Να επιδείξουν κοινωνική υπευθυνότητα οι γιατροί εν μέσω πανδημίας

 

Βενιζέλος Β.

Έλλειψη υπευθυνότητας καταμαρτυρεί σε υψηλούς τόνους δια της “Αυγής της Κυριακής” η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε εκείνους τους γιατρούς οι οποίοι προτρέπουν τους πολίτες να μην προσέλθουν στον μαζικό εμβολιασμό κατά της γρίπης Α (Η1Ν1). Η υπουργός Υγείας ζητεί να αποδραματοποιηθεί η σχετική συζήτηση οι πολίτες να συμβουλεύονται τον προσωπικό γιατρό τους και να δοθεί ο βασικός λόγος στους επιστημονικούς φορείς και οργανισμούς. Για άλλη μία φορά, πάντως, η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου δεν καταθέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για όσες από τις προωθούμενες νομοθετικές αλλαγές στο φάρμακο αφορούν το υπουργείο Υγείας.

 

Συνέντευξη στον ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

* Ως άνθρωπος, νιώσατε έστω και για μία στιγμή αμφιβολίες για την ασφάλεια του εμβολίου και την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού κατά της γρίπης Α (Η1Ν1);

Όχι, και όπως είδατε εμβολιάσθηκα η ίδια την πρώτη μέρα. Το εμβόλιο έχει την έγκριση τόσο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων όσο και του ΕΟΦ, όπως κάθε φάρμακο και εμβόλιο οφείλει να έχει προκειμένου να κυκλοφορήσει. Στις άλλες χώρες της Ευρώπης ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου και εξελίσσεται ομαλά. Στη Σουηδία, που έχει ισχυρό κοινωνικό κράτος, έχουν ήδη εμβολιασθεί πάνω από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι.

* Πώς κρίνετε την εξέλιξη του μαζικού εμβολιασμού, όσον αφορά τη συμμετοχή σε αυτόν;

Την εβδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησε η πρώτη ομάδα που είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μέχρι αυτήν την ώρα που μιλάμε έχουν εμβολιασθεί πάνω από 10.000. Το ίδιο εφαρμόσθηκε σε όλη την Ευρώπη, αφενός γιατί οι γιατροί και οι νοσηλευτές πρέπει να θωρακισθούν, καθώς έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς, και αφετέρου για την ασφάλεια των ασθενών.

* Σας προβλημάτισε η δημόσια αντιπαράθεση των γιατρών για το εμβόλιο; Υπάρχουν θέματα δεοντολογίας που χρήζουν ρύθμισης ή όλη αυτή η εικόνα μάχης ήταν αναπόφευκτη;

Η έκφραση άποψης είναι αναγκαία και χρήσιμη στην επιστήμη. Σημασία έχει όμως πού, πότε και πώς εκφράζεται. Είναι άλλο να κατατίθεται σε επιστημονικό πλαίσιο και άλλο να προκαλεί σύγχυση και φόβο στον κόσμο. Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός και ο καθένας πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του πριν το αποφασίσει, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Δεν είναι όμως υπεύθυνο μπροστά σε πιθανή έξαρση της πανδημίας κάποιοι να αποτρέπουν τους πολίτες από τον εμβολιασμό. Χρειάζεται να αποδραματοποιηθεί η συζήτηση, χωρίς σενάρια συνωμοσίας σε θέματα δημόσιας υγείας. Να αφήσουμε τον βασικό λόγο στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

* Οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας προτείνουν την άμεση και εκτός ΑΣΕΠ πρόσληψη νοσηλευτών για να λειτουργήσουν οι 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ. Αντιμετωπίζετε θετικά τη συγκεκριμένη πρόταση ή σκοπεύετε να προχωρήσετε με άλλον τρόπο; Δεν μας έχετε απαντήσει καθαρά έως σήμερα.

Έχουμε απαντήσει ξεκάθαρα. Θέσαμε ως άμεσο στόχο την ενεργοποίηση των κλειστών κλινών ΜΕΘ, ξεκινώντας με αυτές που δεν λειτουργούν, αν και εξοπλισμένες, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ταυτόχρονα επιταχύνουμε και τον εξοπλισμό των υπολοίπων. Και, αυτό το δηλώσαμε πριν λίγες μέρες και στη Βουλή.

