Μεθοδευμένη και εξωφρενική η δαπάνη για τα φάρμακα

Ανήλθε στα 9,2 δισ. το 2009

Στο δυσθεώρητο ύψος των 5,1 δισ. ευρώ έφτασε το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, ποσό που εκτοξεύεται στα 9,2 δισ. αν υπολογιστεί το σύνολο της δαπάνης (ασφαλιστικοί οργανισμοί, νοσοκομεία, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες), τη στιγμή που στην Ισπανία των 47 εκατ. πολιτών το κόστος είναι 12 δισ. Τα σχετικά στοιχεία, που παρουσίασε χθες ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο LondoSchool of Economics και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος, δείχνουν το διαχρονικά τεράστιο μέγεθος της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης στον τομέα των φαρμάκων, που μάλιστα συνεχίζεται σε περίοδο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Οπως προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις, σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση των φαρμακευτικών δαπανών διαδραμάτισαν εταιρείες, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν την άστοχη, όπως αποδεικνύεται, μέθοδο τιμολόγησης που είχε επιλεγεί. Ο νόμος προέβλεπε ότι οι τιμές ορίζονται με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών σε χώρες της Ε.Ε. Ομως, οι εταιρείες φρόντιζαν τα νέα φάρμακά τους να κυκλοφορήσουν πρώτα μόνο στις τρεις ακριβές χώρες, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία, και ακολούθως να διαμορφωθεί η τιμή στην Ελλάδα, ουσιαστικά με τον μέσο όρο των τριών ακριβότερων χωρών. Κατόπιν κυκλοφορούσαν τα νέα φάρμακά τους στις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε., αφού όμως είχαν οριστεί οι ακριβές τιμές στην Ελλάδα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των δαπανών κατά 30% και προς αυτήν την κατεύθυνση η επικείμενη επαναφορά της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα συνοδεύεται με ειδικά μέτρα – «δικλίδες ασφαλείας».