Νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”. Ο μαγνητικός τομογράφος βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και τρία χρόνια. Νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”. Ο αξονικός τομογράφος συνεχίζει να αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Νοσοκομείο “Ιπποκράτειο”. Στα αζήτητα παραμένει η προμήθεια στεφανιογράφου-αγγειογράφου και η δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου.
Της Νικολέτας Μπούκα
Τα παραδείγματα είναι τρανταχτή απόδειξη των σοβαρών ελλείψεων και των χρόνιων καθυστερήσεων στην προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν “τονωτική ένεση” για τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των εργαζομένων, αλλά και κάποιων διοικήσεων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, το αυτί της πολιτείας δεν φαίνεται να ιδρώνει, με αποτέλεσμα η έλλειψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και η μη ανανέωσή του, αφού πολλά μηχανήματα έχουν παλιώσει και χαλάνε τακτικά, να συνεχίζει να αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο για την ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και πεδίο προβληματισμού αναφορικά με το εάν θα πετύχει η ολοήμερη λειτουργία τους.
Άλλωστε, όσο καλή θέληση και όσο καλές προθέσεις κι αν υπάρχουν, χωρίς την ιατροτεχνολογική υποδομή δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονα νοσοκομεία. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που εδώ και χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία αιμορραγούν, αφού οι ασθενείς δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλες τις αναγκαίες εξετάσεις στο δημόσιο νοσοκομείο. Συνεπώς, αναγκάζονται να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο ρέει όλο το χρήμα, με τα δημόσια νοσοκομεία να θυμίζουν “φτωχό συγγενή”.
“Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων μάς βρίσκει σύμφωνους. Ωστόσο, για να μπορέσει να επιτευχθεί, θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα μηχανήματα, να αντικατασταθούν όσα έχουν περάσει το επιτρεπτό όριο ηλικίας και φυσικά να αγοραστούν και να εγκατασταθούν όσα λείπουν, όπως ο αξονικός στον Άγιο Δημήτριο”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων Πέτρος Κετικίδης. Παράλληλα, τονίζει ότι, εάν δεν λυθούν οριστικά αυτά τα προβλήματα, θα συνεχίσει να γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας, καθώς οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους για διάφορες εξετάσεις.
Ανύπαρκτα μηχανήματα
Στα χαρτιά έχουν μείνει εδώ και χρόνια οι προμήθειες μηχανημάτων, όπως αξονικοί, μαγνητικοί και στεφανιογράφοι, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Χωρίς αξονικό τομογράφο παραμένουν επί χρόνια το νοσοκομείο “Παναγία” και το νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, αλλά και να σπαταλούνται τουλάχιστον 200.000 ευρώ κάθε χρόνο για εξετάσεις εκτός νοσοκομείου.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον “Άγιο Δημήτριο”, Δημήτρης Μαυρόπουλος, παρά τις προσπάθειες ο αξονικός δεν έχει έρθει. Αποτέλεσμα είναι να έρχεται επανδρωμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να μεταφέρει τον ασθενή στο “Παπαγεωργίου” ή στο “Γεννηματάς”, με συνέπεια να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Εξάλλου, εάν εφαρμοστεί η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, στον “Άγιο Δημήτριο” θα μπορούν να γίνονται μόνο ακτινογραφίες και υπέρηχοι τα απογεύματα. Την ανάγκη εγκατάστασης αξονικού στο νοσοκομείο επισημαίνει και ο νέος διοικητής Γιώργος Φραγκίδης. Όπως λέει στη “ΜτΚ”, δεν επετεύχθη η έγκριση της προμήθειάς του με λίζιγκ, καθώς το κόστος του για τέσσερα χρόνια θα έφτανε το 1.200.000 ευρώ, τη στιγμή που ακριβώς ίδιο μηχάνημα κοστίζει περίπου 300.000 ευρώ. “Στόχος μας είναι να γίνει η προμήθεια του αξονικού μέσω ΕΣΠΑ, με προκήρυξη ενιαίου διαγωνισμού από την ΥΠΕ, στον οποίο περιλαμβάνονται και τα νοσοκομεία Γιαννιτσών και Νάουσας. Εκτιμώ ότι στις αρχές του 2011 θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού”, τονίζει ο κ. Φραγκίδης.
-Χωρίς μαγνητικό τομογράφο λειτουργεί και το “Γ. Γεννηματάς”, καθώς ο διαγωνισμός προμήθειάς του θα γινόταν από το υπουργείο Ανάπτυξης, υπάχθηκε όμως στο υπουργείο Υγείας και αναμένεται να γίνει από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας. Προς το παρόν, η τύχη του αγνοείται.
15 χρόνια με την ίδια κάμερα
Τρία χρόνια χωρίς μαγνητικό τομογράφο συμπληρώνει το “ΑΧΕΠΑ”, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πηγαινοέρχονται στο “Παπαγεωργίου”. Το μηχάνημα που υπήρχε χάλασε εξαιτίας της παλαιότητάς του, και μέχρι σήμερα εκκρεμεί η προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια νέου. Όπως εξηγεί στη “ΜτΚ” ο διοικητής του “ΑΧΕΠΑ” Γιώργος Βέργουλας, πρόβλημα υπάρχει και με τον αξονικό τομογράφο, καθώς λειτουργεί μόνο ένας, ο οποίος χρησιμοποιείται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Εξάλλου, δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας έχει συμπληρώσει και η γ’ κάμερα του νοσοκομείου που χρησιμοποιείται για σπινθηρογραφήματα και βρίσκεται στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής. Εδώ και δύο χρόνια το νοσοκομείο ζητά την ανανέωσή της, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Δύο αξονικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι παλιός και χαλάει συχνά, διαθέτει το “Παπαγεωργίου”. Επιπλέον, επί πέντε χρόνια εκκρεμεί η προμήθεια μαγνητικού τομογράφου, ενώ η διεύθυνση του νοσοκομείου έχει ζητήσει ενίσχυση τόσο με σύγχρονο αξονικό τομογράφο όσο και με στεφανιογράφο, ενώ καμία εξέλιξη δεν υπάρχει στο θέμα της εγκατάστασης του μηχανήματος PET/CT για την ανίχνευση όγκων.
Με μηχανήματα ηλικίας τριάντα ετών λειτουργεί το Ακτινολογικό Τμήμα του “Ιπποκράτειου” νοσοκομείου, ενώ και οι δύο αξονικοί τομογράφοι που διαθέτει είναι παλαιάς τεχνολογίας. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες παρουσίασαν ταυτόχρονα βλάβη, αφήνοντας χωρίς αξονικό για δύο ολόκληρες εβδομάδες το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας. Ανύπαρκτος, εξάλλου, παραμένει και ο περίφημος αγγειογράφος, ενώ στα αζήτητα είναι η δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται στον αέρα η τύχη εκατοντάδων ασθενών που παθαίνουν έμφραγμα και φτάνουν στα εφημερεύοντα του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος.