Την ίδρυση τράπεζας οστικών μοσχευμάτων στο νοσοκομείο ΚΑΤ ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Τα οστικά μοσχεύματα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Αρης Μουσιώνης, είναι υλικά και συνθετικά υλικά, τα οποία χρησιμοποιούν οι ορθοπεδικοί για να αντιμετωπίσουν τα κατάγματα και διάφορες άλλες επεμβάσεις. Είναι ένα υλικό, «πάρα πολύ χρήσιμο, αρκεί να χρησιμοποιείται σύμφωνα με την κατάλληλη ένδειξη στην κατάλληλη ποσότητα» όπως είπε ο Αρης Μουσιώνης.
Μέχρι το 2002 αυτά τα υλικά – γιατί είναι πολλά – τα παρασκεύαζε και τα διέθετε εντελώς δωρεάν η Τράπεζα Ιστικών Μοσχευμάτων του «Δημόκριτου». Δηλαδή, η τράπεζα του «Δημόκριτου» έπαιρνε φυσικά κυρίως υλικά, όπως οστά ή μεμβράνες, και αφού τα επεξεργαζόταν τα έστελνε πίσω – και δωρεάν – ως οστικά μοσχεύματα στα νοσοκομεία. Ομως, μετά από εκείνη την περίοδο η χρηματοδότηση της έρευνας – στην οποία υπαγόταν η επεξεργασία των υλικών για τα οστικά μοσχεύματα – σχεδόν μηδενίστηκε. Ο «Δημόκριτος» συμβλήθηκε με ιδιωτική εταιρεία και μέσα από αυτή τη διαδικασία οι τιμές για τα οστικά μοσχεύματα – που μέχρι τότε ήταν δωρεάν – έφτασαν να πληρώνονται μέχρι και 4.540 ευρώ.
Και τώρα η κυβέρνηση έρχεται να ανακοινώσει τη δημιουργία της τράπεζας του ΚΑΤ, που στην αρχή θα καλύψει τις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων και αργότερα, γιατί όχι, να πουλήσει και στον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούσε να επιχορηγηθεί η τράπεζα του «Δημόκριτου» να συνεχίσει το έργο της – περίπου 300.000 ευρώ χρειαζόταν για τον εκσυχρονισμό της. Αλλά και αυτή η ενίσχυση, όπως και η αναγγελία της τράπεζας με την προοπτική της ανάδειξης του ΚΑΤ σε νοσοκομείο – επιχειρηματία θα οδηγήσει σε ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, που θα τσουρουφλίσει τα ταμεία.
Ομως, αναδεικνύει και την άλλη πλευρά: Οι υποδομές, το επιστημονικό προσωπικό και το επίπεδο της τεχνογνωσίας θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας. Ομως, αυτό είναι θέμα άλλων συσχετισμών και της πάλης για τη λαϊκή εξουσία…
Γ.Μ