Να κάνουμε το εμβόλιο ή όχι;

  • Διχασμένοι οι γιατροί, αναστατωμένοι οι πολίτες.
  • Επιφυλάξεις από μερίδα επιστημόνων για την αναγκαιότητα εμβολιασμού.

Μετ’ εμποδίων άρχισαν και επίσημα χθες οι εμβολιασμοί κατά της νέας γρίπης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων. Το καλό παράδειγμα επιχείρησε να δώσει η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία εμβολιάστηκε στον «Ευαγγελισμό».

  • Γερασμένη καρδιά είχε η 19χρονη κοπέλα που προσβλήθηκε από τη νέα γρίπη και πέθανε προχθές στο «Ιπποκράτειο».

 

Επιφυλακτικοί με το εμβόλιο γιατροί και νοσηλευτές

Μετ’ εμποδίων άρχισαν χθες και επίσημα οι εμβολιασμοί κατά της νέας γρίπης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Οι εργαζόμενοι παραμένουν διχασμένοι για την ασφάλεια του νέου εμβολίου, με αποτέλεσμα η συμμετοχή κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα να θεωρείται μικρή.
Το καλό παράδειγμα επιχείρησε να δώσει η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Όπως δήλωσε, “το εμβόλιο είναι σημαντικό όπλο και ασπίδα για τη δημόσια υγεία απέναντι στην πανδημία της νέας γρίπης. Ήρθα κι εγώ να εμβολιαστώ για να στηρίξω έμπρακτα αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού για την προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας του ελληνικού λαού”.
Ανάλογη κίνηση έκανε και η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βορείου Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, η οποία εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο “¶γιος Δημήτριος”. Μαζί της εμβολιάστηκαν και ο διευθυντής της Β’ παθολογικής κλινικής του ίδιου νοσοκομείου και μέλος της νοσοκομειακής επιτροπής για τη νέα γρίπη, παθολόγος Γιώργος Λακασάς, και η προϊσταμένη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, νοσηλεύτρια Γιαννούλα Βαβίλη.
“Είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και ότι είναι ασφαλές. Όποιοι κίνδυνοι υπάρχουν για τα άλλα εμβόλια υπάρχουν και για αυτό. Έχουν ληφθεί πολλά μέτρα κι έχουν ήδη γίνει εμβολιασμοί στη Βόρεια Ευρώπη, χωρίς προβλήματα”, είπε ο κ. Λακασάς.
Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι σεβαστή η επιλογή των γιατρών που δεν θα κάνουν το εμβόλιο και εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποιοι απ’ αυτούς θα πειστούν στη συνέχεια να το κάνουν. Πάντως εκτίμησε ότι σε σύνολο 350 συναδέλφων του μόνο το 30% θα εμβολιαστεί.
Από την πλευρά της, η κ. Βαβίλη τόνισε ότι “είμαι η πρώτη από το τμήμα μου που κάνω το εμβόλιο. Πιστεύω ότι όλοι θα συνειδητοποιήσουμε σιγά σιγά ότι είμαστε ομάδα υψηλού κινδύνου και πρέπει να εμβολιαστούμε. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είμαστε 11 νοσηλευτές, εκ των οποίων οι 10 έχουν επιφυλάξεις για το νέο εμβόλιο”.
Στο μεταξύ στο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με τον γιατρό εργασίας του νοσοκομείου, Αντώνη Σοφό, προσήλθαν χθες περίπου 40 εργαζόμενοι οι οποίοι εμβολιάστηκαν, ενώ πραγματοποιήθηκε και ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ!
Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα νοσοκομεία εκφράζει φόβο και ανησυχία για το νέο εμβόλιο και δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί για την ασφάλειά του. Το κλίμα αυτό ενισχύθηκε περισσότερο μετά και την παραίτηση του παθολόγου Στρατή Πλωμαρίτη από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών του νοσοκομείου “¶γιος Παύλος”.
“Θεωρώ ανήθικο και αντιδεοντολογικό να συστήνω στον κόσμο να κάνει το εμβόλιο τη στιγμή που δεν θα το κάνω εγώ”, δήλωσε ο κ. Πλωμαρίτης και πρόσθεσε: “Εκτιμώ ότι η νέα γρίπη είναι μια ήπια γρίπη, πιο ήπια από την κοινή γρίπη. Έχουμε το παράδειγμα του νοτίου ημισφαιρίου όπου πέρασαν τη γρίπη χωρίς εμβόλιο και χωρίς να επαληθευτεί κανένα από τα τρομολάγνα σενάρια που κυκλοφορούν. Επίσης, υπάρχει μια διαδικασία ‘μαζικού εμβολιασμού’ των πολιτών που περνούν τη νέα γρίπη χωρίς να το ξέρουν και αποκτούν ανοσία και είναι άσκοπο να εμβολιαστούν. Και τέλος, κατά τη γνώμη μου δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς η ασφάλεια του εμβολίου”.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, ο οποίος τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομειακών γιατρών δεν θα εμβολιαστεί. “Δεν πιστεύω ότι επηρεάστηκαν από την παραίτηση Πλωμαρίτη. Αυτή την εικόνα την είχα και πριν. Προσωπικά δεν θα εμβολιαστώ”, είπε ο κ. Παπαστεργίου.
Κατά του εμβολίου τάχθηκε και ο πρόεδρος του απερχόμενου δ.σ. του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου “¶γιος Δημήτριος”, Δημήτρης Μαυρόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο και πρόσθεσε: “Φοβάμαι τις παρενέργειες. Θα πρέπει κάποιος να βγει επώνυμα και να με πείσει για την ασφάλεια του εμβολίου”.
Αναφερόμενη στην παραίτηση του κ. Πλωμαρίτη, η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, είπε ότι “η άποψή του είναι σεβαστή, ωστόσο το σενάριο που προέβαλε, ότι ο ιός της νέας γρίπης υπήρχε κι εμείς του αλλάξαμε όνομα κι εμφανίστηκε εκ νέου, θίγει όχι μόνο το υπουργείο και το ΕΚΕΠΥ, αλλά κι όλη την Ελλάδα. Διότι κανένας δεν συμμετέχει σε τέτοιο σενάριο, ώστε να καταστρέψουμε τον κόσμο και μάλιστα πρώτα τους γιατρούς. Θεωρώ ότι είναι άκρως προσβλητικό και είναι απαράδεκτο από γιατρό να ακούγονται αυτά τα πράγματα”.

