Αλματώδης αύξηση της συχνότητας των μυκητιάσεων και ραγδαία αλλαγή της επιδημιολογίας και της παθογένειάς τους έχει παρατηρηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Ειδικότερα, δύο διαφορετικά είδη μυκήτων, που μέχρι πριν από 20 χρόνια η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε αθώα, ενοχοποιούνται για τη δημιουργία σοβαρών λοιμώξεων στους ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία. Οι πλέον επιθετικοί και δυνητικά θανατηφόροι μύκητες είναι το φουζάριον και οι ζυγομύκητες.
Οπως επίσης ανέφεραν ο ογκολόγος – λοιμωξιολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Μυκητολογίας, Γιώργος Σαμώνης και ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 4ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Λοιμώξεων, Γιώργος Πετρίκος, ιδιαίτερα επικίνδυνα αποδεικνύονται και τα μικρόβια τα οποία αναπτύσσονται εντός των μονάδων εντατικής θεραπείας όπως είναι η σεράτια και η ψευδομονάδα.
* Ειδικά για το μικρόβιο σεράτια (Serratia marcescens), που προκάλεσε πρόσφατα τον θάνατο νεογνών στο «Αλεξάνδρα», ο παθολόγος-εντατικολόγος Αντώνιος Λιόλιος εξήγησε στην «Ε» πως πρόκειται για ένα gram-αρνητικό μικρόβιο (βακτηρίδιο) που ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών. Η σεράτια είναι ανθρώπινος παθογόνος οργανισμός που βρίσκεται σε αφθονία στη φύση. Βρίσκεται σε αφθονία ιδιαίτερα σε μέρη με υγρασία όπως το μπάνιο, οι βρύσες και έχει ανιχνευθεί ακόμα και σε υγρά τα οποία θεωρούνται άσηπτα όπως είναι ο φυσιολογικός ορός που χρησιμοποιείται για πλύσεις. Αντίθετα, οι ξηρές και στεγνές επιφάνειες αναστέλλουν την ανάπτυξή του. Μεταδίδεται εύκολα με την επαφή και μάλιστα στο παρελθόν πριν αναγνωριστεί πόσο επικίνδυνη είναι, τη χρησιμοποιούσαν οι διδάσκοντες στα σχολεία των ΗΠΑ για να δείξουν πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ένα μικρόβιο ύστερα από μια χειραψία.
Το μικρόβιο σεράτια μεταδίδεται με την επαφή, μας λέει ο Αντ. Λιόλιος «Η σεράτια», πρόσθεσε ο κ. Λιόλιος, «προκαλεί λοιμώξεις κυρίως σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς και ειδικότερα προκαλεί λοιμώξεις που σχετίζονται με το αναπνευστικό και το ουροποιητικό σύστημα, τη σηψαιμία από τους καθετήρες των κεντρικών γραμμών που χρησιμοποιούνται στις ΜΕΘ και τις λοιμώξεις των τραυμάτων. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ενδοκαρδίτιδα, οστεομυελίτιδα και μηνιγγίτιδα. Πολλαπλά περιστατικά λοίμωξης από σεράτια έχουν αναφερθεί κατά καιρούς σε διάφορες νεογνολογικές ΜΕΘ. Αυστηρή εφαρμογή των κανόνων αποφυγής μετάδοσης λοιμώξεων (με το απλό πλύσιμο των χεριών κατά τη φροντίδα των ασθενών να είναι ο πιο σημαντικός!) φαίνεται ότι περιορίζει τη μεταδοτικότητά της». *