Τις βάσεις για έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής, που θα έχει αποτέλεσμα τη βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού της χώρας μας επιχειρεί να θέσει το Εθνικό Σχέδιο δράσης για τη Δημόσια Υγεία 2008-2012 που θα παρουσιάσει σήμερα σε εκδήλωση ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το σχέδιο δράσης -που «συνοδεύεται» από 16 ειδικά σχέδια για σοβαρά νοσήματα και παράγοντες κινδύνου, όπως καρκίνος, καρδιαγγειακά, διατροφή, κάπνισμα αλκοόλ κ.ά.- ρίχνει ειδικό βάρος σε μέτρα που αφορούν την ενημέρωση του πληθυσμού για τους τρόπους πρόληψης των παθήσεων, την παρακολούθηση των δεικτών υγείας του πληθυσμού, καθώς και την αναβάθμιση του ρόλου των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.
Από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης «ξεχωρίζουν» η ολοκλήρωση του Υγειονομικού Χάρτη, η καθιέρωση της κάρτας υγείας, η οργάνωση προγραμμάτων μαζικού προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου για χρόνια νοσήματα, η δημιουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, η αναδιοργάνωση του μηχανισμού συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών για την υγεία, η ίδρυση κλινικών σωματικής απεξάρτησης, η δημιουργία παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικής Υγείας καθώς και η δημιουργία χώρων «επιδημιολογικού φραγμού» σε αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας για το ενδεχόμενο «εισαγόμενων» απειλών για τη δημόσια υγεία.
Οπως αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα ο κ. Αβραμόπουλος, με το σχέδιο δράσης «τοποθετούμε την πρόληψη στο επίκεντρο της λειτουργίας του κοινωνικού κράτους, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο που έχει η υπεύθυνη και συνεχής ενημέρωση των πολιτών για ζητήματα υγείας». Και αυτό με δεδομένο ότι στην Eλλάδα ακόμα και σήμερα δεν δίνεται βάρος στην πρόληψη των ασθενειών, γεγονός που αποδεικνύεται και από μελέτη του καθηγητή κ. Γιάννη Κυριόπουλου, σύμφωνα με την οποία από το 1980 έως και το 2003, οι θάνατοι από παθήσεις που θα μπορούσαν να προληφθούν στη χώρα μας σημειώνουν μικρή αύξηση (54 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους το 2003 έναντι 51 ανά 100.000 κατοίκους το 1980). Αντίθετα, πτωτική τάση παρουσιάζουν οι θάνατοι από παθήσεις που μπορούσαν να θεραπευτούν (127 ανά 100.000 κατοίκους το 1980 έναντι 70 ανά 100.000 το 2003).
Πάντως, εκτός από τη βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού στα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι και η εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό των δαπανών για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων που μόνο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο και τις νοσοκομειακές λοιμώξεις ανέρχονται στα 4,1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη δημόσια Υγεία ανέρχεται σε 721,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 455,5 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς.