Μελετούν εμβολιασμό όλου του πληθυσμού

Αλλαγή στρατηγικής στην αντιμετώπιση της νέας γρίπης ανακοίνωσε ο κ. Αβραμόπουλος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ – ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ

Την αλλαγή τακτικής όσον αφορά τους χειρισμούς για το θέμα της γρίπης ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλος. Η πανδημία είναι εδώ και δεν μπορεί να αναχαιτιστεί. Η προσπάθεια στρέφεται τώρα στον έλεγχο των συνεπειών της. Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας περνά από την πρώτη φάση της περιχαράκωσης στη δεύτερη φάση της προστασίας. Στο εξής μόνο τα βαριά περιστατικά θα νοσηλεύονται. Αντι-ιικά φάρμακα θα χορηγούνται αποκλειστικά στις πιο βαριές περιπτώσεις, σε άτομα υψηλού κινδύνου (π.χ., σε χρονίως πάσχοντες), σε άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και σε ασθενείς για τους οποίους υπάρχει τεκμηριωμένη ιατρική αιτιολόγηση. Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό με το πανδημικό εμβόλιο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «προσανατολιζόμαστε τη στιγμή αυτή στην κάλυψη ολόκληρου του πληθυσμού».

Εν όψει του φθινοπώρου, οπότε αναμένεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αυξημένη παθογένεια του ιού, αποφασίστηκε ότι δεν θα δίνεται πια έμφαση στην καταγραφή των περιστατικών αλλά στη βαρύτητα των κρουσμάτων και στις τυχόν επιπλοκές που εμφανίζουν. Για καλύτερο έλεγχο της νέας κατάστασης συστήθηκε ένα νέο όργανο, το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την πανδημία, το οποίο σε εβδομαδιαία βάση θα συντάσσει έκθεση μόνο για τα βαριά περιστατικά, που θα αποστέλλεται στην πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ειδική αναφορά έγινε χθες από τους επιστήμονες στη δημοσίευση της επιθεώρησης «Νature» που παρουσίασε χθες «Το Βήμα» και η οποία έκανε λόγο για μεγάλες ομοιότητες του στελέχους της νέας γρίπης με εκείνο που προκάλεσε την πανδημία ισπανικής γρίπης το 1918-1919. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Σ.Τσιόδρας, «η συγκεκριμένη εργασία είναι η τρίτη στη σειρά η οποία δείχνει σε πειραματικά μοντέλα- μικρά τρωκτικά αλλά και ανώτερα θηλαστικά, δηλαδή πιθήκους που μοιάζουν με τον άνθρωπο- ότι ο ιός έχει μια τάση να προσβάλλει πιο εύκολα από τον ιό της εποχικής γρίπης Η1Ν1 το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα».

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης ορούς από ανθρώπους που είχαν νοσήσει πριν από το 1920 από στελέχη παρόμοια με τον ιό της νέας γρίπης. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «οι ερευνητές είδαν ότι αυτοί οι οροί είχαν αντισώματα που εξουδετέρωναν τον καινούργιο ιό.Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν παρόμοιους ιούς εμφανίζουν μερική ανοσία και ως εκ τούτου έχουν μια προστασία. Δεν σημαίνει ότι ο ιός είναι παρόμοιος με του ΄18, απλά ότι υπάρχει ανοσία στο συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού. Από τα δεδομένα που έχουμε φαίνεται ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν καλύτερη ανοσία».

Για τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές του νέου πανδημικού στελέχους από το άκρως θανατηφόρο του 1918 μίλησε και η λοιμωξιολόγος, καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου: «Οπως φαίνεται, και ο ιός του 1918 ήταν Η1Ν1. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ολόιδιος γιατί τα Η1Ν1 μπορεί να διαφέρουν. Είναι γεγονός ότι και εκείνος ο ιός, σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις της εποχής που έχουμε στα χέρια μας,ξεκίνησε πάρα πολύ ήπια, σταμάτησε για λίγο και μετά ήρθε ένα νέο κύμα κατά το οποίο πέθαναν οι περισσότεροι άνθρωποι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ενδιαφερόμαστε να έχουμε εμβόλια διότι τώρα μπορεί να είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματααλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει αργότερα».

