Μέτρα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ

 

Μέτρα για την ταχύτερη επούλωση των πληγών των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας. Οι δράσεις αφορούν τόσο στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, όσο και στην ψυχολογική υποστήριξή τους, ενώ μέριμνα ήδη λαμβάνεται για την πρόληψη τυχόν επιδημιών στα κατεστραμμένα από τις φλόγες χωριά.

Συγκεκριμένα, όπως επισημάνθηκε, το υπουργείο Υγείας έχει συγκροτήσει και στελεχώσει Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο προαύλιο του Νοσοκομείου του Πύργου. Αποστολή του είναι ο συντονισμός όλων των ενεργειών για την παροχή στήριξης στους πυροπαθείς της ευρύτερης περιοχής και των όμορων νομών. Οι ενέργειες στήριξης δε, συνίστανται στην παροχή οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες, στην εξασφάλιση της σίτισής τους, στην παροχή ιατρικής περίθαλψης και φαρμακευτικής υποστήριξης, αλλά και στη διασφάλιση χώρων για τη διαμονή τους.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης (CallCenter), στο Νοσοκομείο του Πύργου (τηλ.: 26210-82810, 26210-82792), το οποίο βρίσκεται σε άμεση σύνδεση και επικοινωνία με το 1555, με σκοπό την παροχή πληροφοριών που αφορούν τις διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων και άλλες χρηστικές οδηγίες υγειονομικού χαρακτήρα.

Εξάλλου, ήδη έχει αποσαφηνισθεί ότι με μία μόνο αίτηση και μία υπεύθυνη δήλωση που θα καταθέτουν οι πυρόπληκτοι στον Δήμο της περιοχής ή στο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης και με μια σφραγίδα από τους Φορείς αυτούς, μπορούν να παίρνουν άμεσα την οικονομική ενίσχυση από το Υποκατάστημα της Εθνικής, της Αγροτικής ή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου της περιοχής τους.

Από την πλευρά του, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει ξεκινήσει ήδη πραγματοποίηση επιδημιολογικών ελέγχων και με ειδικά κλιμάκια λαμβάνει μέτρα για την εξάλειψη κινδύνων για τη δημόσια υγεία. Εχουν ήδη επίσης αποσταλεί 1.000 φιάλες πόσιμου ύδατος και θα ακολουθήσουν 67,5 χιλιάδες λίτρα πόσιμου ύδατος, ενώ συνεχίζεται το πρόγραμμα καθημερινής διάθεσης γευμάτων (1.000 γεύματα) στους πληγέντες, από το Νοσοκομείο του Πύργου.

Από την πρώτη στιγμή, επίσης, σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται το Νοσοκομείο του Πύργου, όπως και όλα τα Νοσοκομεία των πληγεισών περιοχών. Για την ενίσχυση των Νοσοκομείων –και ειδικά στις πληγείσες περιοχές του Πύργου και της Εύβοιας– αποστέλλονται κινητές ιατρικές μονάδες, πλήρως εξοπλισμένες με αυξημένες δυνατότητες, υποδομή και στελεχιακό δυναμικό. Ταυτόχρονα, το ΕΚΑΒ έχει στείλει στις πληγείσες περιοχές ενισχυμένες μονάδες του, καθώς και το ειδικό τμήμα της ιατρικής καταστροφών, που συνεργάζεται με τον στρατό για τον απεγκλωβισμό πυροπλήκτων.

Συντονισμός υπάρχει και για την αποτελεσματικότερη δράση των εθελοντών. Το υπουργείο τούς έχει κατατάξει στον καταλληλότερο, κατά περίπτωση, τομέα, προκειμένου να πετύχει την αποτελεσματικότερη παροχή στήριξης στους πυρόπληκτους, ενώ στις πληγείσες περιοχές έχουν αποσταλεί και κλιμάκια ειδικών Επιστημόνων, Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών και δίδονται οδηγίες για την προστασία του πληθυσμού και της δημόσιας υγείας