Μετά το «τι εστί βερίκοκο», τα… στρουμφάκια

p style=”text-align: justify; line-height: 13.5pt; margin: 0cm 0cm 0pt; background: white”>Σε… πεδίο μάχης εκτυλίχθηκε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Το θέμα για το οποίο κλήθηκαν οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας την προηγούμενη ημέρα, ήταν η πολιτική για το φάρμακο και συγκεκριμένα τα γενόσημα. Όταν όμως έφθασαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου Υγείας έμαθαν ότι η ατζέντα είχε αλλάξει. Αντί για τα γενόσημα, ανακοίνωσαν, επίσημα, για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα μήνες τη σύμπραξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων στο κομμάτι της φαρμακευτικής κάλυψης ανασφάλιστων πολιτών.

 

Δεν θα αναφερθούμε στους προσβλητικούς – για τους δημοσιογράφους – χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν από τους κ.κ. Αδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Πατούλη, χάριν αστειότητας, όπως δικαιολογήθηκε ο πρώτος, αλλά στο θέμα της συνέντευξης. Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: πόσες φορές θα ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα τόσο σοβαρό, όπως αυτό, έως ότου αρχίσει να υλοποιείται;

 

Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΙΣΑ ανακοινώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2012, από τον κ. Γιώργο Πατούλη, παρουσία του προέδρου του ΕΟΦ κ. Γιάννη Τούντα και του προέδρου του ΣΦΕΕ κ. Κώστα Φρουζή. Εκτοτε πέρασαν εννέα μήνες σιωπής. Σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου, οι κ.κ. Γεωργιάδης, Πατούλης και Φρουζής, παρουσία της αντιπροέδρου του ΕΟΦ κυρίας Μαρίας Σκουρολιάκου, του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Φαρμακαποθηκών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ως εκπροσώπου της «Αποστολής», Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμου Παπαγιάννη, ανακοίνωσαν ξανά την εφαρμογή του ίδιου προγράμματος.

 

Στην ερώτηση αν το τωρινό πρόγραμμα σχετίζεται με το παλαιότερο και αν ναι γιατί δεν έχει ήδη εφαρμοστεί, οι απαντήσεις που δίδονταν δεν ήταν ξεκάθαρες. Ο υπουργός Υγείας απάντησε «τότε δεν ήμουν εγώ υπουργός», ο πρόεδρος του ΙΣΑ εξαπέλυσε επίθεση στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας λέγοντας ότι «το πρόγραμμα δεν προχώρησε τότε, διότι δεν είχαμε στο πλευρό μας τον υπουργό», ενώ στελέχη του ΣΦΕΕ έλεγαν, διαψεύδοντας ουσιαστικά τους προλαλήσαντες, ότι «το πρόγραμμα προχώρησε και υλοποιείται κανονικά». Ποιος έχει δίκιο; Κι αν θεωρήσουμε ότι έχει δίκιο ο ΣΦΕΕ, τότε προς τι η δεύτερη ανακοίνωση του ίδιου προγράμματος;

 

Νωρίτερα, σήμερα, ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους δημοσιογράφους που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη να έλθουν «στον πραγματικό κόσμο». Του απαντάμε: στον πραγματικό κόσμο ζούμε. Οι δημοσιογράφοι πλήττονται αυτή την περίοδο μαζί με πολλές άλλες επαγγελματικές ομάδες από την κρίση. Οι περισσότεροι, δυστυχώς, είναι άνεργοι και όταν βρίσκουν κάποια απασχόληση πηγαίνουν με ελάχιστα χρήματα και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Πιθανότατα ορισμένοι από τους ανασφάλιστους, που έκαναν αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, το οποίο διαφημίζει διαρκώς τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να είναι δημοσιογράφοι.

 

Και μία συμβουλή σε όλους όσοι κάθονταν σήμερα στο πάνελ: ο κόσμος έχει «μπουκώσει» από εγκαίνια και κορδέλες. Αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε, κάντε το επιτέλους. Είναι απλό…