Ν.Μ.

_______________________________________________________________

Αναβολή εμβολιασμών λόγω έλλειψης ενδιαφερόμενων!

Μόνο στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας άρχισε χθες το πρωί κανονικά ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού κατά της νέας γρίπης, ενώ στα υπόλοιπα τέσσερα δημόσια νοσοκομεία η έναρξη του εμβολιασμού μετατέθηκε για σήμερα, εξαιτίας του μειωμένου ενδιαφέροντος.
Πρώτος στην Πτολεμαΐδα εμβολιάστηκε ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής Δημήτρης Κυφωνίδης, μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν εμβολιαστεί περισσότερα από είκοσι άτομα του υγειονομικού προσωπικού του Μποδοσάκειου νοσοκομείου.
Στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου έχουν φτάσει οι πρώτες 500 δόσεις εμβολίου, ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού θα αρχίσει σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Παναγιώτη Μπογιατζίδη, χθες το πρωί είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 16 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ μέχρι το μεσημέρι οι δηλώσεις συμμετοχής αυξήθηκαν. Όπως είπε η υπεύθυνη της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, νοσηλεύτρια Αικατερίνη Μπερνέτη, “καταρτίσαμε μια λίστα άνω των σαράντα εθελοντών για εμβολιασμό, οι οποίοι ανήκουν στο υγειονομικό προσωπικό”. Απ’ αυτούς οι 25 είναι γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου και οι υπόλοιποι προέρχονται από κλινικές και ιδιώτες γιατρούς.
Στο νοσοκομείο Καστοριάς έχουν έρθει 400 δόσεις εμβολίου, ενώ ο εμβολιασμός αναμενόταν να αρχίσει χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με τους αρμόδιους των νοσοκομείων Γρεβενών και Φλώρινας, ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού αρχίζει σήμερα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