* Η “Αυγή” της προηγούμενης Κυριακής αποκάλυψε την κρίσιμη οικονομική κατάσταση του μεγαλύτερου νοσοκομείου του ΕΣΥ, του “Ευαγγελισμού”. Το νοσοκομείο έχει προχωρήσει ήδη σε στάση πληρωμών, καθώς έχει εξαντλήσει από καιρό όλα τα διαθέσιμά του για φέτος. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Είναι η ίδια τραγική εικόνα στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση συστηματικά απαξίωσε το ΕΣΥ. Όπως γνωρίζετε, ήδη συγκροτήσαμε κοινή επιτροπή με τον υπουργό Οικονομικών για τη ρύθμιση του χρέους μέχρι το τέλος του 2009, που αγγίζει τα 7 δισ. Ταυτόχρονα προωθούμε νέο πλαίσιο για το φάρμακο και τις προμήθειες, γιατί χρειάζεται να υπάρξει διαφάνεια και εξορθολογισμός στο σύστημα, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγάλη εξοικονόμηση πόρων προς όφελος των αναγκών της Υγείας.

* Μας έχετε προετοιμάσει για μία μεγάλη παρέμβαση της κυβέρνησης στον τομέα του φαρμάκου. Πότε να περιμένουμε το σχετικό νομοσχέδιο; Σας ρωτώ επειδή αποφεύγετε με επιμονή να παρουσιάσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα βήματα που επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε.

Ήδη την εβδομάδα που πέρασε παρουσιάσαμε από κοινού με τους συναδέλφους, τη Λούκα Κατσέλη και τον Ανδρέα Λοβέρδο, τη δέσμη μέτρων για το φάρμακο. Πάγωμα των τιμών των φαρμάκων και άμεση διαδικασία επανατιμολόγησης στην κατεύθυνση της μείωσης. Επαναφορά της λίστας φαρμάκων με την αναγκαία επικαιροποίηση. Αλλαγή της τιμολόγησης των αντιγράφων με τον ίδιο τρόπο με τα πρωτότυπα με στόχο την μείωση της τιμής τους. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Και, καθιέρωση ανοικτών μειοδοτικών διαγωνισμών στα νοσοκομεία, καθώς και καθιέρωση της νοσοκομειακής συσκευασίας, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σαφή μέτρα που θα μειώσουν δραστικά τις φαρμακευτικές δαπάνες για τον πολίτη, τα ταμεία και τα νοσοκομεία.

Η κατάργηση της λίστας εκτόξευσε τις δαπάνες

* Πολλοί οικονομολόγοι της Υγείας θεωρούν ότι είναι αδύνατον τεχνικά να προσδιορισθεί η τυχόν επίδραση της λίστας συνταγογραφουμένων φαρμάκων στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Εσείς επιμένετε ότι η επανεισαγωγή της λίστας είναι κρίσιμο “όπλο” για τον περιορισμό της αύξησης. Δεν ανησυχείτε μήπως, παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσετε, αντιμετωπίσετε εκ νέου τη δραματική αύξηση των δαπανών στο φάρμακο;

Μιλούν οι αριθμοί. Με την κατάργηση της λίστας φαρμάκων από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και με την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων υπήρξε μεγάλη αύξηση της συνταγογράφησης και της δαπάνης. Πέραν αυτού, ποτέ δεν εισπράχθηκε η επιστροφή του 4% από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που αντιστοιχεί περίπου σε 180 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί. Χρειάζεται πλαίσιο, κανόνες, διαφάνεια και εποπτεία.

Θα τηρήσουμε τη συμφωνία με την ΟΕΝΓΕ

* Είστε αποφασισμένη να τηρήσετε στο ακέραιο την πολύ σημαντική συλλογική συμφωνία εργασίας μεταξύ υπουργείου Υγείας και νοσοκομειακών γιατρών, που υπέγραψε ο προκάτοχός σας με την ΟΕΝΓΕ;

Ναι, και ήδη προωθήσαμε σχετική ρύθμιση στη Βουλή. Γιατί, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε το ΕΣΥ, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, που με πατριωτισμό κρατούν το σύστημα όρθιο παρά τις αντιξοότητες. ΣΆ αυτήν την κατεύθυνση προωθούμε μέτρα για να διασφαλισθεί το σύστημα των εφημεριών και η συνολική λειτουργία των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, επιταχύνουμε τις αναγκαίες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι δεσμεύσεις μας αποτυπώνονται ξεκάθαρα στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας.