Μεταμοσχεύσεις 1.042 ασθενείς στην αναμονή

Το πρόσφατο παράδειγμα του πατέρα από την Αυστραλία που δώρισε τα όργανα του 20χρονου γιου του συγκίνησε τους Έλληνες. Ωστόσο η χώρα μας παραμένει τελευταία στη δωρεά οργάνων στην Ευρώπη

Της Νικολέτας Μπούκα

Στην αναμονή για το σωτήριο μόσχευμα που θα τους προσφέρει μια νέα ζωή βρίσκονται 1.042 έλληνες ασθενείς. Αυτή τη στιγμή στη λίστα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων βρίσκονται 1.000 ασθενείς για νεφρικό μόσχευμα, 30 για ηπατικό, επτά για καρδιακό και πέντε για πνεύμονες

Ο χρόνος αναμονής για τους υποψήφιους λήπτες νεφρού είναι πέντε χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ η κατάσταση γίνεται χειρότερη για τους υπόλοιπους, καθώς, αν δεν βρεθεί μόσχευμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τελικά πεθαίνουν.

Τουλάχιστον 40.000 ασθενείς βρίσκονται σε λίστες αναμονής στην Ευρώπη, από τους οποίους δέκα πεθαίνουν κάθε μέρα. Τα ποσοστά θνησιμότητας κατά την αναμονή για μόσχευμα καρδιάς, ήπατος ή πνεύμονα κυμαίνονται από 15% έως 30%.

Το πρόσφατο παράδειγμα του πατέρα από την Αυστραλία, που δώρισε τα όργανα του 20χρονου παιδιού του, συγκίνησε τους Έλληνες και ίσως να τους ξύπνησε από το λήθαργό τους, ωστόσο η χώρα μας παραμένει τελευταία στη δωρεά οργάνων στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου υπάρχουν περίπου 42 δότες ανά 1.000.000 πληθυσμού το χρόνο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου ο αριθμός των δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού φτάνει μόλις τους οκτώ ετησίως. Βέβαια, το ιδανικό είναι να φτάσουμε τους 40 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, κάτι πολύ δύσκολο για τις περισσότερες χώρες.

“Δυστυχώς οι Έλληνες είναι δύσπιστοι απέναντι στη δωρεά οργάνων. Δεν πιστεύουν στον εγκεφαλικό θάνατο και δεν αποδέχονται εύκολα να δωρίσουν τα όργανα του δικού τους ανθρώπου. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το 60% των δυνητικών δοτών παραμένει αναξιοποίητο λόγω άρνησης των συγγενών να δωρίσουν τα όργανα”, εξηγεί στη “Μ” η προϊσταμένη της ιατρικής υπηρεσίας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Αθηνά Γόμπου.

Η ίδια αναφέρει ότι “η πρωτοβουλία του πατέρα του 20χρονου Αυστραλού αφύπνισε τους Έλληνες και είναι γεγονός ότι δεχθήκαμε πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ζητούσαν πληροφορίες για να αποκτήσουν κάρτα δωρητή. Ωστόσο, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, καθώς πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας, ενώ η εκπαίδευση στο θέμα αυτό πρέπει να αρχίσει από τα σχολεία και να επεκταθεί και στο χώρο εργασίας”.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας στους 600 πολίτες θα χρειαστεί κάποια στιγμή μεταμόσχευση στη ζωή του, ενώ σήμερα υπάρχουν 1.500.000 άνθρωποι παγκοσμίως που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση και ζουν μια φυσιολογική ζωή με ένα ή περισσότερα όργανα που δεν είναι γενετικά δικά τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, κατά τη διάρκεια του πρώτου επταμήνου του 2008 είχαμε αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 153 μεταμοσχεύσεις, από τις οποίες 109 πτωματικού νεφρού, 30 ήπατος, 11 καρδιάς και 3 πνεύμονα.

“Η επιβίωση των μοσχευμάτων είναι σημαντική και φτάνει το 98%. Η επιφυλακτικότητα, όμως, παραμένει. Στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού ισχύει νομοθεσία, βάσει της οποίας όλοι είναι δυνητικοί δότες οργάνων, με εξαίρεση αυτούς που δηλώνουν πως δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Στη χώρα μας, όμως, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Αλλά ακόμη και στις χώρες όπου ισχύει, η δωρεά οργάνων αυξήθηκε μόλις κατά 10%”, τονίζει η κ. Γόμπου.

Επισημαίνει ακόμη πως από έναν δότη μπορούν να σωθούν πάνω από δέκα ασθενείς που έχουν ανάγκη από καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.

Μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων 2001-2008

Έτος    Αριθμός μεταμοσχεύσεων

2001    186

2002    222

2003    242

2004    227

2005    280

2006    178

2007    140

2008 (αΆ επτάμηνο)    153