Μνημονιακή ληστεία 34-37 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία

Πετρόπουλος Α.

Οι δραματικές απώλειες που έχουν υποστεί τα ασφαλιστικά ταμεία κατά την τελευταία μνημονιακή τριετία και ειδικότερα μετά το "κούρεμα" των αποθεματικών τους τον Ιούλιο του 2012 στο πλαίσιο του PSI, φαίνεται να διαμορφώνουν πλέον μια μη αναστρέψιμη πορεία, επισπεύδοντας την παροχή "εγγυημένης εθνικής σύνταξης για όλους" στο ύψος των 360 ευρώ που προέβλεπαν το αρχικό μνημόνιο και ο ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (3863/2010).

Συνολικά από το 2010, και ειδικότερα μετά το καλοκαίρι του 2012, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων έχουν συρρικνωθεί δραματικά, ενώ οι συνολικές απώλειες που έχουν υποστεί (παρά τις μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις) αγγίζουν τα 37 δισ. ευρώ.

Το ερώτημα "πού χάθηκαν τα χρήματα των ταμείων" επανέρχεται με αφορμή την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, μετά το "ναυάγιο" της συγχώνευσης ΕΤΕ και Eurobank που δρομολόγησε η τρόικα, προκειμένου μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η μεγαλύτερη κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζα όπου τα ταμεία κατέχουν το 16,4%, να καταλήξει σε ιδιωτικά χέρια.

Οι δραματικές απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων την τελευταία τριετία έχουν ως ακολούθως:

 

12,5 δισ. ευρώ από το PSI

Αναλυτικά, τα Ταμεία είχαν τοποθετήσει 7,4 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 15 δισ. ευρώ στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ. Από τα συνολικά 24 δισ. ευρώ οι απώλειες των αποθεματικών τους σε ονομαστικές αξίες είναι της τάξης του 53%, ωστόσο σε πραγματικές αξίες άνω του 70% αν ληφθούν υπόψη οι τιμές διαπραγμάτευσης των νέων ομολόγων (λήγουν 2023 – 2042) στη δευτερογενή αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία), για τα 11 μεγάλα ταμεία (ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ ΜΜΕ, ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ) το αρχικό ποσό ονομαστικής αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ, που ήταν τοποθετημένο στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ στις αρχές Ιουλίου 2012, δεν υπερέβαινε σε τρέχουσες αξίες τα 8,1 δισ. ευρώ. Επίσης σημειώνεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία απώλεσαν και ένα μεγάλο ποσό από τόκους και προσόδους, έναντι των αρχικών τίτλων που κατείχαν.

Η ΠΟΠΟΚΠ υπολογίζει ότι από το προβλεπόμενο ποσό των 700 – 800 εκατ. ευρώ που επρόκειτο να αποκομίσουν οι ασφαλιστικοί φορείς σε ετήσιες αποδόσεις θα λάβουν πλέον 120 έως 160 εκατ. ευρώ. Έτσι το "κούρεμα" των ομολόγων κατά 53% των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και η απομείωση του ήδη συρρικνωμένου αποθεματικού κεφαλαίου κατά 12,5 δισ. ευρώ μετεξελίχθηκε σε περαιτέρω "κούρεμα" των συντάξεων (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ) δημιουργώντας συνθήκες κατάρρευσης των συνταξιοδοτικών παροχών και διευρυμένης αρνητικής αναλογικότητας στη χορήγηση των κοινωνικών παροχών.

 

Ανεργία, εισφοροδιαφυγή

Οι οφειλές ιδιωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία φθάνουν τα 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ίδιων των ταμείων, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί γίνει ακριβής απολογισμός της ραγδαίας αύξησης της ανασφάλιστης εργασίας, που την τελευταία διετία "φούσκωσε" κατά 30%. Οι απώλειες εσόδων λόγω της δραματικής αύξησης της ανεργίας υπολογίζεται πλέον ότι υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ, ενώ προς το παρόν μόνο -και σε ένα βαθμό- στα μηνιαία έσοδα του ΙΚΑ μπορεί να αποτυπωθεί η δραματική μείωση των μισθών.

Τέλος εκτιμάται ότι πριν και μετά το PSI τα 70 ασφαλιστικά ταμεία, που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής με ποσοστό 16,4%, έχουν χάσει περί τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές οι απώλειες (από την τιμή που είχαν οι μετοχές της τράπεζας σε βάθος δεκαετίας) φθάνουν τα 3 δισ. ευρώ.