τιμές φαρμάκων. Όμως είμαστε επιφυλακτικοί και δεν συμμεριζόμαστε καθόλου τους έξαλλους πανηγυρισμούς του κ. Λοβέρδου».
Αιτία του προβληματισμού των γιατρών, πρέπει να αναφερθεί, είναι ότι «εκτός από την τιμή είναι και η ποιότητα των φαρμάκων», κάτι για το οποίο δεν έκανε καμία αναφορά το υπουργείο.