_________________________________________________________________

Καρδιοπαθής η 19χρονη που πέθανε από γρίπη

Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Γερασμένη καρδιά, που θα μπορούσε να ανήκε σε 80χρονη γυναίκα, είχε η 19χρονη κοπέλα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία προσβλήθηκε από τη νέα γρίπη και πέθανε προχθές το βράδυ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που την εξέτασε, Ματθαίο Τσούγκα, η κοπέλα ανήκε σε ομάδα υψηλότατου κινδύνου κι έπασχε από πολύ βαριά καρδιοπάθεια, χωρίς ωστόσο να το γνωρίζει, αφού δεν είχε υποβληθεί ποτέ σε εξετάσεις.
“Η 19χρονη έπασχε από συγγενή καρδιοπάθεια, αλλά δεν το γνώριζε. Τα στεφανιαία αγγεία και το μυοκάρδιό της θύμιζαν 80χρονης γυναίκας. Συνεπώς, ο ιός Η1Ν1 βρήκε πρόσφορο έδαφος κι επιβάρυνε την κατάστασή της, αλλά δεν ευθύνεται αποκλειστικά για τον θάνατο της κοπέλας”, δήλωσε ο κ. Τσούγκας.
Η άτυχη κοπέλα, η οποία ήταν φοιτήτρια στο τμήμα Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, επί δύο βδομάδες εμφάνιζε συμπτώματα δύσπνοιας και κόπωσης. Ωστόσο δεν πήγε σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο να υποβληθεί σε εξετάσεις, ούτε ζήτησε τη συμβουλή γιατρού, κάτι που αν είχε γίνει, πιθανόν να είχε αποτρέψει αυτή την άσχημη κατάληξη. Όπως εξήγησε στη “Μ” ο διοικητής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, Παναγιώτης Παντελιάδης, η 19χρονη εισήλθε στο νοσοκομείο τα ξημερώματα της Κυριακής με έντονη αναπνευστική δυσχέρεια και προκάρδιο άλγος. Η κατάστασή της ήταν πολύ άσχημη κι αμέσως διασωληνώθηκε και εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η κοπέλα παρουσίασε οξεία πνευμονία και μυοκαρδίτιδα και κατέληξε στις δέκα το βράδυ της Κυριακής.
“Όλο αυτό το διάστημα που είχε τα συμπτώματα δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια, ενώ και οι δικοί της απέδωσαν τα συμπτώματα σε άγχος”, είπε ο κ. Παντελιάδης.
Μετά τον θάνατο της 19χρονης, ο αριθμός των νεκρών που είχαν προσβληθεί από νέα γρίπη αλλά παρουσίαζαν κι άλλο υποκείμενο νόσημα έφτασε τους επτά πανελλαδικώς. Αντίθετα, στη χώρα μας έχει καταγραφεί προς το παρόν μόνο ένας θάνατος για τον οποίο ευθύνεται αποκλειστικά ο ιός Η1Ν1 και αφορά έναν 29χρονο γάλλο τουρίστα που νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του γενικού νοσοκομείου “Σισμανόγλειο”.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ
Στο μεταξύ, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης άλλοι τέσσερις συνάνθρωποί μας. Όπως ανακοίνωσε η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, πρόκειται για δύο γυναίκες ηλικίας 48 και 49 ετών με νοσογόνο παχυσαρκία, οι οποίες παρουσίασαν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και τέθηκαν σε εξωσωματική οξυγόνωση, για έναν 18χρονο τετραπληγικό που παρουσίασε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και νοσηλεύεται διασωληνωμένος και για έναν 54χρονο με κίρρωση ήπατος, ο οποίος επίσης παρουσίασε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και νοσηλεύεται διασωληνωμένος.
Ταυτόχρονα η κ. Λεπτοκαρίδου ανέφερε ότι χθες έκλεισαν 34 τμήματα και σχολεία στο νομό Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Αγανακτισμένοι δήλωσαν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι κανείς δεν τους ενημέρωσε ότι η 19χρονη κοπέλα είχε προσβληθεί από τη νέα γρίπη, ώστε, μετά τη διακομιδή της στο νοσοκομείο, να κάνουν απολύμανση του ασθενοφόρου.

 

ΑΠΟΨΗ

Βαριά η γρίπη,
ασφαλές
το εμβόλιο

Του Παναγιώτη Μπεχράκη,
καθηγητή Πνευμονολογίας, μέλος Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη νέα γρίπη

Η συγκεκριμένη γρίπη είναι σαφώς διαφορετική από την εποχιακή γρίπη. Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, 115 άνθρωποι παρουσίασαν πνευμονία, εκ των οποίων οι 23 χρειάστηκαν διασωλήνωση, ενώ έξι έχασαν τη ζωή τους. Εξάλλου, το 80% των ατόμων που έχουν προσβληθεί είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών, σε αντίθεση με την κοινή γρίπη που χτυπά μεγαλύτερες ηλικίες. Επιπλέον, οι πνευμονίες που προκαλεί η νέα γρίπη είναι ιογενείς και όχι δευτερογενείς, όπως της κοινής γρίπης, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε επτά θανάτους πανελλαδικά, εκ των οποίων οι τέσσερις αφορούν άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών. Ουδέποτε στην εποχιακή γρίπη είχαμε 12 άτομα διασωληνωμένα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων τα δύο σε εξωσωματική οξυγόνωση, ούτε ποτέ λόγω της κοινής γρίπης χρειάστηκε να κλείσουν 200 σχολεία, όπως συμβαίνει τώρα. Είναι σαφώς βαρύτερη γρίπη από την κοινή, η οποία εξαπλώνεται, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουμε άνοδο των κρουσμάτων πνευμονίας στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Όσο για το νέο εμβόλιο, είναι ασφαλές και οι επιπλοκές του ελάχιστες, όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα υψηλού επιπέδου υγειονομικών συστημάτων, όπως της Σουηδίας, όπου οι εμβολιασμοί άρχισαν ήδη από τον Οκτώβριο.