Στα χαρτιά παραμένουν μέχρι σήμερα τα προληπτικά μέτρα που ζητεί το υπουργείο Υγείας να λάβουν τα σχολεία για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Κι αυτό γιατί σε κανένα σχεδόν δημόσιο σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν επαρκεί το προσωπικό καθαριότητας που επωμίζεται την ευθύνη για την απολύμανση των τάξεων, η οποία πρέπει να γίνεται σε κάθε διάλειμμα.
Οι ελλείψεις είναι τεράστιες, αφού στην καλύτερη περίπτωση υπάρχουν μόλις δύο άτομα σε κάθε σχολείο, τα οποία μάλιστα εργάζονται μετά τη λήξη του ωραρίου.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες, θα πρέπει να απολυμαίνονται ανά μία ώρα οι αίθουσες, τα θρανία, οι τουαλέτες και γενικώς όλοι οι χώροι του σχολείου, κάτι που με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι πρακτικώς αδύνατον. Επιπλέον, ο καθαρισμός με τα ειδικά απολυμαντικά πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, δηλαδή εντός 10 λεπτών.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα βάζουν «λουκέτο», καθώς αυξάνονται τα κρούσματα γριπώδους συνδρομής.
«Ομηρεία»
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, οι γονείς αναγκάζονται να πάρουν την κατάσταση στα «χέρια» τους, προσλαμβάνοντας και πληρώνοντας οι ίδιοι καθαρίστριες!
Από την άλλη, τα αρμόδια υπουργεία δεν προχωρούν σε προσλήψεις, ενώ οι δήμοι που είναι αρμόδιοι για την πληρωμή των συμβασιούχων καθαριστριών δηλώνουν ότι δεν έχουν χρήματα για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες την περίοδο αυτή.
Επιπλέον οι δήμαρχοι υπενθυμίζουν ότι πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε έναν βασικό πόρο της Αυτοδιοίκησης (φυσικών και νομικών προσώπων) από 20% σε 19,5% για την πληρωμή των συγκεκριμένων εργαζομένων.
Ωστόσο, όπως τονίζουν αρκετοί δημοτικοί άρχοντες, το πρόβλημα δεν λύθηκε, αντίθετα διογκώθηκε, ενώ οι υπάρχουσες καθαρίστριες βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρείας».
Συνολικά στα σχολεία της χώρας απασχολούνται περί τα 15.000 άτομα, εκ των οποίων τα 8.000 είναι αορίστου χρόνου και τα 7.000 με σύμβαση έργου.
Οι μισθοί τους κυμαίνονται από 50 ευρώ, καθώς αρκετές είναι ωρομίσθιες και φτάνουν στην καλύτερη περίπτωση τα 800 ευρώ μηνιαίως.
Η πρόεδρος του σωματείου καθαριστριών στα σχολεία κ. Στέλλα Χρονοπούλου κάνει λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα», αφού, όπως τονίζει, «οι περισσότερες δουλεύουν για 400 ευρώ τον μήνα, ενώ υπάρχουν και γυναίκες που παραμένουν απλήρωτες επί έναν χρόνο. Καμία τους, όμως, δεν τολμά να μιλήσει, γιατί φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους».
16ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Ανοιξε το σχολείο χωρίς καθαρίστριες
Χαρακτηριστική περίπτωση της κατάστασης που επικρατεί είναι το 16ο Δημοτικό σχολείο Χαλανδρίου, το οποίο λειτούργησε φέτος για πρώτη φορά. Παρά τις καινούργιες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, δεν υπήρξε μέριμνα για πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, με αποτέλεσμα τα προληπτικά μέτρα να εκτελούνται από τους ίδιους τους μαθητές σε συνεργασία με τους δασκάλους.
Μάλιστα, την πρώτη κιόλας εβδομάδα της λειτουργίας, οι δάσκαλοι προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία, αφού στο σχολείο δεν υπήρχαν καθαρίστριες.
Τελικώς, έγινε πρόσληψη δύο καθαριστριών, οι οποίες ωστόσο είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες, δεδομένου ότι στο σχολείο φοιτούν 280 παιδιά.
Ετσι οι γονείς αποφάσισαν οι ίδιοι να προσλάβουν ένα επιπλέον άτομο που θα εκτελεί ταυτόχρονα χρέη επιστάτριας και καθαρίστριας, την ώρα που το σχολείο θα βρίσκεται σε λειτουργία.
Το κόστος ανέρχεται σε 350-400 ευρώ τον μήνα. Τα έξοδα αυτά θα τα επωμιστούν οι ίδιοι οι γονείς τα οποία ορίζονται στα 40 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και στα 50 ευρώ για δύο και πάνω παιδιά.
Η κυρία Αντριάνα Πεταλά, μητέρα ενός κοριτσιού που πηγαίνει στη β Δημοτικού, εκφράζει την αγωνία της, καθώς, όπως λέει, στο σχολείο δεν λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού. «Εμείς εφοδιάζουμε τα παιδιά μας με αντισηπτικά υγρά και μαντιλάκια και ελπίζουμε να λιγοστέψουμε έτσι τις πιθανότητες να νοσήσουν», τονίζει.
Από την πλευρά της, η κυρία Ελένη Αγγέλη, μητέρα ενός αγοριού της α Δημοτικού, δηλώνει επίσης την αγανάκτησή της για τα ελλιπή μέτρα προστασίας των παιδιών. «Είναι ανεπίτρεπτο να παίζουν με την υγεία των παιδιών μας», υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως «οι καθαρίστριες του σχολείου δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν ούτε τα βασικά. Μάλιστα, κάποιες φορές έφτασε στο σημείο να καθαρίσει τις τουαλέτες ακόμα και ο διευθυντής!».
«Λουκέτο» για επτά μέρες
Κλειστό για επτά μέρες θα παραμείνει, λόγω γρίπης, ένα τμήμα γυμνασίου στο Αρσάκειο Ψυχικού.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας εντόπισαν συρροή κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής και ενημερώθηκε σχετικά ο νομάρχης Αθήνας.
Τη σχετική απόφαση έλαβαν το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Σε χθεσινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν κρούσματα στο Β4 τμήμα του 2ου Αρσάκειου Γυμνασίου Ψυχικού. Με βάση το επιχειρησιακό πρωτόκολλο, ζητήθηκε η παύση λειτουργίας του, ενώ εντείνεται ο επιδημιολογικός έλεγχος σε ολόκληρο το σχολείο.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