Μετεξεταστέοι τέσσερις υπουργοί

Σημαντικές αγκυλώσεις παρατηρούνται στους τομείς της Ανάπτυξης, της Υγείας και των δημόσιων έργων με τους Λ. Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Δ. Ρέππα και Τ. Μπιρμπίλη να βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής

 

 

Aντιμέτωπη με τις καθυστερήσεις του κυβερνητικού έργου που θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας είναι η κυβέρνηση. Μπορεί τα κυβερνητικά όργανα να συνεδριάζουν δύο και τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά.

«Τρεις τομείς έχουν καθυστερήσει τραγικά», παραδέχονται στο Μέγαρο Μαξίμου «με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί μαύρες τρύπες, οι οποίες ενισχύουν τα σενάρια λήψης επιπλέον μέτρων».

 

«Πρέπει να δουλέψουμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Υπάρχουν πολλά να κάνουμε σε σφικτά χρονικά όρια», τόνισε στην ομιλία του προς την ONE Κομοτηνής ο Γ. Παπανδρέου.

Ενδεικτικό της αγωνίας του πρωθυπουργού είναι ότι ανακοίνωσε για σήμερα Σάββατο έκτακτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τις αποκρατικοποιήσεις.

Η Λ. Κατσέλη όχι απλά δεν έχει τρέξει το ΕΣΠΑ, δεν έχει εφαρμόσει τον νέο αναπτυξιακό νόμο, αλλά έχει χάσει και τον έλεγχο των τιμών στην αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην τελευταία συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε με νόημα πως «δεν αρκεί απλά να κατατίθενται τα νομοσχέδια, αλλά πρέπει να παράγουν και αποτελέσματα»!

Στα νοσοκομεία η κυβέρνηση έχει υποστεί συντριβή. Οι δαπάνες και τα χρέη αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς, χωρίς να βελτιώνεται κανένας τομέας της Υγείας. «Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου κάνει ό,τι μπορεί», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «αλλά αυτό δεν φαίνεται να αρκεί».

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στον τομέα των έργων που χειρίζονται από κοινού ο Δ. Ρέππας και η Τ. Μπιρμπίλη. Η σχετική αγορά έχει παγώσει, με καταστροφικές συνέπειες στους ρυθμούς ανάπτυξης και στην απασχόληση. Αναγνωρίζοντας τις καθυστερήσεις, ο υπουργός Υποδομών πρότεινε στο άτυπο Υπουργικό να προχωρήσει η κυβέρνηση σε εκτεταμένες συμβάσεις παραχώρησης. Ετσι θα έχει έσοδα και υπηρεσίες χωρίς η ίδια να βάζει λεφτά, τα οποία άλλωστε και δεν διαθέτει. Αντίθετα, η υπουργός Περιβάλλοντος κοντράρει την πολιτική αποκρατικοποιήσεων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν περνά εβδομάδα, ούτε μέρα για την ακρίβεια, που οι κοινοτικοί να μη στέλνουν μηνύματα στο υπουργείο Οικονομικών για τις καθυστερήσεις στους συγκεκριμένους τομείς. Μπορεί, σύμφωνα με το τυπικό, τις εκθέσεις που εκδίδει κάθε 15 ημέρες η αντιπροεδρία, οι συγκεκριμένοι υπουργοί να είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων, αλλά η αγορά δεν καταλαβαίνει από τυπικότητες.

Ο Θ. Πάγκαλος πραγματικά κάνει ό,τι μπορεί για να πιέσει τους υπουργούς να οριστικοποιήσουν τους καταλόγους με τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.

Απειλεί, μάλιστα, όσους καθυστερούν πως θα προχωρήσει μονομερώς, σε συνεννόηση βέβαια με το Μέγαρο Μαξίμου.

Αλλωστε οι υπηρεσίες του έχουν κάνει ήδη τη δουλειά και το μόνο που χρειάζεται είναι να δεχθούν οι υπουργοί να περιορίσουν λίγο τις… «επικράτειές» τους. Οι αδυναμίες αυτές δίνουν τροφή σε σχόλια κερδοσκοπικών κύκλων. Ξαφνικά τις προηγούμενες ημέρες η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη γεγονότων και «ειδήσεων» που δεν ήλεγχε.

Οτι δεν θα πάρει τη δεύτερη δόση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, πως θα βγει με δική της πρωτοβουλία στις αγορές, ότι αμφισβητεί το μνημόνιο δανεισμού και, φυσικά, το… «κερασάκι», πως θα προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους ή ότι θα τη διώξουν από την ΟΝΕ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συντηρούνται στην επικαιρότητα τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο πρωθυπουργός δεν το θέλει, αλλά και δεν θα διστάσει, αν δει ότι τα περιθώρια που έδωσε σε ορισμένα στελέχη περνούν αναξιοποίητα. Εξάλλου, είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν πως χρειάζεται ένα νέο σχήμα μάχης, σε συνδυασμό με τα πρόσωπα που θα επιλεγούν να δώσουν τις κεντρικές μάχες στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους.

Το αποφασιστικό εθνικό συμβούλιο έχει αρχικά προγραμματιστεί για το τελευταίο 19ήμερο του Ιουνίου.

 

Παπακωνσταντίνου – Ραγκούσης – Λοβέρδος

 

Τα τρία κυβερνητικά στελέχη που… «τραβούν το κάρο»

Εκτός από «μαύρες τρύπες» η κυβέρνηση έχει να επιδείξει και στελέχη που στην κυριολεξία «τραβούν το κάρο». Τον Γ. Ραγκούση στο εσωτερικό («Καλλικράτης», εκλογικός νόμος, προσλήψεις, προαγωγές κ.λπ.) και τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Λοβέρδο, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ. «Δεν είναι δυνατόν την ώρα που κόβουμε μισθούς και συντάξεις κάποιοι άλλοι να δημιουργούν τεράστιες τρύπες στον προϋπολογισμό», επεσήμανε στο «Εθνος» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Στην πλατεία Συντάγματος και στην οδό Πειραιώς είναι πραγματικά εξοργισμένοι όχι μόνο με τις καθυστερήσεις ορισμένων συναδέλφων τους, αλλά και από το γεγονός πως φροντίζουν να φαίνονται πιο φιλολαϊκοί. «Τα ελλείμματα παράγουν τα δύσκολα μέτρα, όσοι κάνουν ελλείμματα είναι αυτοί που κόβουν μισθούς και συντάξεις», είναι το μήνυμα που στέλνουν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο επίκεντρο σεναρίων σύγκρουσης, με αφορμή την επιστολή της ΕΕ για το Ασφαλιστικό.

Και οι δύο όμως, τόσο με απευθείας συνεννόηση όσο και σε συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό, έδειξαν ότι δεν έχουν πρόβλημα και, το κυριότερο, ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα μαζί τους το Μέγαρο Μαξίμου. «Παρότι διάφοροι καλοθελητές φρόντισαν και πάλι να διασπείρουν φήμες πως παραιτείται ο Ανδρέας», σημειώνουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Α. Λοβέρδου. Σε κάθε περίπτωση Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Λοβέρδος έχουν και αυτοί πολλά να αποδείξουν το ερχόμενο χρονικό διάστημα. Ο πρώτος να μαζέψει φόρους και να κρατήσει τα έξοδα και ο δεύτερος να περάσει από τη Βουλή και την κοινωνία το Ασφαλιστικό και τον νέο εργασιακό νόμο.

 

Γιάννης Αντύπας