Τα νοσοκομεία στη Γάζα κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αναφέρει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας έμεινε από καύσιμα την Τετάρτη (11/10) και οι εφεδρικές γεννήτριες θα μπορούσαν να σταματήσουν να λειτουργούν σε λίγες ώρες, προσθέτει.
Τα ιατρικά κέντρα έχουν κατακλυστεί μετά την «ολική πολιορκία» που επέβαλε το Ισραήλ, στη Γάζα, την οποία σφυροκοπά αδιάκοπα.
Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να μην αποκαταστήσει την ηλεκτρική ενέργεια ούτε να επιτρέψει βασικούς πόρους και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα έως ότου η Χαμάς απελευθερώσει περίπου 150 ομήρους που απήγαγε κατά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Σάββατο.
«Καθώς η Γάζα χάνει ρεύμα, τα νοσοκομεία χάνουν ρεύμα, θέτοντας σε κίνδυνο τα νεογέννητα που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες και τους ηλικιωμένους ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο. Οι αιμοκαθάρσεις σταματούν και οι ακτινογραφίες δεν μπορούν να γίνουν», δήλωσε ο Fabrizio Carboni, διευθυντής της ICRC για την περιοχή.
«Χωρίς ρεύμα, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία», προειδοποίησε. Πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να λειτουργούν με γεννήτριες – αλλά τα καύσιμα θα διαρκέσουν μόνο για λίγες ώρες».
Έξω από τα νοσοκομεία στη Γάζα σχηματίζονται ουρές, με τραυματίες να περιμένουν για τα επείγοντα, ενώ την ίδια ώρα μένουν χωρίς τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και γίνονται εκκλήσεις για αιμοδοσία.
Παιδιά -κάποια βαριά τραυματισμένα- είναι ξαπλωμένα στα κρεβάτια του νοσοκομείου και κλαίνε, περιμένοντας να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα, αναφέρει το BBC. Οι γιατροί πρέπει τώρα να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για το ποιον θα χειρουργήσουν καθώς τα αποθέματα καυσίμων είναι εξαιρετικά χαμηλά.
Η απουσία ανθρωπιστικών διαδρόμων έχει ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με πρωτόγνωρα προβλήματα. Παράλληλα λόγω των αεροπορικών επιδρομών άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο σε νοσοκομεία, πιστεύοντας ότι είναι πιο ασφαλή εκεί από άλλα μέρη της Γάζας.
Ο Δρ Τζάστιν Ντάλμπι, ο οποίος εργάζεται στη Γάζα εδώ και έξι μήνες με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), δήλωσε στο BBC ότι ο αριθμός των τραυματιών είναι «απλά τεράστιος». Είπε επίσης ότι υπάρχει «συνεχής βία» καθώς «η καταστροφή συνεχίζεται παντού … μέρα ή νύχτα».
«Εάν αποσυνδέσει κανείς την παροχή ρεύματος ενός νοσοκομείου, σημαίνει ότι τα φώτα σβήνουν. Ο εξοπλισμός παρακολούθησης, η παροχή οξυγόνου, οι μηχανικοί αναπνευστήρες, τα χειρουργεία και ο χειρουργικός εξοπλισμός που απαιτούν ηλεκτρισμό δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν» πρόσθεσε.
Η Χαμάς πήρε περίπου 150 ομήρους κατά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε στο νότιο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 1.200 άτομα.
Το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα (12/10) ότι μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούν οι Παλαιστίνιοι δεν θα χαλαρώσει ο αποκλεισμός της Γάζας. «Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανοίξει, κανένας κρουνός νερού δεν θα τρέξει και κανένα φορτηγό καυσίμων δεν θα μπει μέχρι να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί απαχθέντες στα σπίτια τους. Ανθρωπιστικό για ανθρωπιστικό. Και κανείς δεν θα μας κηρύξει ήθος», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ.
Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις το Σάββατο, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Άλλοι 5.339 τραυματίστηκαν.
Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει ότι περισσότεροι από 338.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, με τους περισσότερους να βρίσκονται σε νοσοκομεία και σχολεία του ΟΗΕ.