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Επιδημιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Τ. Παναγιωτόπουλο, το γεγονός ότι η γρίπη του 1918 μεταλλάχθηκε προς το χειρότερο δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα συμβεί και με τη νέα γρίπη. «Δεν γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση θα γίνει η μετάλλαξη. Το ότι έγινε το 1918 προς δυσμενέστερη κατεύθυνσηδεν προδικάζει με κανέναν τρόπο ότι και αυτός ο ιός θα μεταλλαγεί προς δυσμενέστερη κατεύθυνση. Είναι θέμα τύχης».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το νέο, ισχυρότερο κύμα πανδημίας που, όπως όλα δείχνουν, πλησιάζει ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Π.Ευσταθίου ανέφερε ότι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων θα εξοπλιστούν με περισσότερους αναπνευστήρες.

Εκτιμήσεις για τη θνησιμότητα
Οι εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων της νέας γρίπης αλλά και των θανάτων εξαιτίας της ανά τον κόσμο μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι λανθασμένες. Σύμφωνα με μελέτη ειδικών του Ιmperial College του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Βritish Μedical Journal», ίσως υπάρχει υποεκτίμηση των περιστατικών αλλά και της θνησιμότητας εξαιτίας του ιού. Με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις η θνησιμότητα της νέας γρίπης είναι σήμερα της τάξεως του 0,5%, γεγονός που σημαίνει ότι πεθαίνουν περί τα 5 άτομα ανά 1.000 προσβεβλημένα. Το ποσοστό αυτό είναι αντίστοιχο με εκείνο της εποχικής γρίπης η οποία σκοτώνει 250.000-

500.000 ανθρώπους παγκοσμίως σε ετήσια βάση. Οι βρετανοί επιστήμονες σημειώνουν ωστόσο ότι μπορεί από τις επίσημες καταγραφές να διαφεύγουν τόσο κρούσματα τα οποία δεν καταλήγουν ποτέ στα νοσοκομεία όσο και θάνατοι οι οποίοι αποδίδονται σε πνευμονία χωρίς να διερευνηθεί αν πρόκειται για πνευμονία οφειλόμενη στη νέα γρίπη.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Ασαφές πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο
Ο κ. Αβραμόπουλος στις χθεσινές δηλώσεις του τόνισε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες είναι ο εμβολιασμός του μαθητικού πληθυσμού. «Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης και συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας και προσωπικά εγώ με τον συνάδελφό μου, τον υπουργό Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλο. Εχουμε ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο. Θα είμαστε έτοιμοι, με το που θα φτάσουν τα εμβόλια στην Ελλάδα, να προχωρήσουμε άμεσα στον εμβολιασμό των παιδιών μας». Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κλείσιμο των σχολείων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι μπορεί και να μη χρειαστεί. «Θα δούμε την ώρα εκείνη πώς θα ενεργήσουμε» είπε.

Απορίας άξιον παραμένει ωστόσο το πότε θα είναι διαθέσιμα τα πανδημικά εμβόλια ώστε να χορηγηθούν στον μαθητικό πληθυσμό και όχι μόνο. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι ένα πλήρως αδειοδοτημένο εμβόλιο, το οποίο δηλαδή θα έχει δοκιμαστεί επαρκώς στον άνθρωπο ώστε να αποδεικνύεται η ασφάλειά του, δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του έτους. Σε σχετική ερώτηση του «Βήματος» σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει το υπουργείο Υγείας αν υπάρχει κύμα πανδημίας στη χώρα μας ενώ δεν θα έχει δοθεί η άδεια για κυκλοφορία των εμβολίων από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή (ΕΜΕΑ) ο υπουργός απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση. Αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι «αυτό θα κριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο. Εμείς πάντως, και αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, είναι δεδομένο ότι με τις έγκαιρες ενέργειές μας έχουμε φροντίσει να είμαστε από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θα εφοδιαστούν με εμβόλιο. Σημειώνουμε ότι μιλάμε για πανδημία. Δεν μιλάμε για κάτι που αφορά μονάχα μια χώρα. Ολος ο κόσμος θα έχει το ίδιο πρόβλημα».