Σε δεύτερο πλάνο φαίνεται ότι θα περάσουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων», που συζητείται από σήμερα μέχρι την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής, εξαιτίας της σειράς τροπολογιών που έχουν προστεθεί ή έχει ανακοινωθεί ότι θα προστεθούν από το υπουργείο Υγείας.
Του Κωστή Κεκελιάδη
Πρόκειται για τροπολογίες που αφορούν: την κατάργηση της άδειας ακτινοπροστασίας για τους ακτινολόγους, τις ιδιωτικές μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την παραχώρηση του 20% των κρεβατιών δημοσίων νοσοκομείων σε ασφαλιστικές εταιρείες, το καθεστώς της παράλληλης απασχόλησης των πανεπιστημιακών γιατρών, καθώς και την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, ιδέα με την οποία δήλωσε ότι φλερτάρει ο υπουργός Υγείας.
Το τελευταίο είναι άγνωστο αν τελικά θα προστεθεί μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε κυρίως στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής της συμπολίτευσης Θανάσης Τσούρας με επιστολή του προς τα μέλη του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας και υγείας αναφέρεται στην αντιφατική πολιτική, σύμφωνα με την οποία, ενώ πριν από δέκα μήνες ψηφίστηκε ομόφωνα η απαγόρευση στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, τώρα επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα το δικαίωμα της παράλληλης εργασίας (και όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), ενώ συζητείται και η κατάργηση του καθεστώτος πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, που σημαίνει «ένα άλλο σύστημα υγείας». Είναι χαρακτηριστικό ότι η ένωση συντονιστών διευθυντών του ΕΣΥ, από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, έχει ανακοινώσει ότι το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσής τους στις 27 του μήνα στην Αθήνα.
Για την τροπολογία η οποία αφορά την κατάργηση της άδειας ακτινοπροστασίας των ακτινολόγων που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ιοντιζουσών ακτινοβολιών και συχνά προσβάλλονται από καρκίνο πήρε θέση η ελληνική εταιρεία πυρηνικής ιατρικής και βιολογίας, η οποία ζητά «να επανεξεταστεί το θέμα με όρους τεκμηριωμένης βάσης και με προοπτική τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών στα όρια που διέπει η επιστημονική λογική αλλά και η προστασία της ανθρώπινης ζωής».
Το νομοσχέδιο επαναφέρει μία παλαιότερη διάταξη του νόμου 2001 του Αλ. Παπαδόπουλου, σύμφωνα με την οποία το 20% των κρεβατιών των δημόσιων νοσοκομείων μπορεί να διατεθεί σε ασφαλιστικές εταιρείες («σουίτες στο ΕΣΥ»), ενώ για πρώτη φορά προωθείται με τροπολογία η λειτουργία «ιδιωτικών μονάδων ημερήσιας νοσηλείας», για τις οποίες οι προδιαγραφές για τους χώρους, τον εξοπλισμό και το προσωπικό θα καθοριστούν με προεδρικό διάταγμα. Θα λειτουργούν είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Όπως αναφέρεται, «γιατροί μέτοχοι ή εταίροι ιατρικών εταιρειών ή τρίτοι, ανεξάρτητα από το αν έχουν ιδιωτικό ιατρείο, μπορούν να συνεργάζονται ή να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας», όπου θα μπορούν να νοσηλεύονται ασθενείς για χειρουργικές ή άλλες επεμβατικές πράξεις που δεν χρειάζονται γενική αναισθησία. Τέλος βουλευτές της αντιπολίτευσης, που συμμετέχουν στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, ζητούν ακρόαση του Ανδρέα Λοβέρδου «αναφορικά με τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στην εκπτωτική πολιτική που ακολουθούν τα ασφαλιστικά ταμεία απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία».
Και οι μεταμοσχεύσεις; Στους λόγους μείωσης των διαθέσιμων μοσχευμάτων έχει προστεθεί και ένας θετικός, που αφορά τον παρατηρούμενο μικρότερο αριθμό θανατηφόρων τροχαίων. Η «εικαζόμενη συναίνεση», σύμφωνα με την οποία όλοι είναι δυνητικοί δότες, εκτός εάν δηλώσουν το αντίθετο στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, και ο «συναισθηματικός δότης» είναι τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που θα συζητηθούν.