Μπορεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος να δηλώνει με υπερηφάνεια ότι έως το τέλος του Νοεμβρίου θα έχει εξαφανιστεί η λίστα της ντροπής των 7.000 εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες, που αναμένουν έως και επτά χρόνια, όμως η πραγματικότητα φαίνεται ότι τον διαψεύσει για άλλη μια φορά. Ενώ χθες το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του πανηγύριζε την έναρξη λειτουργίας μονάδων χορήγησης υποκατάστατων σε δέκα νοσοκομεία της Αθήνας, στα οποία μάλιστα πρόλαβαν -σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο- και εξυπηρετήθηκαν περίπου 200 χρήστες, το ρεπορτάζ άλλα αποκαλύπτει… «Ούτε ένα χάπι βουπρενορφίνης και μεθαδόνης δεν πήραν οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών που πήγαν χθες στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, γιατί δεν υπήρχαν».
Αυτό καταγγέλλει στη «δημοκρατία» ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), εξηγώντας ότι τους ψυχιάτρους, τους ψυχολόγους, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές από τον οργανισμό αλλά και από τα νοσοκομεία που κλήθηκαν να επανδρώσουν τις νεοσύστατες μονάδες, όταν χθες πήγαν στις θέσεις τους, τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Σε κάποιες μονάδες έβαφαν ακόμη τους τοίχους (!), σε άλλες δεν είχαν γραφική ύλη, fax και τηλέφωνα, και φυσικά «σε καμία δεν υπήρχε βουπρενορφίνη και μεθαδόνη».
Βέβαια, κάποιος μπορεί να πει ότι κάθε αρχή και δύσκολη. Την απάντηση δίνουν και πάλι οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ που επισημαίνουν ότι, παρόλο που τόσους μήνες το υπουργείο Υγείας διαφήμιζε αυτές τις μονάδες, μόλις την Πέμπτη ειδοποίησαν το προσωπικό από τον οργανισμό να προσέλθει στα νοσοκομεία: «Δεν πρόλαβαν ούτε τους ασθενείς τους να χαιρετήσουν! Και όταν πήγαν στις μονάδες και είδαν ότι δεν έχουν υποκατάστατα, έλεγαν στους χρήστες να ξανάρθουν την επόμενη εβδομάδα και εάν έχουν, θα τους δώσουν!» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ρίτα Μελά